10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportGeorgian Pop: Serviciile secrete trebuie ţinute în afara jocurilor politico-electorale

Georgian Pop: Serviciile secrete trebuie ţinute în afara jocurilor politico-electorale

Serviciile secrete trebuie ţinute în afara jocurilor politico-electorale, conform legii, a declarat președintele Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului activităţii Serviciului Român de Informații (SRI), Georgian Pop. Totodată, el a precizat că în instituțiile în care legislația interzice expres acest lucru nu există ofițeri acoperiți, astfel că persoanele care au dovezi de încălcare a legii sunt invitate să prezinte datele deținute și să aducă clarificările necesare, informează Agerpres.

Reacția lui Pop vine în contextul afirmaţiilor făcute, în ultimele zile, în spaţiul public, privind posibile situaţii de incompatibilitate legală a unor politicieni, se precizează într-un comunicat de presă.

„Orice politician sau orice cetăţean, dacă are elemente concrete privind posibile ilegalităţi referitoare la activitatea SRI, este aşteptat la comisie pentru a sesiza personal orice astfel de faptă şi, în consecinţă, controlul de legalitate va fi declanşat imediat. Pe fondul campaniei electorale, fiecare om politic este liber să declare ceea ce doreşte (libertatea de expresie este garantată). Dar, pe lângă simple declaraţii politice, orice politician sau orice cetăţean care are date sau elemente concrete este aşteptat să le pună imediat la dispoziţia comisiei”, a transmis Georgian Pop.

În ceea ce priveşte tema posibililor ofiţeri acoperiţi ai SRI, el a explicat că, în mandatul său ca preşedinte al comisiei parlamentare de profil, a verificat constant respectarea legislaţiei.

„Concret, documentele oficiale rezultate în urma controalelor efectuate probează faptul că nu există incompatibilităţi legale în Parlament, Guvern sau partide politice, adică SRI nu are ofiţeri acoperiţi în instituţiile în care legislaţia interzice expres acest lucru. Totuşi, dacă cineva are elemente concrete că între timp au apărut încălcări ale legii în această privinţă în ceea ce priveşte activitatea SRI este invitat la comisie pentru a prezenta datele pe care le deţine şi a aduce toate clarificările necesare. Întrucât referirile din spaţiul public se fac la serviciile de informaţii, fac precizarea că, potrivit legislaţiei, competenţele comisiei noastre vizează exclusiv controlul parlamentar asupra activităţii SRI, controlul parlamentar asupra celorlalte servicii de informaţii fiind exercitat de alte comisii parlamentare”, a mai spus Pop. 

Potrivit acestuia, este o greşeală să se invoce sau să se atragă în campania electorală serviciile secrete. 

„Serviciile secrete trebuie ţinute în afara jocurilor politico-electorale, conform legii. Dar repet: orice cetăţean care deţine date/ elemente/ informaţii privind posibile ilegalităţi referitoare la activitatea SRI este invitat la comisie pentru a le prezenta”, conchide preşedintele Comisiei permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului activităţii SRI. 

Fostul premier Victor Ponta a scris, vineri, pe pagina sa de Facebook, că Liviu Dragnea  nu trebuie să-și dea demisia din fruntea partidului, după pronunțarea sentinței în dosarul „Referendumul”, pentru că trebuie să „ferească PSD de toți ”ofițerii acoperiți sau descoperiți care vor să îl preia”

„Ca să răspund tuturor celor care mă întreabă: cred că Liviu Dragnea NU trebuie să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al PSD! Trebuie să ţină partidul unit, să câştige alegerile locale şi parlamentare şi să ferească PSD de toţi ‘ofiţerii’ acoperiţi sau descoperiţi care vor să îl preia! Clar?”, a precizat, vineri, fostul premier.

Sâmbătă, Ponta a revenit cu precizări despre ofițerii acoperiți care vor să preia puterea în partid. PSD are 14 vicepreşedinţi, dintre care şase au fost miniştri: Rovana Plumb, Nicolae Bănicioiu, Mihai Tudose, Ioan Vulpescu, Doina Pană şi Ecaterina Andronescu.

„Pentru că am văzut interpretările din presă vreau să precizez că atunci când am scris de “ofiţerii” care vor să preia puterea în PSD NU mă refeream la Valeriu Zgonea – ci la un vicepreşedinte PSD, fost ministru în Guvern (dacă va fi nevoie le voi spune colegilor mei despre cine este vorba)!”, a scris Ponta, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă