10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportGeoana, prins la mijloc intre PDL si presedinte

Geoana, prins la mijloc intre PDL si presedinte

Presedintele Traian Basescu le-a transmis sefilor PSD si PDL doua solutii de iesire din criza politica: un independent sau un reprezentant al opozitiei la conducerea MAI. Variantele sefului statului nu-i incanta nici pe Emil Boc, nici pe Mircea Geoana, dar amandoi par dispusi sa ajunga la un compromis.

Presedintele jucator a imbracat ieri haina de mediator, in incercarea de a rezolva conflictul dintre cele doua partide de guvernare, provocat de revocarea din functie a ministrului de Interne, Dan Nica. Daca luni presedintele ii invita pe reprezentantii PSD si PDL sa-si "bage picioarele intr-un lighean cu apa rece", marti le-a propus doua solutii care, in opinia sa, au si meritul de a le "inchide gura". "Ori sa cada de acord asupra unei persoane care este neutra politic pentru a fi desemnata in functia de ministru de Interne, (…) ori mai exista o solutie – despre care eu cred ca poate inchide gura celor doua partide sau poate limita capacitatea propagandistica a politicienilor care cred ca MAI poate fi utilizat ca instrument in castigarea sau pierderea alegerilor prezidentiale –, si asta poate fi desemnarea unui ministru care sa provina din opozitie", a propus seful statului, aratand ca ambele masuri reclama o hotarare a Parlamentului.

Pentru cea de-a doua varianta, seful statului a adus ca argument faptul ca el insusi a apelat la opozitie atunci cand a facut numirile la SIE si SRI. Traian Basescu le-a reprosat celor doua partide ca au blocat dialogul, preferand sa se jigneasca si sa corespondeze prin presa. El a recomandat PSD si PDL sa se intalneasca intr-o sedinta a coalitiei ca sa negocieze cea mai buna solutie. La finalul interventiei, presedintele a precizat ca nu se grabeste sa semneze decretul de revocare a lui Dan Nica si a punctat ca nu este de acord ca Vasile Blaga sa preia interimatul la Interne, pentru ca numirea sa "poate accentua neincrederea intre cele doua partide".

PDL ar face pasul inapoi
Solutiile propuse de Traian Basescu i-au surprins chiar si pe actorii principali ai crizei politice din ultimele 48 de ore, care asteptau de la presedinte sa-i scoata din pozitia de sah. Cu totii s-au trezit insa in fata unei noi dileme. Daca in cursul diminetii de ieri lucrurile pareau destul de clare, in sensul ca ministrii PSD isi vor depune demisiile in bloc, ceea ce pregatea terenul pentru un guvern minoritar PDL, spre dupa-amiaza greii celor doua partide au facut un pas inapoi si s-au aratat dispusi sa accepte o varianta de compromis. Cel putin in culise. Dupa intalnirea lui Mircea Geoana si a lui Emil Boc de la Cotroceni, democrat-liberalii au convocat in sedinta conducerea coalitiei, dar social-democratii au respins invitatia, motivand faptul ca liderul PSD are treaba la Constanta.

"Noi o sa-i chemam la sedinta, o sa strigam in gura mare, dar cred ca or sa spuna pas", au declarat surse din conducerea PDL pentru Romania libera. Potrivit surselor citate, Emil Boc si ai sai ar dori sa mearga pe varianta unui independent la Interne, prima etapa a meciului lor cu PSD fiind, practic, castigata. "Iesirea lui Traian Basescu a fost extraordinara, el a castigat enorm in ochii electoratului si pe noi asta ne intereseaza acum. Chiar daca ne-a dat o palma respingandu-l pe Vasile Blaga, e mai important ca el (n. red. – Traian Basescu) sa iasa bine", sustin surse democrat-liberale, precizand ca, indiferent de mutarea pe care o va face Mircea Geoana, PSD iese slabit din aceasta criza. Pe de alta parte, exista un curent puternic in PDL potrivit caruia ar fi mult mai profitabil electoral ca protocolul sa fie rupt.

De altfel, democrat-liberalii, care se vedeau marti dimineata cu sacii in caruta, pregatisera deja noua fata a Cabinetului Boc. Acestia lucrau in laboratoarele partidului la o formula de guvern minoritar cu mai putine ministere, ceea ce le-ar fi permis sa vina in Parlament cu mesajul ca premierul face economii la buget. In acest scenariu, Dezvoltarea Regionala ar fi urmat sa se comaseze cu Internele, Turismul cu Tineretul si Sportul, Finantele cu Economia, iar Ministerul Comunicatiilor ar fi devenit agentie guvernamentala. Cabinetul de pe hartie al PDL ar fi urmat sa fie condus de ministri PDL sustinuti in Parlament de UDMR, minoritati si de dezertori de la PSD si PNL.

PSD ar pleca, dar ar si ramane
De partea cealalta, social-democratii ameninta de doua zile cu iesirea de la guvernare, dar ezita sa o faca din cauza presiunilor interne ale baronilor locali, dar si ale unora dintre ministri, care se dezlipesc cu greu de fotoliile de la Palatul Victoria. Chiar si Mircea Geoana s-a razgandit in privinta ruperii protocolului, fiind intors din drum in noaptea de luni spre marti de personajele influente din teritoriu.
Mai mult, seful PSD a propus oficial varianta unui guvern de tehnocrati, iar in spatele usilor inchise le-a spus colegilor sai ca aceasta ar putea fi o solutie de a ramane la putere din umbra. Aripa Vanghelie-Hrebenciuc se opune insa categoric ramanerii la guvernare, motiv pentru care a si declinat invitatia PDL de a participa la sedinta coalitiei, dupa cum ne-au declarat surse din PSD. De altfel, nehotararea lui Geoana a fost vizibila pe tot parcursul zilei de ieri. Initial acesta a anuntat ca nu va participa la intalnirea cu presedintele de la Cotroceni, dar s-a razgandit in ultima clipa, dupa ce Traian Basescu l-ar fi sunat si i-ar fi spus: "Vino totusi. Am sa-ti fac o propunere extrem de interesanta".

SCENARIUL ZILEI

» 8.00 – Presedintele PSD, Mircea Geoana, trimite o scrisoare deschisa premierului Boc, in care spune ca argumentele invocate pentru demiterea lui Dan Nica "sunt lipsite de consistenta si, prin urmare, inacceptabile".
» 10.51 – La finalul expirarii termenului de 24 de ore, premierul Boc anunta ca asteapta totusi pana la ora 13.00 ca PSD sa desemneze un interimar la MAI si ca, in caz contrar, ii va trimite presedintelui Traian Basescu propunerile de remaniere, respectiv de inlocuire a lui Dan Nica.
» 13.00-14.00 – Liderii PSD reitereaza hotararea de a nu raspunde solicitarii premierului si ca ministrii PSD sa demisioneze in bloc in cazul in care Dan Nica va fi demis. Adrian Nastase spune ca PSD nu e "la cheremul lui Emil Boc", iar Ion Iliescu spune ca e posibil ca Traian Basescu "sa faca un gest spectaculos si sa arate ca e omul concilierii".
» 13.01 – Emil Boc anunta ca a transmis la Cotroceni propunerile de revocare a lui Dan Nica (PSD) si de inlocuire a sa in fruntea MAI cu Vasile Blaga (PDL).
» 14.32 – Mircea Geoana ajunge la Palatul Cotroceni la cateva minute dupa ce declarase ca nu raspunde invitatiei presedintelui pentru o intalnire de mediere cu premierul Boc, intrucat subiectul Dan Nica "nu este subiect de conversatie cu domnul Basescu".
» 15.01 – Liderul PSD declara, la incheierea discutiei de la Presedintie, ca Traian Basescu "a mimat medierea", propunand "o solutie ipocrita" – numirea unui independent la MAI. El a repetat ca raspunderea crizei guvernamentale ii apartine lui Traian Basescu.
» 15.21 – De la Cotroceni, Traian Basescu le-a solicitat PDL si PSD sa negocieze o solutie care sa redea increderea publicului in capacitatea MAI de a organiza alegeri corecte si a propus fie numirea unui ministru independent, fie a unui membru al opozitiei.
» 15.40 – Cum Traian Basescu nu a semnat inca cererea de revocare a lui Dan Nica, ministrii PSD au plecat din biroul lui Mircea Geoana de la Senat spre ministerele lor.
» 16.40 – Mircea Geoana declara ca solutia cea mai buna ar fi un premier independent si cei mai buni specialisti economici la ministerele economice.
» 17.00-18.00 – Emil Boc convoaca o sedinta a coalitiei pentru negocieri. Mircea Geoana refuza.

» Opozitia nu intra in joc
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca partidul sau nu va sustine nici un fel de guvern minoritar. "Vom sprijini doar un guvern de tehnocrati, format din independenti care sa fie agreati de toate partidele parlamentare", a mai spus Antonescu. La randul sau, liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ca PDL si PSD trebuie "sa se suporte" pana la prezidentiale si ca exista posibilitatea mentinerii actualei coalitii. El a precizat ca UDMR nu doreste sa faca parte din nici o coalitie guvernamentala inainte de alegeri, subliniind ca a primit propuneri neoficiale ca Uniunea sa intre la guvernare.

Cele mai citite

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...
Ultima oră
Pe aceeași temă