9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportGabriel Liiceanu se declară dezamăgit de Traian Băsescu. Scrisoarea sa a ajuns...

Gabriel Liiceanu se declară dezamăgit de Traian Băsescu. Scrisoarea sa a ajuns virală pe Internet

Gabriel Liiceanu a scris, într-un text publicat pe Contributors, că, după încheierea mandatului de președinte, Traian Băsescu ” a reîmbrăcat uniforma politicianului care se lasă străbătut de frisonul luptei deîndată ce simte mirosul mocirlei”, cu referire la declarațiile recente privind DNA și justiția. 

Astfel, Liiceanu a notat că Băsescu ”poate nu se gândise niciodată că justiția pe care o activase se va întoarce cândva asupra celor din jurul lui? Cert e că, asemeni acelui personaj din mitologia greacă, a început să-și devoreze copiii. Oricum, pare că „cineva” care stătea la pândă în el i-a tras soclul de sub picioare și că, dintr-odată, magia s-a destrămat. Băsescu a devenit anti-Băsescu”. 

”Cel care în noiembrie 2006 citise în Parlament discursul de condamnare al comunismului fără să se lase intimidat de huiduielile huliganilor lui Vadim Tudor, cel care trecuse prin două destituiri înfruntând singur chipurile schimonosite de ură ale celor 322 de parlamentari, cel care declarase că între fratele lui și justiție alege justiția  poate fi regăsit astăzi alături de cele mai sinistre figuri din peisajul nostru politic, contestând cot la cot cu ei DNA-ul și deplângând distrugerea de către justiție a „marilor oameni de afaceri români”. Adică,  nici mai mult nici mai puțin, decât pe cea a ofițerilor sub acoperire din vremea lui Ceaușescu. Același om care vorbea cândva de „slugile plătite de la televiziunile mogulilor” (pe care acum le frecventează) îi numește astăzi pe ziariștii care, mânați de un crez, l-au sprijinit în clipele grele ale mandatelor lui, „lingăi de bună voie”. Pe scurt, îl vedem aproape seară de seară făcând zob cu fiecare apariție în public toate valorile care păreau că, slujindu-le, l-au transfigurat.”

Citiți textul integral al lui Gabriel Liiceanu aici


Citiți și scrisoarea lui Grigore Cartianu către Traian Băsescu:  Scrisoare de la un lingău către un nepreședinte |OPINIE

N-ați înțeles nimic, d-le Băsescu! N-ați înțeles că, în momente-cheie ale istoriei recente, n-am susținut persoane fizice, ci instituții sau oameni-instituție. Am mizat pe principii, legi, dreptate și adevăr. În ceea ce vă privește, nu l-am susținut pe Traian Băsescu, ci pe Președintele României… citește mai departe aici … 


Traian Băsescu i-a atacat, la România Tv, pe jurnaliștii Dan Tăpălagă, Laurenţiu Ciocăzanu, Mălin Bot şi Mircea Marian, despre care a spus că l-au susţinut voluntar, fiind “lingăi”. Atacul a venit după ce jurnaliștii l-au criticat pentru atacurile la adresa justiției și a Laura Codruța Kovesi, șefa DNA. 

Citeşte şi: Traian Băsescu, despre autodenunțul lui Sebastian Ghiță: Ştiam că despre falsificarea raportului ştiau Costoiu, Ponta, Coldea şi că este implicat şi Ghiţă. Acum îmi explic de ce Ponta s-a îndurat să o propună pe Kovesi

Astfel, fostul șef de stat a declarat, referitor la autodenunțul lui Sebastian Ghiță că ar fi participat la măsluirea concluziei de plagiat a tezei de doctorat a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi că acum ”își explică” de ce Victor Ponta ”s-a îndurat” să o propună pe Laura Codruța Kovesi la DNA:
”În 2011 cand Kovesi şi-a dat doctoratul la Universitatea de Vest, a fost însoţită de Maior şi de Coldea. Eu ştiam în 2014 că este implicat şi Ghiţă. Ştiam că despre falsificarea raportului ştiau Costoiu, Ponta, Coldea şi că este implicat şi Ghiţă. Acum îmi explic de ce Ponta s-a îndurat să o propună pe Kovesi”.
 
Totodată, Traian Băsescu a declarat, înainte ca fiica sa, Ioana, să ajungă la DNA, că Laura Codruța Kovesi a format un grup de procurori care i-ar putea aresta una dintre fiice. „Am aflat prin DNA că este un mic grup de procurori care se jură că mă va face să cer custodia copilului, unuia din nepoţi, adica va aresta părinţii. Sunt câţiva procurori apropiaţi doamnei Kovesi pe care i-a cărat şi i-a pus consilieri după ce au rezolvat nişte dosare. Nu o să spun nume, dar vă spun acest adevăr, va veni şi acea zi când voi face publice numele”
 
După ce Ioana Băsescu a fost pusă sub control judiciar, liderul PMP a spus: ”Mă voi limita, însă, la a-mi apăra fiica public. Am înghițit-o o dată, când s-a făcut dosarul fratelui meu. Am înghițit și când am văzut hotărârea definitivă (…), s-au luat în considerație strict probele împotrivă și nicidecum și cele care i-ar fi fost favorabile. (…) Știu efectul mediatic (…) a ceea ce a comunicat sau a lăsat pe surse să scape la presă DNA în cursul zilei de astăzi”.

 

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă