23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportEmil Boc a demisionat din fruntea Guvernului. Mihai Răzvan Ungureanu, desemnat în...

Emil Boc a demisionat din fruntea Guvernului. Mihai Răzvan Ungureanu, desemnat în funcţia de premier

UPDATE 16: Premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu a promis că îşi va forma echipa guvernamentală cât mai repede, pentru a a asigura stabilitatea României.

Citeşte aici declaraţiile premierului desemnat.

UPDATE 15:  Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni, că, în principiu, a fost agreată desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu pentru funcţia de premier, ca va începe să discute cu partidele din coaliţie pentru formarea Cabinetului. 

Citeşte aici declaraţiile preşedintelui.

UPDATE 14 Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, luni, după BPN, că “este o chestiune de ore” ca anunţul privind desemnarea unui nou premier să fie făcut, menţionând că PDL are mai multe variante, dar decizia va fi luată după dicsuţiile cu preşedintele Traian Băsescu de la Palatul Cotroceni.

Citeste si Voinescu: Anunţul privind desemnarea unui nou premier, “o chestiune de ore

UPDATE 13 Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat, printr-un comunicat de presă, că a acceptat propunerea preşedintelui Traian Băsescu de a-şi asuma funcţia de prim-ministru interimar.

Citeste si Predoiu: Am acceptat propunerea preşedintelui de a-mi asuma funcţia de prim-ministru interimar

UPDATE 12 Senatorul Gyorgy Frunda a declarat, luni, la RFI, că Uniunea Democrată a Maghiarilor din România are “ultima şansă” să iasă de la guvernare, el precizând totodată că nu agreează ideea unui premier tehnocrat.

Citeste si Frunda: UDMR are ultima şansă de a ieşi de la guvernare; nu cred în ideea de premier tehnocrat

 

UPDATE 11 Catalin Predoiu a fost desemnat de Traian Basescu premier interimar.

Citeste si Cătălin Predoiu, desemnat de Băsescu premier interimar

UPDATE 10 Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că mandatul cu care liderii USL vor merge la consultările de la Palatul Cotroceni, care urmează să fie convocate ca urmare de demisiei Guvernului Boc, priveşte declanşarea alegerilor parlamentare anticipate.

Citeste si Ponta: Mandatul USL la consultările de la Cotroceni vizează declanşarea alegerilor anticipate

UPDATE 9 Ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, a declarat, luni, că este nevoie “de un nou guvern mai popular şi suficient de credibil pe plan internaţional”, menţionând că România va trebui să aibă cât mai repede un nou guvern.

Citeste si Udrea: E nevoie de un nou guvern mai popular şi suficient de credibil pe plan internaţional

UPDATE 8 Victor Ponta a fost sunat, luni, de la Cotroceni, pentru a i se comunica faptul că, în urma anunţului premierului Emil Boc privind depunerea mandatului, obiectul consultărilor cu şeful statului se schimbă, urmând ca liderii USL să fie informaţi şi asupra orei la care vor avea loc.

Citeste si Ponta, sunat de la Cotroceni să i se spună că se modifică ora şi obiectul consultărilor

UPDATE 7 Varianta luată în calcul la acest moment în PDL este cea a unui premier tehnocrat, fiind din nou vehiculate nume precum Lucian Croitoru sau Mihai Tănăsescu.

Ca şi anul trecut, când se discuta despre posibila demisie a premierului Boc, au apărut din nou ca posibili nominalizaţi şefii SRI şi SIE, Cristian Marior şi Mihai Răzvan Ungureanu.

Citeste si Premier tehnocrat cu Guvern majoritar politic, varianta de lucru la acest moment

 

 

UPDATE 6 Liderul europarlamentarilor PDL, Theodor Stolojan, a declarat, luni, că demisia Guvernului probează o atitudine tipic românească, potrivit căreia “dacă ceva merge, atunci trebuie schimbat”

Citeste si Stolojan despre demisia Guvernului: Curat românesc – dacă ceva merge, atunci trebuie schimbat

UPDATE 5 Coaliţia va discuta cu preşedintele Traian Băsescu şi cu celelalte partide despre componenţa viitorului guvern, formula politică de alcătuire a Cabinetului depinzând foarte mult de persoana care va fi desemnată ca prim-ministru, a declarat, luni, agenţiei Mediafax, liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Citeste si Kelemen: Demisia a fost decizia personală a lui Boc; vom discuta cu Băsescu şi cu celelalte partide

UPDATE 4: Emil Boc a arătat că apreciază efortul PDL pentru a susţine măsurile anticriză dispuse de Guvern şi a apreciat că acest efort va fi răsplătit din punct de vedere politic, relatează Mediafax.

“Aţi ştiut de prima dată că nu veniţi la un concurs de popularitate”, a spus Boc miniştrilor.

El a mulţumit totodată populaţiei pentru că a înţeles în ultimii ani să suporte măsurile de reformă ale Guvernului.

Premierul a amintit că, pentru anul trecut, România a înregistrat, după doi ani de criză, o creştere economică de aproxmativ 2,5%, una dintre cele mai mari din UE, şi că pentru acest an Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional apreciază că România va avea o creştere economică mai mare decât cea din zona euro.

Reducerea inflaţiei la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, un curs valutar stabil şi menţinerea sub control a datoriei publice şi a deficitului bugetar au fost alţi factori prezentaţi de premier drept efecte ale măsurilor economice corecte dispuse de Guvern în mandatul său.

Boc a susţinut că nu există un risc de neplată a salariilor şi pensiilor şi că stabilitatea economică înseamnă şansa pentru viitorul apropiat de creştere a salariilor şi pensiilor.

“Această stabilitate economică trebuie apărată cu orice preţ şi nicium preţ nu este prea mare pentru asta”, a spus Boc.

 

UPDATE 3: Premierul Emil Boc a declarat, luni, că din punct de vedere procedural urmează să depună mandatul Guvernului atât la Preşedinţie, cât şi la Parlament în perioada imediată.  

El a adăugat că regretele pe care le are pentru părăsirea funcţiei de prim-ministru le va prezenta în memorii.

Premierul Emil Boc i-a anunţat, luni, pe miniştri că a decis să depună mandatul Guvernului, confirmând informaţiile transmise anterior de MEDIAFAX privind demisia din funcţie.

“Am depus mandatul deoarece nu mă agăţ de putere, pentru mine, contează mai puţin dacă mai rămân în funcţie câteva luni, până la alegerile din noiembrie. Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situaţia politică şi socială din ţară, dar şi pentru a nu pierde ceea ce românii au câştigat: stabilitatea economică a ţării”, a spus Boc.

El a făcut apel către calasa politică pentru a trece rapid prin parlament un nou guvern şi a mulţumit atât preşedintelui Traian Băsescu, pentru un “parteneriat corect în interes public”, cât şi foştilor şi actualilor miniştri din mandatul său.

UPDATE 2: Premierul Emil Boc i-a anunţat, luni, pe miniştri că a decis să depună mandatul Guvernului, confirmând informaţiile transmise anterior de MEDIAFAX privind demisia din funcţie.

UPDATE. Premierul Emil Boc le-a transmis, luni, liderilor coaliţiei că ar dori să se retragă de la conducerea Guvernului, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

La această oră, şedinţa coaliţiei este în desfăşurare, la Palatul Victoria.

Preşedintele Traian Băsescu are programate, luni, consultări cu puterea şi opoziţia, despre tratatul european şi funcţionarea Parlamentului de la Bucureşti, în contextul declaraţiilor tot mai numeroase despre nemulţumirile din PDL şi despre perspectiva unor schimbări importante la Palatul Victoria, potrivit Mediafax.

Preşedinţia a anunţat, săptămâna trecută, că şeful statului a invitat partidele parlamentare la consultări, luni, separat – opoziţia de la ora 12.00, iar puterea de la ora 13.00.

Temele sunt perspectivele ratificării de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară, precum şi dialogul dintre partidele politice şi funcţionarea Parlamentului României.

Întâlnirea are loc după plecarea delegaţiei FMI, BM şi CE de la Bucureşti, moment menţionat de reprezentanţii principalului partid de guvernare ca reper pentru declanşarea unor discuţii în formaţiune despre eventuala remaniere a Guvernului sau demisie a premierului, ori despre asumarea unor eşecuri precum neconstituţionalitatea comasării alegerilor.

Cele mai citite

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă