13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportEugen Teodorovici: 20% din oamenii din administrație trebuie să plece

Eugen Teodorovici: 20% din oamenii din administrație trebuie să plece

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a declarat duminică pentru Digi 24 că ar putea fi reduse contribuţiile sociale, însă nu a dorit să ofere o dată când va intra în vigoare această măsură. Totodată, Teodorovici a subliniat că în administrația publică este nevoie de o reformă. 

Cu toate acestea, Teodorovici a promis că va fi următoarea măsură de relaxare fiscală pe care o va aplica Guvernul. În ceea ce privește scăderea TVA, ministrul a apreciat că măsura ar putea fi aplicată încă de la 1 decembrie 2015.

Citește și: Eugen Teodorovici anunță o nouă structură în Ministerul Finanțelor

Executivul a vrut să scadă contribuţiile sociale în proiectul noului Cod fiscal, dar a renunţat la această idee, a dezvăluit Eugen Teodorovici la Digi24. 

”Și asta e o promisiune (reducerea contribuțiilor sociale) pe care o fac la dumneavoastră în mod direct, că asta va fi următoarea etapă care va fi aplicată. La angajator și la angajat. Asta e următoarea măsură care, într-adevăr, ar fi fost bine să intre poate și acum în Codul fiscal. Dacă în mod normal cifrele arată foarte bine sau bine, această măsură poate să vină foarte curând. Și eu nu sunt adeptul adoptării unei măsuri astăzi și să se aplice nu știu, peste o jumătate de an sau un an. Dacă mie îmi permite economia, dacă într-adevăr pe următorii doi ani am o perspectivă clară, trebuie să mă uit tot timpul cu un ochi la ceilalți vecini ai mei. Nu neapărat în Europa. Chiar este bine pentru noi să fie zona din afara Europei prioritatea numărul unu. Uitați-vă la Bulgaria, are față de noi un regim mai bun al atragerii (investițiilor – n.r.)”, a subliniat Teodorovici. 

20 % din administrația publică, ineficientă

De asemenea, Eugen Teodorovici a subliniat că în administrația publică este nevoie de o reformă. 

”În administrația publică, sunt oameni care se sacrifică – viețile, familiile, timpul liber. Sunt oameni care nu petrec doar opt ore pe zi la serviciu. Sunt oameni care stau 10-12-14 ore pe zi. Nu spun că fac toți asta. Sunt foarte mulți din sistemul de stat care la ora – nu la 4.00, poate chiar mai devreme – au spart ușa. Iar dacă stau la serviciu, poate o oră doar alocă pentru ceea ce fac ei la serviciu. Ei, aceștia trebuie să plece din administrație”, a spus Eugen Teodorovici.

El a dezvăluit că și-ar dori să coordoneze toate funcțiile de responsabilitate economică din celelalte ministere.

„De ce nu, oare, putem noi să facem, la nivel de administrație publică centrală chiar, ca unele funcții-suport să fie concentrate într-un singur loc? De ce fiecare minister trebuie să aibă direcția sa de resurse umane? De ce să nu fim noi mai moderni decât și alte state membre sunt, poate, la nivel european? De ce să țin fiecare direcție economică, să spunem, în fiecare minister? Nu, ele trebuie să fie concentrate în Ministerul de Finanțe – și asta e o intenție pe care o am foarte clară – de a aduce toate direcțiile economice și de buget din ministere să depindă – adică să fie acolo localizate, dar să fie subordonate Ministerului Finanțelor”, a declarat Eugen Teodorovici.

Teodorovici a subliniat că „undeva la 20 la sută cel puțin” din oamenii care lucrează în administrația publică trebuie să plece. 

 „Am putea să găsim o altă cale, că nimeni nu va rămâne neapărat pe drumuri, dar nu pot acum să mențin un sector bugetar încărcat artificial și mai ales de multe ori ineficient. Repet, când vorbim de reformă, vorbim în ansamblul economiei, nu într-un singur punct, pentru că altfel efectele nu mai sunt aceleași”, a explicat Eugen Teodorovici. „Dar și aici este nevoie de un consens politic, pentru că și colegii liberali – trebuie să stăm cu toții la masă, să lăsăm deoparte populismul și să agreăm astfel de măsuri și oricine va fi la guvernare să le aplice”, a adăugat el.

 

 

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...
Ultima oră
Pe aceeași temă