15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportFlorin Cîțu: Ca să nu intre pe deficit, Guvernul a prelungit luna...

Florin Cîțu: Ca să nu intre pe deficit, Guvernul a prelungit luna februarie cu două zile. Cabinetul Grindeanu a modificat calendarul gregorian

Senatorul PNL Florin Cîțu susține că Ministerul de Finanțe a inclus zilele de 1 și 2 martie în raportarea privind veniturile încasate de ANAF în februarie.

Aceasta ar fi strategia PSD pentru a ieși pe plus după scăderea din ianuarie.

„V-am tot spus că Dragnea şi PSD sunt în stare de orice. Pentru a fi siguri, dar foarte siguri, că nu intră în deficit în februarie, PSD şi Liviu Dragnea au modificat calendarul. Da, aţi auzit bine! Aceşti oameni providenţiali au hotărât că luna februarie şi luna martie trebuie modificate. Concret, Ministerul de Finanțe în execuţia bugetară a lunii februarie a inclus şi zilele de 1 şi 2 martie“, a scris Cîțu pe Facebook.

El a explicat că, dacă nu includeau zilele de 1 și 2 martie în execuția bugetară, n-ar fi avut surplus la venituri din majorările de salarii.

„Vă aduceţi aminte prima şedinţă de Guvern când premierul lui Dragnea ne spunea cum vrea să crească veniturile la stat? Folosindu-se de bugetari. A mărit salariile pentru ca aceştia să plătească mai multe impozite. Astfel, în februarie am avut venituri la buget mai mari, dar numai datorită acestei decizii“, a arătat senatorul liberal. Cîțu a susținut că, în plus, pentru a nu ajunge pe deficit, nu s-au plătit facturile către o serie de companii.

PNL cere anchetă parlamentară

Florin Cîțu a cerut o anchetă parlamentară în legătură cu aceste probleme. „În scopul de a-i face fericiți pe Dragnea şi PSD, Ministerul de Finanțe ascunde poporului român adevărul, adăugând 2 zile din luna martie la execuţia pe luna februarie. O fi legal? Corect ştim sigur că nu este.

Pentru a afla de ce fac acest lucru, voi cere conducerii PNL audierea preşedintelui ANAF şi a ministrului de Finanţe.

Lucrurile astea sunt aşa de grave, în opinia mea, că poate este nevoie şi de o comisie de anchetă. Oamenii ăştia chiar fac ce vor şi nu trebuie să-i mai lăsăm.

Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială: Art. 8. (1) Constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 12 ani următoarele fapte săvârșite de membrii Guvernului în exercițiul funcției lor: b) prezentarea, cu rea-credință, de date inexacte Parlamentului sau președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului“, a scris senatorul. 

Până la ora închiderii ediției, Ministerul de Finanțe nu a avut vreo reacție la afirmațiile lui Cîțu.

ANAF: Veniturile au scăzut cu „doar“ 0,9%

La 3 martie, ANAF a anunțat că „totalul veniturilor bugetare colectate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cumulat ianuarie şi februarie 2017“ a însumat 31,99 miliarde lei, „ceea ce reprezintă o diminuare cu doar 0,9% – indice nominal faţă de perioada similară a anului trecut“. În februarie, ANAF ar fi colectat venituri bugetare de 13,87 miliarde lei, cu 6,7% (sau 874 milioane lei) mai mult faţã de februarie 2016, „în condiţiile în care cota de TVA în luna februarie 2016 era de 20%, iar în luna februarie 2017 era de 19%“.  

Deşi susţine că încasările la buget au scăzut cu „doar 0,9%“ în primele două luni din 2017, şeful ANAF a anun-ţat măsuri urgente pentru creşterea încasărilor la buget. 

Ministrul de Finanțe Ștefan Viorel ar putea fi anchetat la cererea PNL       

Foto: agerpres

Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...

Ciolacu reafirmă că alianța PSD-PNL îl are pe Cătălin Cîrstoiu candidat la Primăria generală a Capitalei

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că în prezent Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria generală a Capitalei, potrivit spotmedia.ro. El a subliniat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă