22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportGrindeanu: Am semne de întrebare legate de prezentarea raportului de evaluare al...

Grindeanu: Am semne de întrebare legate de prezentarea raportului de evaluare al lui Toader. Indiferent de rezultatele evaluării, Augustin Lazăr şi Laura Codruţa Kovesi nu ar fi fost schimbaţi din funcţii

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, vineri, că are anumite semne de întrebare privind modul în care a fost prezentat raportul de evaluare a şefilor de parchete, precizând că important este ca instituţiile vizate să fi realizat că au greşit şi că şi-au depăşit atribuţiile. Grindeanu a precizat că indiferent care ar fi fost rezultatul evaluării, Augustin Lazăr şi Laura Codruţa Kovesi nu ar fi fost schimbaţi din funcţii, potrivit News.ro.

”Am anumite semne de întrebare legate de modul în care a fost prezentat acest raport, care dă o fractură între corpul acestui raport şi concluzie, dar eu am luat act de raportul pe care ministrul Justiţiei l-a făcut (…) şi pe mine mă interesează ca instituţiile să funcţioneze fie că vorbim de Parchetul General, fie că vorbim de DNA sau DIICOT. (…) Aceste instituţii trebuie să funcţioneze dincolo de persoanele care le conduc”, a afirmat premierul Sorin Grindeanu, întrebat care este părerea sa despre evaluarea făcută de Tudorel Toader.

Şeful Executivului consideră că cel mai important lucru este ca prin semnalele de alarmă pe care ministrul Justiţiei le-a lansat prin acest raport legat de ”dezechibrul apărut”, instituţiile vizate să fi realizat că ”au greşit”.

”Prin aceste semnale eu cred că celelalte instituţii au înţeles că au greşit. (…) Toate deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii şi cele care sunt referitoare la Codul penal şi Codul de procedură penală, e foarte bine, doar că au încălcat conform acelei decizii ( a CCR – n.r.) şi şi-au depăşit atribuţiile”, a subliniat Grindeanu.

În acest context, premierul a precizat că indiferent de concluziile raportului, Augustin Lazăr şi Laura Codruţa Kovesi nu ar fi fost schimbaţi din funcţii.

”Dacă cei de la DNA îşi citeau foarte bine atribuţiunile ştiau că nu aveau dreptul să facă lucrul acesta, nu era nevoie de o decizie a Curţii Constituţionale. Indiferent de concluziile care ar fi rezultat din acest raport (…) n-ar fi însemnat schimbarea nici a domnului Lazăr, nici a doamnei Koveşi. Procedura era iniţiată şi se închidea, conform legii, la nivel de preşedinţie”, a spus Grindeanu.

Joi seara, premierul Grindeanu a spus că  “acea evaluare este de peste 90% despre decizia CCR și cum aceste instituții au greșit. Evaluarea ministrului arată că DNA și Parchetul General au greșit”

"Cred că, pentru prima dată, faptul că cineva (Tudorel Toader-n.red.) își permite să facă o asemenea evaluare și să continue să urmărească activitatea DNA și a Parchetului General este un lucru nou. Din punctul meu de vedere important este că toate aceste instituții să funcționeze normal. De prea multe ori o instututie este legată de persoana care conduce instituția.

Ministrul Justiției are următoarea datorie: să vină cu proiecte de legi, cât mai repede-pachetul acela nu conține doar legea grațierii, mai sunt și alte măsuri -să vină urgent cu proiectul de lege care să pună în concordanță deciziile CCR cu Codul Penal și cel de Procedură Penală, trebuie să vină cu o soluție în dezbaterea privind răspunderea magistraților.

În această sesiune parlamentară, toate aceste proiecte trebuie trimise în Parlament", a declarat Sorin Grindeanu la Rtv.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, că nu îi va revoca din funcție pe procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și pe procurorul general al României, Augustin Lazăr, ca urmare a anchetării modului în care a fost elaborată Ordonanța 13, însă că le va evalua „atent” activitatea.

Rezultatele negative după monitorizarea pe care ministrul Justiţiei o va avea asupra Parchetului General şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie pot aduce în discuţie, pe viitor, oportunitatea revocării şefilor parchetelor, se arată în raportul efectuat după evaluarea celor două instituţii, se arată în raportul evaluării parchetelor, postat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

„Rezultatele negative pe linia acestei raportări pot repune în discuţie în viitor, în raport de faptele constatate, oportunitatea revocării conducătorilor instituţiilor vizate ori a altor măsuri instituţionale, în conformitate cu Constituţia şi legea", se precizează în document.

Și Klaus Iohannis a reacționat după ce ministrul a spus că nu îi va revoca pe Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi, transmițând că este un lucru foarte bun faptul că îi va monitoriza.

„Mi se pare un lucru foarte bun. Dacă citim cu atenție Constituția, acolo scrie că activitatea se desfășoară sub „ochiul” ministrului Justiției. Mi se pare un lucru bun. Cu siguranță îi va monitoriza, asta este în fișa postului. Dacă lucrează împreună în ceea ce am numit cooperare loială între MJ și Ministerul Public, astfel că lucrurile vor merge înspre bine. La începutul anului, au fost divergențe între cele două instituții, pe tema Ordonanței 13”, a precizat președintele Ioahnnis, miercuri seara, la Palatul Cotroceni, unde l-a primit în cursul zilei pe prințul Charles.

Cele mai citite

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...

Spania a câștigat organizarea Campionatului Mondial de handbal feminin din 2029

Consiliul Federaţiei Internaţionale de Handbal (IHF) a desemnat Spania drept gazda Campionatului Mondial de handbal feminin din 2029. Alegerea candidaturii spaniole a fost singura opţiune...
Ultima oră
Pe aceeași temă