13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportFota: Responsabilităţile pentru Holocaustul din România îi revin mareşalului Antonescu

Fota: Responsabilităţile pentru Holocaustul din România îi revin mareşalului Antonescu

Consilierul prezidenţial Iulian Fota a declarat, astăzi, la o conferinţă privind Holocaustul, că responsabilităţile pentru ce s-a întâmplat în această privinţă în România în anii ’40 aparţin lui Ion Antonescu, adăugând că nu poate fi acceptat un conducător care a omorât şi deportat romi şi evrei, potrivit Mediafax.

“Atunci când, din nefericire, undeva în trecutul tău lucruri de neacceptat s-au petrecut – şi evenimentele astăzi sunt bine cunoscute şi cred eu înţelese – singura cale este de a-ţi recunoaşte responsabilitatea, de a recunoaşte lucrurile petrecute şi de a face ca astfel de evenimente nefericite să nu se mai întâmple niciodată”, a spus Iulian Fota.

El a adăugat că “ura ca politică de stat nu poate fi acceptată într-o Românie care este membră a Uniunii Europene şi a comunităţii internaţionale”.

“Responsabilităţile pentru evenimentele acelea sunt foarte clare. Responsabilităţile sunt ale conducătorului statului de atunci, ale lui Ion Antonescu, şi logica este foarte clară: nu poţi să accepţi un conducător care a omorât, a deportat, a umilit cetăţeni fie că erau evrei sau romi. Din păcate, în anii ’40 aceste lucruri teribile s-au întâmplat şi ca atare politica oficială a statului român în ultimii ani a fost de acceptare a responsabilităţii pentru acele vremuri, pentru acele momente, pentru că documentele – şi arhivele aici nu mint – şi de a construi acele elemente instituţionale şi de atitudine care să garanteze că astfel de lucruri în România nu se vor mai întâmpla niciodată”, a mai spus Fota.

El a adăugat că politica statului român va continua pe aceleaşi coordonate de informare, educare, explicare şi consolidare a unei atitudini civice care să nu permită ca astfel de atrocităţi să se mai întâmple.

“Politica statului român va continua pe aceleaşi coordonate de informare, de educare, de explicare şi de consolidare a unei atitudini civice care să nu mai permită ca astfel de atrocităţi să se mai întâmple. România de astăzi este o altă Românie, este o Românie europeană, responsabilă”, a mai spus Fota.

El a ţinut să sublinieze că este interesantă antiteza între rolul nefast al sistemului de securitate naţională în anii ’40 şi atitudinea foarte responsabilă a sistemului de securitate naţională astăzi.

Consilierul prezidenţial Iulia Fota a făcut aceste declaraţii cu ocazia participării la simpozionul “Gropi comune ale Holocaustului”, organizat de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului “Elie Wiesel”, Yahad-In Unum şi Muzeul Holocaustului din SUA.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la 10 TV că îl acuză fără menajamente pe Ion Antonescu pentru Holocaust, adăugând totodată că, atunci când acesta a trecut Prutul , “dacă se oprea la Nistru era perfect”. 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă