6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportÎCCJ a decis ca dosarul fostului președinte al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu,...

ÎCCJ a decis ca dosarul fostului președinte al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, să fie judecat de Curtea de Apel Bucureşti

Fostul președinte al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, a solicitat, marți, mutarea la altă instanță a dosarului în care este acuzat de trafic de influență. Avocatul lui Olteanu a spus că instanța supremă nu are competența să judece acest dosar, deoarece fapta reținută în sarcina clientului său nu are legătură cu funcția de președinte al Camerei Deputaților, citează Agerpres.

UPDATE 15.00: ÎCCJ a decis, marţi, ca dosarul în care Bogdan Olteanu, fost viceguvernator al BNR şi fost preşedinte al Camerei Deputaţilor,  judecat pentru trafic de influenţă, să fie judecat de Curtea de Apel Bucureşti.

"Admite excepţia de necompetenţă după calitatea persoanei. Dispune trimiterea cauzei privind pe inculpatul Olteanu Bogdan la Curtea de Apel Bucureşti, spre competentă soluţionare", se arată în decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Hotărârea este definitivă.

"Considerăm că Înalta Curte de Casație și Justiție nu este competentă să judece această cauză. Fapta care se reține în sarcina lui Bogdan Olteanu nu are legătură cu funcția pe care a avut-o. În rechizitoriu se arată că Olteanu ar fi săvârșit fapta din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Președintele Camerei Deputaților are atribuția de a reprezenta această Cameră în relațiile interne și externe. A avea o atribuție de reprezentare nu înseamnă că avea puterea să facă o numire în componența Guvernului.

Din punct de vedere legal, Bogdan Olteanu nu avea atribuții să determine numirea lui Liviu Mihaiu. Există la dosar o confruntare între Olteanu și Sorin Ovidiu Vîntu. Aici, Vîntu spune că este dispus să finanțeze campania electorala a PNL și a lui Olteanu. Nimic din acest dosar nu ne duce la convingerea că Bogdan Olteanu ar fi săvârșit fapta din această funcție de președinte al Camerei Deputaților", a spus avocatul.

La rândul său, Bogdan Olteanu a precizat, în sala de judecată, că nu există prerogativă a Guvernului asupra președinților de Camere.

"Sunt jurist specializat în Drept constituțional. Nu există prerogativă a Guvernului asupra președinților Camerelor. Nu a existat nici percepția celor care mă acuză că ar fi discutat cu mine în calitate de președinte al Camerei Deputaților. Nu poate interveni un parlamentar să influențeze Guvernul", a explicat Bogdan Olteanu.

Instanța a rămas în pronunțare pe această cerere.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă