9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportFuncționarii publici sunt răsplătiți cu stagii de formare profesională în zone turistice....

Funcționarii publici sunt răsplătiți cu stagii de formare profesională în zone turistice. Serviciile hoteliere au costat peste 55 de milioane de lei în cinci ani

Corpul de control al premierului a desfășurat o acțiune de control la Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) și la centrele regionale de formare pentru administrația publică locală, unde a constatat că, în mai multe situații, programele de formare profesională au devenit o cale de recompensare a funcționarilor publici de către șefii lor.

"În perioada ianuarie 2011 — septembrie 2016, la nivelul ANFP și al centrelor regionale de formare continuă pentru administrația publică locală s-au desfășurat 2.876 programe de formare profesională/perfecționare, în valoare totală de 34.362.744 lei, organizate pentru 45.943 cursanți, marea majoritate a acestora provenind din cadrul instituțiilor publice. Programele de formare profesională/perfecționare au fost realizate de către partenerii ANFP sau ai centrelor regionale, care au fost selectați cvasi-exclusiv (cu trei excepții) din rândul unor societăți comerciale sau organizații neguvernamentale", a anunțat, duminică, un comunicat al Guvernului.

Inspectorii Guvernului au constatat că unii parteneri de formare dețin o poziție dominantă în ceea ce privește furnizarea programelor de formare profesională sau perfecționare, deși nu au furnizat astfel de programe decât pe o perioadă scurtă de timp.

Pe de altă parte, din analiza tarifelor practicate de formatori s-a constatat similitudinea acestora, situație favorizată chiar de către reglementările emise de către ANFP, ceea ce poate reprezenta o încălcare a prevederilor Legii concurenței.

"În același context se înscrie și modificarea modului de calcul al sumelor virate la bugetul statului, prin ordine ale președintelui ANFP. Această modificare s-a soldat cu diminuarea atât a valorii reale a sumelor virate la bugetul de stat, începând cu anul 2014 (333.919,80 lei în anul 2011, 368.250,32 lei — în anul 2012, 425.831,90 lei — în anul 2013, 301.490,80 lei — în anul 2014 și 281.291,50 lei în anul 2015), cât și a ponderii acestora, raportat la totalul contravalorii programelor de formare profesională/perfecționare (2011 — 7,9%; 2012 — 6,2%; 2013 — 5,8%; 2014 — 5,3%; 2015 — 5,0%)", mai arată sursa citată.

Potrivit Guvernului, în urma controlului "au fost reținute o serie de aspecte care pot conduce la concluzia că programele de formare profesională/perfecționare constituie, în multe situații, o modalitate de recompensare, de către șefii instituțiilor publice, a funcționarilor publici".

De exemplu, numai cheltuielile estimate ale serviciile hoteliere de care au beneficiat participanții la programele de formare profesională/ perfecționare s-au ridicat, în perioada analizată, la 55.579.534 de lei. Prin comparație, contravaloarea programelor a fost de 34.362.744 de lei.

Aceste cheltuieli sunt suportate, aproape întotdeauna, de bugetele instituțiilor și autorităților publice din care provin cursanții.

La aceste cheltuieli se adaugă cele ocazionate de transportul la și de la locațiile de desfășurare a programelor, care se decontează de către instituțiile sau autoritățile publice.

"Cazarea este asigurată în locații aflate în stațiuni turistice și în perioada vacanțelor", precizează comunicatul Guvernului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...

Pericol de inundații în mai multe județe din România! Hidrologii au emis cod galben și portocaliu

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, o avertizare Cod portocaliu de viituri, ce vizează până miercuri dimineaţa râuri...

Brățările personalizate pentru cuplu – Cadoul ideal pentru a celebra iubirea

Într-o lume plină de opțiuni când vine vorba de cadouri, brățările personalizate pentru cupluri se disting ca o alegere plină de semnificație și afecțiune....
Ultima oră
Pe aceeași temă