10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportVIDEO. Gafe de proporţii în organizarea vizitei preşedintelui Iohannis la Paris. Reacţia...

VIDEO. Gafe de proporţii în organizarea vizitei preşedintelui Iohannis la Paris. Reacţia MAE

Klaus Iohannis, preşedintele României, va efectua o vizită oficială în Franţa pe 10 februarie. La Paris, preşedintele se va întâlni cu Francois Hollande, cu premierul francez, Manuel Valls. Cu acest prilej, Ambasada României şi Institutul Cultural Român vor organiza o recepţie la care vor participa diferite personalităţi din diaspora, precum şi preşedintele Iohannis. Însă, cele două instituţii s-au întrecut în gafe.

Într-o scrisoare trimisă site-ului cotidianul.ro, scriitorul Eugen Mihăescu a scos la iveală gafele făcute de directoarea ICR Paris. Aceasta a redirecţionat, din greşeală, un fişier electronic trimis de secretară alături de invitaţia propriu-zisă în care invitaţii sunt catalogaţi "indezirabili" şi "scârboşi".

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_min/0e7188e972679544efbb7d4a37fe0e20/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

 România liberă prezintă integral, mai jos, scrisoarea lui Eugen Mihăescu.

"Pe 10 februarie Preşedintele României domnul Klaus Iohannis va face o vizită oficială la Paris. Ambasada României organizează cu acest prilej o recepţie la care a invitat personalităţi din diaspora. Asta după scandalul de la alegerile din noiembrie, de la urne când ambasadorul Mazuru a pus jandarmii să-i împrăştie pe românii care stăteau la coadă ca să voteze.

Ambasada a trimis iniţial e-mailuri prin care solicită ÎNTÂI confirmarea participării pentru a emite apoi cartoanele de protocol. Las de o parte că este o dovadă de impoliteţe să ceri celor pe care îi inviţi să vină singuri, dar iată că directoarea Institutului Cultural Român, Yvette Fulicea, comite o gafă şi mai mare: a scris mail-ul de invitaţie direct pe cel primit de la secretara ambasadorului şi astfel a redirecţionat şi un fişier “Excel" de uz intern care cuprinde comentarii ireverenţioase la adresa celor invitaţi.

Cunoşteam cam ce fel de “diplomaţi” reprezintă România, am avut de a face cu ei pe vremea când eram trimisul României la UNESCO sau senator, vicepreşedinte al Comisiei pentru Politică Externă. Văd că lucrurile nu s-au schimbat, ba chiar tind să se înrăutăţească.

Va trimit, cu acceptul autorului, mailul pe care l-a adresat ambasadorului României la Paris, domnul Bogdan Mazuru, prietenul meu domnul Radu Portocală, scriitor şi jurnalist, fost director al Institutului Cultural Român din capitala Franţei.

Cred că este prea “tare” ca să rămână “de uz intern”!

Cu respect,

Eugen Mihăescu"

***

"Domnule Ambasador,

Am primit invitaţia pe care aţi trimis-o pe 27 ianuarie prin e-mail, invitaţie «strict personală, valabilă pentru o singură persoană», deşi, în cele mai multe cazuri, ea era adresată unor persoane căsătorite.

Azi, am primit de la Dna Fulicea un e-mail ciudat – în realitate, un mesaj emis de Dna Brasat şi redirecţionat de ICR. Las de-o parte faptul că directoarea Institutului Cultural pune virgule peste tot unde ar fi trebuit să fie puncte – detaliu fără nici un interes într-un context în care limba română este mutilată aproape de toţi cei care o folosesc.

Ce m-a interesat este fişierul Excel pe care Dna Fulicea a uitat să-l şteargă (căci îmi închipui că nu era destinat difuzării). Găsesc în el menţiunea, repetată de mai multe ori, «vrea cu soţia», care dă impresia că a fost scrisă avînd în minte cuvîntul «miloge ». Bănuiesc că asta e pricina modificării care apare în versiunea a doua a invitaţiei: «strict personală, valabilă pentru o singură persoană/2 persoane (după caz)». Fireşte, nu-mi îngădui să vă dau lecţii, dar şi adăugirea de ultim moment, şi formula sînt foarte puţin diplomatice…

Găsesc, de asemeni, o bună parte din bucătăria internă a Ambasadei: cine invită pe cine. Eu, de pildă, sînt invitat de X, adică de nimeni, ci doar aşa, în virtutea inerţiei.

În sfîrşit, consider că este o gafă monumentală faptul că în acest fişier o serie de persoane primesc calificativul «indezirabil», iar un domn pe care nu-l cunosc apare definit drept «scîrbos»! Indiferent de opiniile acestor persoane, cred că Ambasada, care a răspîndit această listă, le datorează scuze.

În ce mă priveşte, veţi înţelege, sînt sigur, că faptul de a frecvanta o instituţie care funcţionează astfel şi care lipeşte etichete ca în anii ’50 s-ar afla în totală contradicţie cu convingerile mele.

Cu mare şi tristă nedumerire,

Radu Portocală".

La mai bine de 12 ore după izbucnirea scandalului în presa de la Bucureşti, Ministerul Afacerilor Externe a trimis un comunicat de presă în care a anunţat că "faţă de persoana responsabilă de comiterea faptei respective a fost deja aplicată măsura sancţiunii cu avertisment". În comunicatul MAE se mai arată că  "(…) MAE precizează că faţă de persoana responsabilă de comiterea faptei respective a fost deja aplicată măsura sancţiunii cu avertisment. De asemenea, a fost dispusă convocarea în Centrală pentru a da explicaţii în faţa Corpului de Control şi Evaluare Diplomatică din cadrul MAE. Totodată, MAE precizează  că adnotările pe marginea documentului de uz intern nu reflectă opinia sau aprecierile ambasadei României la Paris, ci au caracter strict personal, motiv pentru care persoana responsabilă a şi fost sancţionată."

Care este programul preşedintelui Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis avea în agendă două vizite externe, în Germania şi în Franţa. Însă, vineri, Administraţia Prezidenţială a anunţat că întrevederea cu cancelarul Angela Merkel a fost amânată, deoarece pe 11 februarie, data stabilită pentru întâlnirea celor doi, în Germania vor avea loc funeraliile fostului preşedinte Richard von Weizsäcker. 

Dacă vizita de la Berlin a fost amânată, cea de la Paris a rămas în agenda preşedintelui. Asftel, şeful statului se va întâlni cu preşedintele Francois Hollande, dar şi cu premierul Valls.

Klaus Iohannis a fost invitat de către Joseph Daul să participe la summit-ul Popularilor Europeni de la Bruxelles care va avea loc joi, 12 februarie, înaintea reuniunii informale a Consiliului European.

Cele mai citite

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă