18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSportGazoductul Iaşi-Ungheni, operaţional din septembrie

Gazoductul Iaşi-Ungheni, operaţional din septembrie

 

Conducta de gaze ­Iași-Ungheni, între România şi Republica Moldova, va fi inaugurată oficial la finele lunii august, urmând ca primele schimburi de gaze să aibă loc la începutul lunii septembrie.

Acordul de operare a gazoductului Iași-Ungheni a fost semnat joi la sediul Departamentului pentru Energie (DE) de către reprezentanții Transgaz (România) și ai Vestmoldtransgaz (Republica Moldova), în prezența oficialilor guvernelor României și Republicii Moldova, informează Departamentul într-un comunicat de presă remis joi.

Proiectul a fost realizat într-un timp-record și cu o cheltuială sub cea din bugetul planificat inițial (circa 26 milioane de euro), au afirmat ieri oficialii DE. În următoarele zile urmează să fie finalizate procedurile de alocare de capacitate și încheierea unor contracte de furnizare între operatorii din cele două țări.

Înainte de începerea livrărilor de gaze, este necesar ca Transgaz ­Mediaş (TGN) şi compania nou-înfiinţată Vestmoldtransgaz din Republica ­Moldova să încheie un acord de ­operare. De asemenea, este necesar ca firme româneşti şi Republica ­Moldova să încheie acorduri comerciale de vânzare-cumpărare a gazelor.

Primele schimburi de gaze naturale dintre România și Republica Moldova vor avea loc la începutul lunii septembrie, se mai arată în comunicat. Construcţia gazoductului Iași-Ungheni a început în august anul trecut. Valoarea investiției a fost de 26,5 milioane euro. Circa o treime din costurile conductei, adică 7 milioane de euro, a fost suportată din fonduri europene.

Capacitatea gazoductului se va dubla

Se așteaptă ca gazoductul să transporte 500 milioane de metri cubi de gaz în prima fază, urmând ca în faza următoare capacitatea să crească, după construirea unei stații de comprimare. Gazoductul are o lungime de 16 km pe partea românească și de 11 km pe teritoriul Republicii Moldova. La capacitate finală conducta va putea transporta 1,5 miliarde metri cubi de gaze, mai mult decât cei 1,3 miliarde metri cubi de gaze ce reprezintă necesarul de consum al Republicii Moldova. România produce anual, în special prin OMV Petrom şi Romgaz Mediaş, aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze şi importă anual din Federaţia Rusă alte 2,5-3 miliarde metri cubi de gaze. Republica Moldova, fără regiunea separatistă Transnistria, importă anual din Rusia 1,1 miliarde metri cubi de gaze naturale. Importurile Transnistriei sunt de încă un miliard de metri cubi pe an. România exportă deja gaze prin conducta Arad-Szeged (Ungaria), dar cantităţile livrate sunt mici.    

Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...
Ultima oră
Pe aceeași temă