30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportFostul președinte Emil Constantinescu, după ce Klaus Iohannis a respins propunerea de...

Fostul președinte Emil Constantinescu, după ce Klaus Iohannis a respins propunerea de premier a PSD: Mă adresez tuturor factorilor politici implicați să renunțe la orgoliile personale și să găsească o cale către dialog și solidaritate

Fostul președinte Emil Constantinescu susține că partidele politice și șeful statului trebuie să ajungă la un „compromis onorabil”, la o cale „către dialog și solidaritate” pentru desemnarea unui premier, în contextul în care președintele Klaus Iohannis a respins, marți, propunerea PSD – ALDE de a o numi șef al Guvernului pe Sevil Shhaideh, potrivit Agerpres.

„Mă adresez, de aceea, tuturor factorilor politici implicați — Președinte, Parlament, partide politice, guverne prezente și guverne viitoare—, mă adresez tuturor cetățenilor României, solicitându-le să nu irosească acest posibil nou început. Să renunțe la orgoliile personale, la trufie și la desconsiderarea competitorilor, să sacrifice eventual ceva din propriile ambiții, fiindcă nu despre fiecare dintre noi este vorba, ci despre toți împreună. Într-o conjunctură regională și internațională dintre cele mai riscante și mai dificile, toți suntem datori să găsim — poate în al 12-lea ceas — calea către compromisul onorabil, către dialogul calm și către solidaritate”, a declarat Emil Constantinescu, într-o declarație acordată Agerpres.

În opinia sa, Parlamentul și președintele plasează țara „într-o eră a confruntărilor, a orgoliilor și a confuziei”, în loc să consolideze „stabilitatea internă”.

„Chiar și în acest moment, când România dispune de un președinte și de un Parlament cu incontestabilă legitimitate, în locul unei coabitări decente și rezonabile, care să consolideze stabilitatea internă și capacitatea de dezvoltare a țării, suntem din nou într-o eră a confruntărilor, a orgoliilor și a confuziei dintre voința națiunii și voința persoanelor. Îmi e greu să înțeleg cum în 1996, când o coaliție largă de partide a câștigat, după o confruntare ideologică dură, o majoritate redusă în Parlament, am putut asigura ca președinte guvernarea acelei coaliții timp de patru ani fără moțiuni de cenzură în Parlament, fără inițiative de suspendare a președintelui României, conflicte instituționale și apeluri la Curtea Constituțională, în condițiile unor grave crize politice, economice și sociale interne și internaționale și acum, când există garanții internaționale de securitate și creștere economică internă, nu se poate”,  a mai spus Emil Constantinescu.

În opinia acestuia, „alegerile din decembrie au confirmat aspirația electoratului către echilibru și cooperare”.

„Alegerile nu au confirmat, nici în 2014, nici acum, politica de confruntări, de jigniri și de opresiune asupra unor persoane sau grupuri de persoane. Cine nu înțelege această nouă realitate nu merită să participe la viața cetății. Alegerile au afirmat aspirația electoratului către un nou tip de politică și de politician: o politică dominată de temele interesului comun, un politician care nu lucrează pentru propria bunăstare, obiective personale sau ale unor grupuri de interese, ci doar pentru binele public. Cine nu înțelege această nouă realitate nu merită să participe la viața cetății. Vreau să sper că noul an 2017 ne va găsi pregătiți pentru instituirea unui climat de colaborare corectă și de progres comun, pe care România îl așteaptă de prea mult timp”, mai continuat el. 

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că  nu acceptă numirea lui Sevil Shhaideh ca prim-ministru. „Am cântărit cu grijă”, a precizat șeful statului, fără a explica motivele care l-au determinat să refuze această numire.


Citește continuarea aici: VIDEO. Președintele Iohannis nu acceptă numirea lui Sevil Shhaideh ca prim-ministru


În replică, liderul PSD și șeful Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, s-a declarat „stupefiat” de anunțul președintelui. 

 „Urmăriți cu stupefacție anunțul președintelui Iohannis la propunerea noastră privind desemnarea prim-ministrului. Am analizat cu colegii mei, să găsim care sunt resorturile cinstite sau constituționale care ar fi putut sta în spatele acestei decizii. Nu am putut găsi un motiv constituțional sau care să țină de alte riscuri. Părerea noastră este că acest om vrea să declanșeze o criză politică în România. Joi, după consultări, a sunat-o pe doamna Shhaideh, pentru a discuta despre programul de guvernare (…) i-a dat câteva teme”.


Citește și: Liviu Dragnea: O să vă spun un secret. Sâmbătă am încercat să îl sun pe Iohannis. Suna închis

Reacția lui Tăriceanu, după ce președintele Iohannis a refuza propunerea de premier: Este vorba despre un exces de putere. Forțează declanșarea unei crize politice


„Cred că dumnealui și alți acoliți sunt speriați de două lucruri: de posibilitatea certă ca programul de guvernare votat de români să fie pus în practică și de faptul că a înțeles că nu vrem să mai perpetuăm un sistem ocult și toxic pentru România. Asta nu-l îndreptățea să anunțe astăzi decizia lui, fără niciun fel de explicație. Nu are niciun fel de importanță toată campania securistoidă declanșată de aparatul de propagandă tradițional”, a mai spus șeful PSD, în conferința de presă.

„Probabil că până mâine seară va trebui să luăm o decizie. Parafrazându-l pe cel care a vorbit la 12.00, vreau să „cumpănesc” foarte bine. Nu are rost să ne ascundem după degete, este o avalanșă de mesaje de la oameni care se consideră jigniți și care cer suspendarea președintelui”, a continuat Dragnea.

„Va fi constituită o comisie care să decidă dacă gestul președintelui este constituțional sau nu este constituțional”, a conchis el.


Citește și: Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, despre refuzul şefului statului de a o desemna pe Sevil Shhaideh în funcţia de premier: Preşedintele a respectat Constituţia

Prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, Cătălin Predoiu, a declarat că refuzul preşedintelui de a o desemna pe Sevil Shhaideih în funcţia de premier al României este un demers constituţional.


Citește și: Şefa interimară a PNL, Raluca Turcan, despre decizia lui Klaus Iohannis de a refuza s-o desemneze pe Sevil Shhaideh în funcţia de premier: Guvernul României nu trebuie transformat într-un executiv personal

Preşedintele interimar al Partidului Naţional Liberal, Raluca Turcan, a salutat decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerea alianţei ALDE – PSD pentru funcţia de premier. Turcan a menţionat că viitorul Guvern trebuie ferit de orice fel de vulnerabilități.

Cele mai citite

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care modifică Legea privind înfiinţarea ANL

Legea promulgată de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea art. 3 din Legea 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. De asemenea,...

Ce este foliculita, cum o tratăm și cum o putem preveni

Ce este foliculita? Foliculita este o afecțiune comună, în general benignă, a pielii în care foliculul de păr devine infectat/inflamat și formează o pustulă...
Ultima oră
Pe aceeași temă