23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportŞi-a dat demisia George Maior sau a fost demis

Şi-a dat demisia George Maior sau a fost demis

Un comunicat de presムal Admnistraţiei Prezidențiale a pus ieri țara pe foc. Președintele Klaus Iohannis anunțase, într-un singur rând, că a semnat cererea de demisie a directorului SRI. "Directorul Serviciului Român de Informații, domnul George Maior, și-a înaintat demisia de la conducerea SRI  Președintelui României, marți, 27 ianuarie a.c. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a acceptat demisia". Demisia lui Maior vine în contextul tensiunilor apărute în ultima perioadă între Curtea Constituțională şi SRI pe tema legilor Big Brother. Înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie anul trecut, Maior declarase că își va pune mandatul la dispoziția noului președinte.

CITEŞTE ŞI  Paşii numirii unui nou şef la SRI

Însă, de aici încep întrebările. Într-un interviu pentru B1 Tv, George Maior a spus că funcția lui de la SRI este sigură și că președintele Iohannis, fiind mulțumit de activitatea Serviciului, nu are în plan schimbarea sa. Comentatorii și politicienii au vorbit, marți, toată ziua despre cutremurul produs de anunțul Cotroceniului. Fără niciun răspuns concret. Ba mai mult, după mesajul Elenei Udrea de pe Facebook în care sugera că președintele Iohannis a făcut o mare greșeală că l-a demis pe Maior, ideea a încolțit în mințile multora. Şi Victor Ponta a recţionat, pe Twitter, la anunţul demisiei şefului SRI. Deşi are "toată aprecierea pentru reforma adevarată din ultimii 8 ani realizată la SRI", premierul l-a atacat pe preşedintele Iohannis şi i-a transmis că "nu e bine ca SRI sa revină sub control politic". Cu alte cuvinte Ponta spune că, fără o negociere cu el, Klaus Iohannis nu va putea să impună la conducerea Serviciului persoana pe care o doreşte deoarece PSD-ul şi aliaţii săi au majoritatea în Parlament.

Demisia sau demitere

Conform comunicatului Administrației Prezidențiale, George Maior și-a dat demisia. Punct. Pare a fi o demisie cu cântec, însă. Un șef de serviciu care merge la ședința de bilanț a Departamentului de Informații și Protecție Internă a MAI, la prima oră a dimineții și care, așa cum susține Dan Tăpălagă "își aranja interviuri pentru luna martie și aprilie în calitate de șef al SRI", este greu de crezut că avea în plan să renunțe la conducerea Serviciului. Dar ce s-a întâmplat marți dimineață. Klaus Iohannis, spun diferite surse, l-a demis pe George Maior şi apoi l-a chemat la Cotroceni unde a fost pus să îşi semneze cererea de demisie.

CITEŞTE ŞI  Ponta, atac la Iohannis: Nu este bine ca SRI să revină sub control politic

Greșelile lui Maior din ultimele două săptămâni

Interviul acordat lui Dan Andronic și intervenția telefonică de pe B1 Tv par să fi fost fatale pentru carieră lui Maior în SRI. Acuzațiile sale, -după ce Curtea Constitutioanală a respins toate cele trei legi Big Brother pe motiv de neconstituționalitat-, privind responsabilitatea în cazul unui atac terorist au produs rumoare atât în presă, dar mai ales în ambasadele străine de la București care au reacționat imediat și au trimis la Cotroceni mesaje de îngrijoare asupra funcționării reale a statului de drept din România. Ca atare, decizia președintelui a fost simplă. I-a cerut demisia.

Cum a pierdut Maior şefia SRI şi din cauza lui Ponta

Însă, cea mai gravă greşeală pe care a făcut-o George Maior cât timp a fost la conducerea Serviciului Român de Informaţii este că a acceptat jocul politic în care l-a aruncat premierul Victor Ponta pe cand candida la funcţia de preşedinte al României. Maior nu a ripostat, în niciun fel, la nominalizarea sa pentru funcţia de prim-ministru cu doar două zile după turul I al alegerilor prezidenţiale din noiembrie. Atunci, Maior s-a rezumat la a spune că "atât timp cât voi ocupa această funcţie, nu manifest şi nu confirm interesul pentru un anume rol profesional viitor", neafirmând clar că a declinat oferta premierul Ponta şi fără a face o precizare referitoare la implicare cu sau fără voia sa în calculele realităţii politice ce va fi urmat după turul II al alegerilor prezidenţiale.

Bursa zvonurilor

Locul lui George Maior este râvnit de mulți politicieni dâmbovițeni. Nu are rost să amintim că șeful SRI este depozitarul secretelor statului român. Analiştii au găsit deja trei persoane care ar fi potrivite pentru această poziție. Gabriel Oprea, actualul ministrul al Afacerilor Interne, George Scutaru, consilier prezidențial pe probleme de securitate și Teodor Atanasiu, cel care a renunțat la a mai candida la șefia PNL în favoarea Alinei Gorghiu care era susținută de președintele Iohannis.

CITEŞTE ŞI  Elena Udrea regretă "demisia/demiterea" lui Maior. Ce crede despre decizia preşedintelui Iohannis

Maior, la șefia PSD ?

Ce va face pe mai departe George Maior este întrebarea de pe buzele tuturor politicenilor mai ales că, aşa cum spune chiar el, din punct de vedere al Serviciului, știu tot ce se întâmplă în țara asta. Toate mandatele sunt semnate de director”. Unele voci susțin că se va întoarce în partidul care l-a propulsat la conducerea Serviciului Român de Informații și că va candida la funcţia de preşedinte al PSD. Care acum, până la Congresul din martie, este deţinută de Victor Ponta. Însă, Maior are nevoie de susţinerea membrilor de partid pentru a-i lua locul lui Ponta. Va reuşi fostul şef al SRI să obţină sprijinul pesediştilor, mai ales că ei ştiu că George Maior ştie totul despre ei? Va putea, oare, Maior să reformeze un partid despre care ştie cât este de corupt?

Cele mai citite

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă