16.3 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSportFOTO: Președintele Franței este în prima sa vizită oficială în România. Francois...

FOTO: Președintele Franței este în prima sa vizită oficială în România. Francois Hollande și Dacian Cioloș au ajuns, cu întârziere de peste o oră, la fabrica de elicoptere Airbus România

UPDATE 17.25: Președintele Francois Hollande și premierul Dacian Cioloș au ajuns la Ghimbav, unde susțin o conferință de presă comună.

Citește și: Francois Hollande: Elicopterele de la Brașov vor fi mândria Franței și a României

15.25: Șeful Executivului, Dacian Cioloș, și președintele francez Francois Hollande ar putea să ajungă la fabrica de elicoptere Airbus România în jurul orei 17.00.

14.39: După întrevederea cu președintele Klaus Iohannis, președintele Francois Hollande urmează să se întâlnească cu premierul Dacian Cioloș. 

Potrivit programului oficial postat pe site-ul Guvernului, la ora 13.00, șeful Executivului ar fi trebuit să aibă un prânz oficial cu președintele Hollande. Cu toate acestea, programul oficial s-a decalat cu aproximativ 30 de minute, astfel că cei doi oficiali ar putea să ajungă mai târziu decât era planificat la fabrica de elicoptere Airbus România.

Începând cu ora 20.00, Hollande va participa la un dineu organizat de Klaus Iohannis, cu ocazia venirii acestuia în România, la care va lua parte și Dacian Cioloș.

13.00: Francois Hollande și Klaus Iohannis efectuează o vizită la Institutul de la Măgurele.

12.51: Franța susține demersurile României pentru aderarea la spațiul Schengen, a declarat președintele Klaus Iohannis.

„România este sprijinită de Franţa” în dosarul Schengen.

„Am discutat această chestiune cu preşedintele Hollande şi acest demers se înscrie într-un demers sustenabil în cadrul UE”, a precizat șeful statului. 

10.41: O temă de discuție a fost prezența romilor în Franța, a precizat Francois Hollande.

„Vrem să ne asigurăm că aceste populații au condiții de trai decente în țara lor. Trebuie să evităm ca astfel de subiecte să fie folosit în sprijinul xenofobiei”, a mai precizat el.

O altă temă de discuție a fost situația din Ucraina, cât și cea din Orientul Mijlociu. „Trebuie să depunem toate eforturile pentru încetarea conflictelor din Siria, pentru că reprezintă un atac la adresa drepturilor omului”, a mai spus Hollande, care a mulțumit României pentru solidaritatea arătată în contextul atentatelor.

„Există riscuri în ceea ce privește securitatea Europei”, a atras Hollande atenția.

10.31: Președintele francez Francois Hollane a mulțumit autorităților pentru invitația în România.

„Această vizită de stat nu trebuie doar să respecte și să implementeze acest parteneriat, ci să îl amplifice”, a declarat președintele francez, la conferința comună susținută la Palatul Cotroceni.

„Dorim ca țările noastre să aibe schimburi regulate de informații, obiective comune în domeniul apărării. Franța a înțeles că România dorește să se dezvolte, iar Franța a însoțit-o în această perspectiv (…) Dorim ca Franța să aducă soluții în ansamblul tehnologiei române, în ceea ce privește energia, mediul, transporturile, amenajarea urbană. Această vizită de stat vrea să pună în lumină și cooperarea universitară”, a spus președintele francez.

10.20: Președinții Klaus Iohannis și Francois Hollande susțin o declarație comună de presă.

„Cred că putem să spunem de pe acum că avem un parteneriat strategic aprofundat și intensificat (…) Împărtășim acceași viziune despre dezvoltarea și aprofundarea parteneriatului strategic (…) Am discutat despre nevoia de a susține și aprofunda numeroase aspecte ale cooperării sectoriale, unde aș sublinia dimensiunea economică. Am convenit să diversificăm și cooperarea în domenii de excelență, precum inovarea și cercetarea științifică”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

„După cum cunoașteți, la finele săptămânii vom participa la un summit la care vom discuta despre viitorul Uniunii Europene. România va participa acolo substanțial și activ, pentru găsirea de soluții constructive și pragmatice, care să recâștige încrederea cetățenilor europeni. Rezultatul dezbaterii de la Bratislava trebuie să fie o Uniune orientată spre rezultate concrete, mai centrată pe cetățeni (…)”.

10.17: Delegațiile României și Franței discută, la Palatul Cotroceni.

09.32: Cei doi șefi de stat încep convorbirile tete-a-tete, urmate de convorbiri oficiale și de o declarație de presă comună, la Palatul Cotroceni.

09.19: La Palatul Cotroceni are loc ceremonia de primire a președintelui francez Francois Hollande.

09.05: Vizita președintelui francez în România a început cu un incident. Un agent SPP din coloana oficială a căzut de pe motocicletă, precizează jurnaliștii Digi24.

Francois Hollande a depus coroane la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol din Capitală și se îndreaptă spre Palatul Cotroceni.

———

Președintele francez Francois Hollande începe, marți, prima sa vizită în România. Astfel, el va fi primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, începând cu ora 09.00. În jurul orei 10.30, cei doi șefi de stat vor susține declarații comune de presă, după care vor vizita Centrul ştiinţific de la Măgurele. 

Începând cu ora 13.00, Francois Hollande se va întâlni cu premierul Dacian Cioloş în cadrul unui prânz oficial. Preşedintele francez şi premierul român vor merge apoi la inaugurarea fabricii Airbus de la Ghimbav.

Marţi seară, președinele Klaus Iohannis va oferi o cină oficială pentru preşedintele francez.

Obiectivul vizitei lui Hollande îl constituie dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic româno-francez şi continuarea dialogului bilateral. Potrivit Preşedinţiei, o atenţie deosebită va fi acordată în cadrul vizitei dimensiunii economice, Franţa fiind al patrulea partener comercial al României şi al cincilea investitor în ţara noastră. De asemenea, va fi inaugurată, de către cei doi Preşedinţi, pregătirea concretă a Sezonului cultural încrucişat, proiectul comun prin care se va marca, în Franţa şi în România, Centenarul creării României Moderne (1918 – 2018).

Un subiect foarte important al discuţiilor va fi relansarea proiectului european, inclusiv în pregătirea reuniunii informale în format UE-27, care va avea loc la Bratislava, la 16 septembrie a.c. Preşedintele României va sublinia importanţa unei cooperări întărite între România şi Franţa pe această temă şi va prezenta viziunea României privind consolidarea Uniunii Europene, pentru a fi mai eficientă, mai pragmatică, mai sigură, orientată spre rezultate concrete şi mai aproape de cetăţenii europeni, precum şi domeniile concrete pe care ar trebui concentrată acţiunea în acest scop în perioada următoare.

Alte subiecte care vor fi discutate în cadrul consultărilor vor privi, printre altele, securitatea internă a UE / funcţionarea spaţiului Schengen, cooperarea în combaterea terorismului şi în domeniul securităţii, inclusiv în cadrul NATO, în contextul deciziilor Summitului de la Varşovia, evoluţiile din Vecinătatea Estică şi Sudică.

Vizita de stat a preşedintelul Franţei vine în contextul mai multor vizite, întâlniri la nivel înalt, care au avut loc în ultimii doi ani: vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Paris, în februarie 2015, urmată de revizuirea şi semnarea foii de parcurs a Parteneriatului strategic româno-francez de către premierii celor două state chiar în iunie anul acesta. E

Hollande, decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan de președintele Iohannis

Francois Hollande, aflat la prima vizită în România, a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan. Decretul semnat de președintele Iohannis a fost publicat, luni seara, în Monitorul Oficial.

Decorarea liderului francez vine „în semn de înaltă apreciere pentru contribuția personală avută la dezvoltarea relațiilor de prietenie și colaborare dintre România și Republica Franceză, pentru înțelegerea și interesul manifestate față de istoria și cultura românească”.

Ordinul Național “Steaua României” este cea mai înaltă distincție a statului român, iar gradul de Colan este al șaselea în ordine crescătoare și cel mai înalt grad al acestui Ordin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

ONU încearcă să împiedice “o tragedie fără margini” în oraşul Rafah

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă Martin Griffiths a avertizat marţi, într-o declaraţie, că o operaţiune la sol a armatei israeliene în oraşul...

Ursula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă după alegerile europarlamentare

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de POLITICO şi Studio Europa Maastricht, aceasta a dat de înţeles că ar fi deschisă pentru o...

Prințul de Wales întrebat despre soție și copii: „Toţi sunt bine, mulţumesc. Da, suntem bine”

„ Vă supăraţi dacă vă întreb cum se simt soţia şi copiii dumneavoastră?" a fost întrebat prinţul de Wales de o femeie, potrivit actualitate.org. El...
Ultima oră
Pe aceeași temă