10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSportInstitutul Elie Wiesel: O declarație de campanie. Chioveanu: O trivializare a tragediei...

Institutul Elie Wiesel: O declarație de campanie. Chioveanu: O trivializare a tragediei evreiești

Premierul Victor Ponta trivializează tragedia Holocaustului, prin compararea regimului Băsescu cu regimul nazist, susțin specialiștii contactați de RL. În schimb, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel consideră că declarația lui Ponta este „o declarație dată în contextul campaniei electorale pentru prezidențiale” și nu a dorit să se pronunțe pentru că „institutul nu face politică”.

Premierul Victor Ponta a comparat efectele asupra societății lăsate de regimul Traian Băsescu cu cele ale regimului nazist din Germania. Într-o intervenție telefonică la Antena 3, Victor Ponta a declarat, în contextul inițiativei lui Călin Popescu Tăriceanu de a-l suspenda pe președintele Traian Băsescu, că va urma „o perioadă în care trebuie pur şi simplu să ne pregătim de debăsificarea societăţii româneşti”.

"Cred că efectele asupra societăţii româneşti lăsate de cei 10 ani de regim Traian Băsescu sunt destul de asemănătoare cu cele lăsate de regimul nazist în Germania", a spus Ponta.

Specialiștii contactați de RL cataloghează declarațiile premierului drept un caz clasic de trivializare a Holocaustului, o bagatelizare a tragediei evreiești.

„Este un caz tipic de trivializare. O bagatelizare a tragediei evreilor. Nu se face așa ceva. O astfel de declarație sună bine doar pentru acei oameni care nu au nici cel mai mic habar despre ce s-a întâmplat în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Termenii de nazist, fascist au devenit niște etichete, niște viruși semantici. Vrei să arunci o etichetă, spui despre cineva că e nazist. E aiuristic să faci o asemenea declarație”, a declarat pentru RL directorul Centrului de Studii Israeliene, conf. Mihai Chioveanu. Andrei Oișteanu, istoric al religiilor, și-a rezumat poziție în câteva cuvinte: „Declarația lui Victor Ponta este o aberație. Punct”.

Profesorul emerit Michael Shafir este și el de aceeași părere: „Avem de-a face cu o trivializare. Holocaustul este utilizat ca o monedă în inflație care își pierde valoarea. Am văzut astfel de declarații și la actualul premier al Israelului”.

Institutul Elie Wiesel: Cele două sisteme nu se pot compara

Contactat de RL, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel, instituție care funcționează în subordinea Guvernului, nu a vrut să se pronunțe pe temă, invocând motivul „noi nu facem politică”.

Întrebați dacă prin astfel de declarații se bagatelizează tragedia Holocaustului, reprezentații Elie Wiesel au răspuns printr-un comunicat oficial.

„În opinia Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel, regimul politic al Germaniei naziste nu se poate compara cu regimul politic al președintelui Traian Băsescu, întrucât trăim într-un regim democratic cu limitele lui.

Considerăm că este o declarație dată în contextul campaniei electorale pentru prezidențiale. Insititutul Național pentru Studierea Holocaustului nu se poate pronunța pe astfel de subiecte de campanie, întrucât nu facem politică.

Din afirmația premierului României rezultă că se face comparație între cele două sisteme politice. Nu se amintește în mod explicit despre tragedia evreilor din Cel de-al Doilea Război Mondial, care într-adevăr a fost o componentă importantă a regimului nazist”, a răspuns reprezentantul instituției, Elisabeth Ungureanu.

Premierul Victor Ponta nu e singurul politician care aruncă în derizoriu tema Holocaustului. În martie 2012, purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Șova, a negat programul de exterminare a evreilor în România. „Datele istorice arată că la Iași au fost omorâți 24 de cetățeni români de origine evreiască de soldații din armata germană (…) Nu au participat soldați români. Este un lucru lămurit istoric (…) Scrierile istorice de origine evreiască ziceau de o carte interesantă despre pogromul evreilor in Romania. O să vedem că Tesu Solomovici are o carte interesantă despre pogromul evreilor. Recunoaște că pe teritoriul României niciun evreu nu a avut de suferit și asta s-a datorat lui Antonescu”, a spus Dan Sova. Declarațiile au stârnit un scandal public de amploare, precum și reacțiile vehemente ale comunității evreiesti. Ulterior, Șova și-a cerut scuze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...

Ana Blandiana a lucrat pe șantier, ca ucenic de zidar

Cunoscuta poetă Ana Blandiana a rememorat câteva momente complicate din biografia ei, mărturisind și că, într-o anumită perioadă, a lucrat pe șantier, ca ucenic...

Patru din zece români consumă alimente pe bază de plante (studiu)

Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de...
Ultima oră
Pe aceeași temă