13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportFiscul a anunțat că formularul 088 va fi eliminat de la 1...

Fiscul a anunțat că formularul 088 va fi eliminat de la 1 februarie

Formularul 088 va fi eliminat începând cu 1 februarie, a anunțat, vineri, Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF). Prin declarația 088, un contribuabil este evaluat de funcționarii instituției din punct de vedere al capacității de a desfășura activități economice în sfera TVA.

„Potrivit programului de guvernare, unul dintre obiectivele Guvernului este reducerea sarcinilor administrative excesive ale contribuabililor. Astfel, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a analizat oportunitatea eliminarii formularului (088) „Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA” și a decis renunțarea la acesta. Din analiza procedurilor referitoare la înregistrarea în scopuri de TVA s-a constatat că, pe de o parte, contribuabilii furnizează o serie de informații organelor fiscale prin formularele existente, respectiv: 010, 098 și 099 şi că, pe de altă parte, ANAF deține deja sau poate obține prin schimbul de date cu alte instituţii o serie de alte informații care pot fi utilizate în evaluarea intenției și capacității de a desfășura activități economice”, se precizează într-un comunicat de presă. 

ANAF precizează că, în baza de date există informații cu privire la istoricul și comportamentul fiscal ale contribuabililor persoane juridice şi cu privire la istoricul fiscal al persoanelor fizice care sunt administratori sau acționari/asociați, cum ar fi societățile în care au fost sau mai sunt participanți, situaţia acestora, cazierul fiscal.

„În aceste condiții, procedura privind stabilirea criteriilor pentru condiționarea înregistrării în scopuri de TVA, aprobată prin OPANAF nr.2393/2016, urmează să fie actualizată în acest sens, adică pentru a fi utilizate informațiile deținute sau obținute de ANAF de la alte entități. De asemenea, vor fi modificate în mod corespunzător aplicaţiile informatice folosite în procedura de evaluare. Pentru a evita blocarea activităţii de înregistrare în scopuri de TVA a contribuabililor şi asigurarea continuităţii activităţii economice a acestora, intrarea în vigoare a ordinului de abrogare a formularului 088 este 1 februarie 2017, până la această dată urmând să fie actualizată noua procedură, precum şi aplicaţiile informatice”, mai precizează sursa citată.

Anunțul instituției vine după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, miercuri, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că a cerut Guvernului să elimine, în această săptămână, „corvoada numită Formularul 088”. Ulterior, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a afirmat că ordinul de eliminare al acestui formular ar putea fi publicat chiar vineri în Monitorul Oficial.

 

Cele mai citite

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Israelul a efectuat raiduri aeriene în orașele din nord-estul Libanului

Israelul a efectuat raiduri aeriene în apropierea orașelor Ras Baabelk și Hermel din nord-estul Libanului, au declarat patru surse de securitate pentru Reuters. Israelul a...

Liberalii Nicu Bitea și Cosmin Șandru, achitați de ICCJ în faimosul proces cu deputatul AUR, Titi Stancu

După doi ani și jumătate de la plângerea făcută de parlamentarul AUR Titi Stoica împotriva domnilor Nicu Bitea și Cosmin Șandru, din PNL Timiș,...
Ultima oră
Pe aceeași temă