10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportGabriel Liiceanu, atac devastator la Emil Constantinescu: " Chiar credeți că în...

Gabriel Liiceanu, atac devastator la Emil Constantinescu: ” Chiar credeți că în clipa de față României îi arde de Institute ale Levantului?”

​Filosoful Gabriel Liiceanu intervine în scandalul înfiinţării Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului (ISACCL), ce urmează a fi condus de fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu. Proiectul de lege privind infiinţarea Institutului a fost avizat miercuri, cu o serie de amendamente, de către senatorii din Comisia pentru învăţământ. La şedinţa Comisiei au participat însuşi Emil Constantinescu, dar şi Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, unul dintre susţinătorii săi.

În cadrul dezbaterilor, senatorul USR Vlad Alexandrescu a acuzat că prin această decizie s-ar putea crea “încă o sinecură în România”. În replică, Emil Constantinescu s-a declarat indignat de aprecierile lui Alexandrescu, pe care le-a catalogat drept o “jignire profundă”.

În acest context, Gabriel Liiceanu a publicat, pe contributors.ro, o scrisoare deschisă adresată fostului preşedinte, extrem de critică, în care îi adresează o întrebare directă: “Domnule Constantinescu, vă întreb din toată inima: chiar credeți că în clipa de față României îi arde de „Institute ale Levantului?”

“Vă adresez aceste rânduri în mod public, de vreme ce povestea asta ne privește pe toți, fiind vorba 1. de bani publici, 2. de felul în care se raportează un asemenea proiect la prioritățile țării noastre și 3. de felul în care este el conceput, rămânând să judecăm dacă parfumata poveste a Levantului dumneavoastră, care urmează să redreseze imaginea României în lume”, scrie Liiceanu.

Reputatul intelectual apreciază că decizia de înfiinţare a Institutului Levantului “nu este altceva decât un nume pompos, o cocardă, o cochilie vidă, o decorație, un cadou, încă <<o formă fără fond>> sau – de ce nu? – un cadou făcut din banii noștri, o sinecură, din multele forme fără fond și sinecuri din care se alcătuiește istoria civilizației noastre moderne.”

“Nu vă jignește să fiți susținut de un președinte de Senat cu dosar penal”

În opinia sa, “a te socoti jignit de concluzia unui lanț de argumente nu e un argument, ci un mod de a fugi de purtarea discuției pe fond.” “Așa se face că, de fapt, nu i-ați răspuns domnului Vlad Alexandrescu la nici un argument, ci v-ați rezumat la retorica de tipul <<cum îndrăznești să nu fii de-acord cu mine?>>”.


Citește și:  Gabriel Liiceanu, despre protestele de susținere a PSD: România Gurilor știrbe. Lagărul de reeducare a fost mutat în sufragerie, în fața televizorului, victima stă pe un scaun, iar torționarul îi sucește creierii instalat pe un ecran

Filosoful Gabriel Liiceanu vorbește, într-un text publicat pe Contributors, că, spre deosebire de anii ’50, în care deținuții erau reeducați prin violență, metodele de astăzi de înjosire a individului s-au mutat în sufragerie, prin intermediul televizorului și a propagandei.


Apoi, adaugă: “Dar la felul în care ne jignesc zi de zi, pe noi toți, isprăvile oamenilor noștri politici nu vă gândiți? Nu vă jignește să fiți susținut de un președinte de Senat cu dosar penal pentru mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului? Dar la ordonanțele nocturne nu vă gândiți? La proiectul celor 20 de firme ale primăriei din București, la zecile de mii de titluri doctorale luate peste noapte de toți agramații, la stelele generalissimului Oprea, la aroganța și hoțiile  parlamentarilor? Pe dumneavoastră astea toate nu vă jignesc?” 

În cadrul pledoariei sale împotriva Institutului Levantului, Gabriel Liiceanu invocă poziţia lui Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române și “medievist de top”. Acesta a susţinut că: „Oportunitatea unui astfel de institut  la nivelul actual al potențialului științific național nu ni se pare justificată, întrucât centrele de cercetări academice, universitare și muzeale din România nu dispun în momentul de față decât de un număr foarte redus de autentici specialiști capabili să abordeze cu competență problemele complexe legate de civilizația Levantului, iar aceștia sunt aproape în totalitate ajunși la o vârstă înaintată.”

“Iată ce spune cel care are autoritate în materie, și nu unul care, ca eminent profesor de geologie, ar trebui să se gândească la un institut de cercetare a degradării solului în România în urma defrișărilor dezmățate, și nu la Levant, care – sper să acceptați fără rezerve acest lucru – nu e chiar punctul dumneavoastră forte”, scrie Gabriel Liiceanu extrem de acid

ISACCL va studia religiile abrahamice și va proteja „arealele geologice” din „spațiul istoric al Levantului”. Institutul va fi subordonat Parlamentului, va fi finanțat de stat și va avea 36 de angajați. Sediul să fie asigurat de regia protocolului de stat, iar bugetul Institutului este estimat la 2,6 milioane de lei anual. Guvernul Dacian Cioloş s-a opus finanţării ISACCL, deoarece suma necesară ar fost luată din Fondul de rezervă al Guvernului și s-ar fi ieșit din plafonul cheltuielilor de personal.


Citește și: Filosoful Gabriel Liiceanu explică diferența dintre Revoluția din 1989 și protestele din Piața Victoriei: Dacă Dragnea are apetituri de tiran, din nefericire pentru el, și-a greșit epoca

Filosoful Gabriel Liiceanu a publicat, pe platforma Contributors.ro, un dialog cu jurnalista Ramona Ursu, pe tema protestelor, a corupției și a democrației . Astfel, Gabriel Liiceanu a arătat că șeful PSD, Liviu Dragnea, ”s-a născut în epoca greșită, dacă are apetituri de tiran și e dispus să facă orice ca să-și salveze pielea”. Totodată, filosoful a explicat că protestele din decembrie 1989 nu pot fi comparate cu manifestațiile din Piața Victoriei, pentru că, atunci, oamenii luptau pentru libertate, riscându-și viața, în vreme ce, în prezent, românii își dobândesc conștiința.


 

 

 

 

 

 

 

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă