21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportGabriel Oprea, suspect de plagiat și că a obținut doctoratul înainte de...

Gabriel Oprea, suspect de plagiat și că a obținut doctoratul înainte de termen

 

Comisia de Etică a Facultății București examinează probe care ar putea demonstra că teza de doctorat a lui Gabriel Oprea este un plagiat. De asemenea, premierul interimar este bănuit că ar fi obținut titlul academic fără a urma toate etapele.

Profesorul Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică din Universitatea București, ne-a declarat că, în acest moment, Comisia de Etică analizează – în urma unei sesizări – parcursul doctoral al premierului interimar. “Examinăm dacă Gabriel Oprea a respectat întocmai parcursul doctoral, care este unul foarte riguros și care prevede ca, într-un interval de timp de 3 ani, candidatul să realizeze trei referate și să susțină trei examene. Calendarul doctoral era, la acea vreme, aprobat de coordonatorul lucrării, iar facultatea urma să își dea avizul pentru el. De asemenea, trebuie să vedem dacă s-au respectat procedurile în urma cărora Gabriel Oprea a dobândit și calitatea de conducător de doctorate. Răspunsul examinării noastre la sesizarea depusă îl vom face public“, ne-a precizat profesorul Marian Popescu. Oprea a realizat studii de doctorat la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, iar diploma de doctorat a fost obținută în domeniul Procedurii Penale, coordonator fiind profesorul universitar doctor Ion Neagu. Gabriel Oprea a anunțat că respinge orice acuzație, el fiind un om corect. De asemenea, el a lăsat să se înțeleagă că a fost vorba de o răzbunare indicând persoana care a făcut această sesizare.

Suspiciuni de plagiat

În acelaşi timp, portalul hotnews.ro a publicat ieri câteva pagini din teza de doctorat a lui Gabriel Oprea scoțând în evidență o serie de elemente pe care comunitatea academică le-ar include în categoria plagiatului.

“Calupuri întregi de text sunt preluate ad litteram din lucrările altor autori, lucrarea fiind în esență un mixt de paragrafe amalgamate, fără a conține o introducere sau concluzii proprii“, susține autorul articolului. Printre neconcordanțele găsite se menționează citarea inexactă, dar și lipsa unor ghilimele chiar pe prima pagină a lucrării. „Cea mai importantă sursă de inspirație pentru doctorandul Gabriel Oprea a fost, fără îndoială, «Tratatul de procedură penală» semnat de coordonatorul său, profesorul Ion Neagu. Spre exemplu, paginile 17 – 18 din lucrarea lui Oprea sunt identice cu paginile 418 – 419 din cartea lui Ion Neagu. Copierea celor dou[ pagini din Neagu, fără utilizarea ghilimelelor, este făcută atât de fidel încât au fost preluate inclusiv notele de subsol din lucrarea originală“, arată sursa citată.

De asemenea, unele subcapitole s-ar regăsi integral în cele două lucrări. „Identice cu lucrarea coordonatorului sunt subcapitolele referitoare la «Moduri speciale de sesizare», «Plângerea prealabilă depusă la organul de urmărire penală», «Rechizitoriul», «Plângerea prealabilă depusă la instanța de judecată». Aceeași manieră de copiere este utilizată și în Capitolul intitulat Plângerea prealabilă ca modalitate de sesizare a organelor judiciare»“. Profesorul Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică din Universitatea București a și anunțat că, în acest context, „conform regulamentului ne autosesizăm pe chestiunea plagiatului. Este o speţă de plagiat. E vorba de un malpraxis academic.“

Istoria plagiatelor guvernamentale

– Din 2012, trei miniștri din Guvernul Ponta au fost acuzați de plagiat. În luna mai 2012, imediat după ce Ioan Mang a fost anunțat drept propunerea premierului Ponta pentru postul de ministru al Educației, RL a publicat documente care atestau faptul că acesta a plagiat. Una din lucrările în cauză, care are doar 3 pagini şi jumătate, conţine mai multe pasaje, fraze şi grafice care sunt luate dintr-un articol ştiinţific mult mai vechi.

O altă lucrare a lui Ioan Mang reproducea pasaje fără nici o menţionare a sursei. În cele din urmă, Ioan Mang a părăsit portofoliul Educației.

– Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a introdus în dosarul pe care l-a depus în vederea dobândirii titlului de conferenţiar universitar la Universitatea „Dimitrie Cantemir“ o carte de drept ce reproduce integral o altă lucrare, de sute de pagini, pe care tot el o publicase cu un an în urmă. Corlăţean a mai trecut în fişa sa de evaluare pentru poziţia de conferenţiar şi o serie de articole. În cazul a trei articole de pe listă, analizate de noi, se observa modul în care Corlăţean jongla cu 19 pasaje ce se regăsesc identic în cel puţin două dintre articole.

– În fine, scandalul anului 2012 a fost declanșat de acuzațiile de plagiat care i-au fost aduse premierului de către prestigioasa publicație Nature. Comisia de Etică a Universității București – care investighează acum cazul Oprea – a confirmat că lucrarea de doctorat a lui Ponta este un plagiat, o treime din lucrare fiind copiată, „prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele“. Ulterior, RL a demonstrat și că premierul Ponta a intrat în Baroul București pe baza titlului de doctor.   

Examinăm dacă Gabriel Oprea a respectat întocmai parcursul doctoral, care este unul foarte riguros. De asemenea, trebuie să vedem dacă s-au respectat procedurile în urma cărora Gabriel Oprea a dobândit și calitatea de conducător de doctorate.“ Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică

 

Cele mai citite

Guvernanții lasă suedezii să taie nestingheriți pădurile valoroase ale României. 50 de acțiuni ale IKEA, bănuite de ilegalitate. FOTO și VIDEO

Un nou raport realizat de Agent Green și Bruno Manser Fonds (BMF) în pădurile României. Cel mai mare proprietar privat de pădure din țara...

BEC a stabilit că alegătorii ce au domiciliul în străinătate și reședința în țară din 11 aprilie nu vor vota la alegerile locale

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat, marţi, o hotărâre care prevede că alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară începând...

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...
Ultima oră
Pe aceeași temă