10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportGenerozitate electorală, cu finalitate neclară

Generozitate electorală, cu finalitate neclară

Senatul a aprobat, ieri, cu majoritate largă, reducerea CAS cu 5%, dar intrarea în vigoare a legii în luna octombrie este pusă sub semnul întrebării. Președintele Traian Băsescu s-ar putea adresa Curții Constituționale.

Senatorii au adoptat, ieri, în sesiune extraordinară, proiectul de lege care prevede reducerea CAS cu 5% la angajator, ei respingând, în acest sens, cererea de reexaminare a președintelui Traian Băsescu. În favoarea reducerii CAS s-au pronunțat 96 de senatori, unul a fost împotrivă iar doi s-au abținut. Proiectul inițiat de Guvernul Victor Ponta s-a bucurat de un sprijin larg, atât din partea PSD, cât și a ACL, cu toate că Executivul nu a răspuns solicitării șefului statului de a lămuri care sunt sursele de finanțare ale scăderii CAS.

Citește și: UPDATE. Reducerea CAS, adoptată de Senat. Protest al PNL cu o coroană de flori. Liberalii au acuzat ”decesul economiei românești”

Ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, a declarat, în cadrul dezbaterilor, că a deranjat-o foarte mult că o măsură fiscală foarte bună, pro-business, a devenit o polemică politică şi a dat asigurări că există resurse în buget. Cu toate acestea, de menționat că Ioana Petrescu s-a referit doar la anul 2014. Ioana Petrescu a spus că banii rămași la companii se vor întoarce în buget fie în urma investițiilor, fie în urma unor noi angajări. În plus, scăderea evaziunii fiscale cu minimum 25% ar anula efectele negative ale scăderii CAS, a susținut Ioana Petrescu. Însă, președintele Traian Băsescu atrăsese atenția că reducerea evaziunii fiscale este un obiectiv greu de realizat în practică.

Pârghiile președintelui

Ședința Senatului nu a fost lipsită de momente de show, care vădesc apropierea campaniei electorale. Liberalii au depus la picioarele ministrului de Finanțe, Ioana Petrescu, o coroană mortuară pe care scria „Sincere condoleanțe. Economia României”. „Am avut surpriza să vedem cum economia românească capotează, cum am ajuns de la creștere economică la scădere. Am avut surpriza să vedem, doamna ministru, decesul economiei românești”, a explicat vicepreședintele PNL Teodor Atanasiu, adresându-i-se ministrului de Finanțe, Ioana Petrescu. Coroana mortuară a fost luată rapid din fața ministrului de Finanțe de către un senator PSD.

În ciuda votului de ieri, reducerea CAS cu 5% în luna octombrie, așa cum anunțase premierul Victor Ponta, este departe de a fi o certitudine. Camera Deputaților va discuta proiectul abia săptămâna viitoare, în sesiunea ordinară, renunțându-se la ideea unei sesiuni extraordinare a acestui for. În jurul datei de 6 septembrie, proiectul va fi trimis președintelui Traian Băsescu, care nu mai poate cere re­examinarea actului normativ întrucât a uzat deja de acest drept. În schimb, președintele se poate adresa Curții Constituționale, eventualitate pe care a invocat-o încă de la declanșarea scandalului pe acest subiect. Cum CCR nu are termene de pronunțare, verdictul poate întârzia, ceea ce ar putea atrage și amânarea intrării în vigoare a legii. Preşedintele Traian Băsescu a semnat pe 27 iulie cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, care vizează diminuarea cu 5% a cotelor plătite de angajatori, pentru contribuţia de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat. Băsescu a precizat că nu va promulga legea de reducere a CAS până nu va fi convins că măsura este sustenabilă economic. Guvernul a aprobat în luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5% a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat şi Camera Deputaţilor.

Fără cvorum pentru amnistia fiscală

Conducerea Senatului a profitat de sesiunea extraordinară pentru a introduce pe ordinea de zi și proiectele de lege privind amnistierea fiscală a pensionarilor şi a mamelor. Cele două proiecte au fost însă amânate, din cauza lipsei de cvorum, urmând ca dezbaterile să fie reluate săptămâna viitoare. Prin intrarea în vigoare a proiectul de lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, peste 21.000 de pensionari care figurează cu debite vor fi scutiţi de plata acestora.

De aceste prevederi nu vor beneficia, însă, alţi 9.593 de pensionari ale căror venituri au fost stabilite greşit din culpa beneficiarilor. Potrivit altui proiect, doar mamele care au primit indemnizaţii pentru creşterea copilului calculate greşit vor fi amnistiate, nu şi cele care au folosit documente eliberate cu nerespectarea legii sau care au declarat lucruri neconforme realităţii.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil...

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă...

Activiști germani pentru climă, condamnați la închisoare pentru că au pulverizat împroșcat cu vopsea pe Poarta Brandenburg

Un tribunal german a condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare trei activiști pentru climă care au pulverizat vopsea portocalie pe coloanele emblematicei...

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....
Ultima oră
Pe aceeași temă