7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportUPDATE. Florin Iordache și-a anunțat demisia de la Ministerul Justiției, după care...

UPDATE. Florin Iordache și-a anunțat demisia de la Ministerul Justiției, după care a plecat, fără să aștepte alte întrebări din partea jurnaliștilor: Tot ce am făcut a fost legal și constituțional. Dar pentru opinia publică nu a fost suficient

UPDATE 14.48: Florin Iordache și-a anunțat demisia de la Ministerul Justiției.

„De când am venit la Ministerul Justiţiei, mi-am propus şi am efectuat toate demersurile legale pentru a remedia o serie de probleme existente şi destul de sensibile. Aşa cum aţi văzut şi dumneavoastră, toate iniţiativele asumate sunt legale şi constituţionale. Proiectele propuse s-au aflat în dezbatere publică, organizată de Ministerul Justiţiei, iar acum sunt în dezbatere parlamentară. Cu toate acestea, pentru opinia publică nu a fost suficient, drept pentru care am hotărât să îmi înaintez demisia din funcţia de ministru al Justiţiei”, a spus Florin Iordache. Acesta nu a mai așteptat să primească alte întrebări din partea ziariștilor.


FOTO. Susținătorii PSD, după demisia lui Iordache: Sunteți victimă colaterală, pentru că lașii nu-și asumă. Cred cu tărie în justiția divină. Iohannis este călău


Reacții după demisia lui Florin Iordache de la conducerea Ministerului Justiției. Nicușor Dan: Unul dintre responsabilii pentru OUG 13 a plecat. Mai sunt doi piromani la rând. Primarul social-democrat Chirica: Grindeanu va trebui să facă o mișcare de șah


 

 „Este o decizie pe care am exprimat-o și atunci când am avut o declarație la finalul ședinței de Guvern, mi-am motivat decizia”, a spus Iordache, la MJ.


13.00: Potrivit unor surse citate de News.ro, premierul Grindeanu și ministrul Iordache ar urma să se întâlnească la ora 13.30, pentru înlocuirea acestuia de la Ministerul Justiției. Sursele citate mai spun că liderii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, nu ar susţine o înlocuirea.

Astfel, Sorin Grindeanu ar prefera să numească în această funcţie o persoană independentă politic.


Minstrul Justiției, Florin Iordache, va discuta, joi, cu premierul Sorin Grindeanu, cu privire la mandatul său, ca urmare a nemulțumirilor stârnite de OUG 13, care prevedea modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, și abrogată duminică.

„Voi discuta astăzi cu prim-ministrul și vă voi anunța decizia”, a declarat Iordache, la sosirea la Ministerul Justiției, joi dimineață.

Și premierul Sorin Grindeanu afirma, miercuri, la Parlament, după ce aleșii au respins moțiunea PNL-USR împotriva Cabinetului său, că după ședința Executivului va anunța ce decizie a luat în privința ministrului Justiției.

„Unii au înțeles apelul meu, fie că e vorba de opoziție, fie că e vorba de putere. Pot să vă asigur că lucrurile vor funcționa într-un singur mod: transparent. S-a făcut ceva important. Fie că au fost argumente pro, fie că au fost contra, toți au fost de acord că dezbaterea trebuie să se întâmple în Parlament”, a declarat Sorin Grideanu, pe tema moțiunii de cenzură PNL – USR.

Întrebat de jurnaliști ce va face în privința ministrului Justiției, Florin Iordache, șeful Executivului a declarat că miercuri seara sau joi dimineața va avea loc o întâlnire cu Florin Iordache, urmând să anunțe decizia după ședința de Guvern de joi.

„O să am o discuție cu dânsul, în seara asta sau mâine dimineață. După ședința de Guvern, o să vă anunț ce decizie am luat. Decizia mea e luată, dar o să am o discuție cu el (…). Mi-ați dat o idee, prin una dintre întrebările pe care mi-ați dat-o ieri”, a mai spus premierul Grindeanu, întrebat dacă dorește să dea detalii despre persoana care l-ar putea înlocui pe Florin Iordache.

Marți, la Parlament, premierul a fost întrebat dacă ia în considerare numirea unui om politic sau a unui tehnocrat la conducerea Ministerului Justiției, context în care a refuzat să ofere un răspuns.

„Nu e vorba doar de persoana domnului Iordache, vă spuneam și ieri și alaltăieri ce se întâmplă. Aștept decizia CCR, vreau să ajung să înțeleg foarte bine ce s-a întâmplat, dincolo de domnul ministru”, a mai spus Sorin Grindeanu, la insistența jurnaliștilor.

El a continuat subliniind că este la conducerea unui „Guvern politic”. „Dar există un moment în care fiecare dintre noi trebuie să luăm decizii. Rămâne valabil ce vă spuneam ieri și alaltăieri. Am avut o primă discuție”, a continuat premierul.

În Parlament s-a dezbătut, miercuri, o moțiune de cenzură PNL – USR împotriva Cabinetului Grindeanu, care a picat, însă, pentru că nu a întrunit numărul de voturi. În plen a vorbit și premierul Sorin Grindeanu, care a afirmat că, după protestele de amploare din ultima săptămână, „a învățat o lecție nouă”.


Prima ședință de Guvern, de la abrogarea OUG 13, care prevedea modificarea Codului Penal, începe la ora 14.00


 EXCLUSIV. Revoltă la Ministerul Justiției împotriva lui Florin Iordache. Funcționarii din MJ s-ar fi opus adoptării Ordonanței 13

Ministrul Florin Iordache și oamenii săi ar fi făcut presiuni asupra unor funcționari din minister, pentru a șterge cele șase note care conțineau obiecțiuni împotriva proiectelor legislative de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală (OUG 13/2017), precum și împotriva textului de grațiere colectivă.


 EXCLUSIV. Metoda “mătușa Tamara” cu repetiție: după donația în bani, și un tun imobiliar. Florin Iordache a pitit un apartament de 100.000 EURO pe numele părinților. Imobilul e aflat lângă un mall din București, aproape de Cotroceni

Florin Iordache, ministrul Justiției, a ascuns pe numele părinților pensionari din Caracal un apartament de 100.000 de euro din București. Apartamentul a fost util și ca ipotecă pentru ca actualul ministru să ia un credit bancar. În cele din urmă, a ajuns la fiica lui Florin Iordache.


Editorial Washington Post: România, un semn încurajator pentru democrație. Pariul că o populație indiferentă va înghiți această manevră insolentă s-a dovedit a fi teribil de nechibzuită. Manifestațiile românilor fac Europa mai stabilă, iar Trump ar trebui să țină cont înainte să critice UE

Într-o perioadă în care democrația se erodează în mai multe țări din Europa de Est și Centrală, în România – fostă țară comunistă cu 20 de milioane de locuitori, de pe malul Mării Negre – a izbucnit, brusc, o contramișcare încurajatoare. În ultimele săptămâni, Capitala țării și alte orașe mari au fost zguduite de demonstrații stradale masive, ce sunt considerate a fi parte din cea mai amplă mobilizare politică de la căderea regimului comunist, notează The Washington Post, într-un editorial.

 


 

EXCLUSIV. Revoltă la Ministerul Justiției împotriva ministrului Florin Iordache, autorul ordonanțelor penale care au indignat România. Funcționarii din MJ s-ar fi opus adoptării Ordonanței 13. Până acum nimeni nu a plătit cu funcția

Ministrul Florin Iordache și oamenii săi ar fi făcut presiuni asupra unor funcționari din minister pentru a șterge cele șase note care conțineau obiecțiuni împotriva proiectelor legislative de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală (OUG 13/2017), precum și împotriva textului de grațiere colectivă. Modul în care au fost elaborate și aprobate actele normative fac în prezent obiectul unei anchete la DNA, în urma unei plângeri depuse de Mihai Polițeanu, Elena Ghioc și Răzvan Patachi, de la Asociația Inițiativa România.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă