16.7 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSportGuvernările PSD, foarte generoase cu SRI: Ponta a dublat banii pentru "jumătatea...

Guvernările PSD, foarte generoase cu SRI: Ponta a dublat banii pentru “jumătatea bună a binomului”

Deși, public, liderii PSD s-au plâns în permanență de activitatea SRI, sugerând că această instituție alimentează DNA cu dosare, la alcătuirea bugetelor anuale s-au dovedit a fi foarte generoși.

O analiză a alocărilor bugetare din 2009, când a început criza economică, arată că premierii Emil Boc și Dacian Cioloș au avut curajul să taie din banii acestui serviciu. În schimb, în guvernarea Ponta, bugetul a explodat. Din 2006 până în 2015, SRI a fost condus de George Maior, fost senator PSD, iar din 2015 în fruntea instituției se află fostul parlamentar PC/PNL Eduard Hellvig.

Încă din 2012, Executivul PSD a depășit substanțial proiectul de buget propus de Emil Boc. Cabinetul PDL dorea să aloce, în acel an, doar 0,989 miliarde de lei. Ponta, prin obișnuitele rectificări bugetare operate prin ordonanțe de urgență, l-a dus la 1,034 miliarde de lei.

De altfel, și în guvernarea Tăriceanu acest serviciu a avut un buget în creștere: în 2006 – un miliard de lei, 2007 – 1,187 miliarde lei, iar în 2008 – 1,33 miliarde. Acum, Executivul condus de Sorin Grindeanu reia creșterea bugetară pentru SRI, proiecția până în 2020 arătând un trend vizibil crescător. 

Buget cu 60% peste cel al omologilor germani

În expunerea de motive la fișa de buget a SRI se arată că acest serviciu „contribuie la realizarea securității naționale și susținerea actului de guvernare prin îndeplinirea misiunilor sale strategice”. Pentru 2017, SRI își propune o serie de generalități precum „racordarea la evoluțiile tehnologice pentru creșterea performanței pe toate domeniile de activitate”. Din cele aproape 1,9 miliarde de lei, circa jumătate, adică 917 milioane de lei (peste 200 de milioane de euro), se duc pentru cheltuielile de personal. Numărul exact al angajaților acestei instituții este secret, deși instituții similare din UE fac publică această informație.

Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV), echivalentul SRI din Germania, are 2.900 de angajați și un buget de 260 milioane euro (față de 440 milioane euro, cât are SRI). MI 5, serviciul de informații interne din Marea Britanie, are 4.037 de angajați. Bugetul MI 5 este secret, fiind prins într-un buget alocat întregii comunități britanice de informații, de 2,6 miliarde de lire, în exercițiul financiar 2014-2015. 

Bugetul SRI va înregistra o creștere substanțială de cheltuieli și în ceea ce privește pensiile: de la 442 milioane de lei la 462 milioane de lei. Practic, 100 de milioane de euro – circa 25% din tot bugetul SRI – se consumă cu pensiile speciale. În 2015, când pensiile speciale au fost reintroduse, la mijlocul anului, alocația bugetară a fost de doar 376 milioane de lei. 

Conducerea serviciului, sub anchetă

SRI a fost acuzat de apropiații PSD că a instigat la protestele de la Colectiv, precum și la cele organizate în aceste zile împotriva proiectului de orodonanță privind amnistia. Senatorul UDMR Verestoy Attila, secretar al Comisiei de control al SRI, a declarat luni, pentru News.ro, că situaţia de faţă impune ca membrii comisiei să solicite informaţii de la conducerea serviciului în legătură cu protestele care au avut loc în ţară, în condiţiile în care aceştia au în vedere şi "problemele curente". Țintele atacurilor PSD au fost, în ultimii ani, fostul prim-adjunct al directorului SRI, generalul Florian Coldea, precum și „binomul” pe care acesta l-ar fi alcătuit împreună cu șefa DNA, Laura Codruța Kövesi. Fostul premier Victor Ponta a susținut că dosarul său a fost „făcut” în biroul președintelui Iohannis, după ce George Maior a plecat de la conducerea SRI. 

Cele mai citite

Aeroport evacuat! Alertă cu bombă la Chișinău, a doua în două zile

Un zbor de la Londra către Chișinău a fost nevoit să schimbe ruta de urgență, îndreptându-se către aeroportul din Iași, după ce aeroportul din...

Ion Țiriac va construi o arenă de tenis la Otopeni: “Se face, dar durează birocraţia”

Ion Țiriac a anunțat, după finala de la Țiriac Open, că intenționează să construiască o arenă de tenis la Otopeni, care să găzduiască turneul...

Max Verstappen, de neoprit! Olandezul s-a impus în Marele Premiu al Chinei

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a câştigat Marele Premiu al Chinei, desfășurat duminică la Shanghai, a cincea etapă a Campionatului mondial de Formula...
Ultima oră
Pe aceeași temă