5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportFirmele de asigurări au reclamat Guvernul la Comisia Europeană, privind înghețarea prețurilor...

Firmele de asigurări au reclamat Guvernul la Comisia Europeană, privind înghețarea prețurilor RCA

 

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a anunțat, joi, că a sesizat Comisia Europeană cu privire la măsura Guvernului de a îngheța prețurile asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) timp de şase luni, la presiunea patroatelor din transportul rutier, potrivit News.ro.

„UNSAR a sesizat deja Comisia Europeană cu privire la încălcările Directivei 2009/138/CE şi ale Tratatului de funcţionare al Uniunii Europene, existând premisele ca România să fie sancţionată pentru încălcarea legislaţiei comunitare”, a precizat uniunea care reprezintă interesele asigurătorilor. 

Guvernul a aprobat, miercuri, Hotărârea care fixează preţurile maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), la care a fost adăugată o anexă care stabileşte preţurile poliţelor RCA şi în cazul autovehiculelor electrice. Guvernul a aprobat, recent, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o Ordonanţă de Urgenţă care impune îngheţarea preţurilor RCA pentru şase luni, prin fixarea unor preţuri maxime de către ASF. Măsura este fără precedent după intrarea României în Uniunea Europeană, în condiţiile în care Comisia Europeană permite astfel de măsuri doar în cazuri excepţionale.

UNSAR susţine, însă, că măsura decisă de guvern încalcă atât constituţia României, cât şi normele europene. „Plafonarea tarifelor RCA încalcă un principiu de bază prevăzut de Constituţia România, cel al unei pieţe libere, concurenţiale, iar membrii UNSAR analizează în acest moment cele mai bune variante de a acţiona împotriva acestei prevederi”, se precizează într-un comunicat de presă. 

În privinţa reglementărilor europene, acestea ar fi fost interpretate abuziv de Executivul de la Bucureşti, potrivit UNSAR. „Conform normelor europene menţionate, atât plafonarea unor tarife în absenţa unui sistem general de control al preţurilor, cât şi posibilitatea de a aplica tarife ca element de sprijin sau protecţie pentru o anumită industrie sunt interzise. Având în vedere faptul că România nu are un sistem general de control al preţurilor, este imposibil din punct de vedere legal să aibă un cadru care să se refere strict la piaţa de asigurări”.

Firmnele de asigurări acuză Guvernul că a îngheţat preţurile RCA doar de teama  patronatelor din transporturi, care au organizat un protest naţional în 15 septembrie şi au ameninţat Guvernul cu alte proteste dacă nu răspund pozitiv solicitătilor de îngheţare a preţurilor. „Modul în care au fost emise aceste reglementări conduce la ideea că această măsură a fost luată doar pentru a răspunde la presiunile transportatorilor, invocându-se o situaţie de criză în piaţă. Această criză nu a putut fi fundamentată economic, printr-o analiză financiară solidă a pieţei de transporturi din România”, susțin firmele de asigurări.

Tarifele maxime pentru RCA au fost stabilite într-o şedinţă specială a conducerii ASF, care a avut loc în 5 octombrie, însă pentru a intra în vigoare era necesară aprobarea Hotărârii de Guvern cu tarifele de către Executiv, apoi publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă