16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportGuvernul, noi reglementări privitoare la copiii ai căror părinţi muncesc în străinătate

Guvernul, noi reglementări privitoare la copiii ai căror părinţi muncesc în străinătate

Executivul a adoptat, miercuri, un nou set de reguli privitoare la metodele de monitorizare a copiilor care provin din familii în care părinţii muncesc în afara ţării sau ai căror unic susținător este plecat în străinătate, urmărindu-se situaţia lor şcolară şi starea lor emoţională.

.Astfel, "completările legislative au în vedere aprobarea unor instrumente unitare la nivel național privind identificarea și monitorizarea situației tuturor copiilor aflați în risc de separare de familie, inclusiv a copiilor ai căror părinți sunt plecați în străinătate, precum și de reglementare detaliată a etapelor și responsabilităților ce revin autorităților publice în instrumentarea acestei cazuistici", se precizează într-un comunicat al Guvernului.

Modificările aduse vizează sprijinirea și eficientizarea procesului de identificare a tuturor copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, precum și a celor care au revenit în țară după o experiență de migrație de cel puțin 12 luni. Astfel, sunt menționate modalitățile concrete prin care unitățile școlare și serviciile publice de asistență socială trebuie să colaboreze în sprijinul acestei categorii de copii.

Potrivit actului normativ, serviciul public de asistență socială va solicita în ultimul trimestru al fiecărui an unităților școlare aflate pe raza lor administrativ-teritorială, informații cu privire la copiii cu un singur părinte plecat în străinătate, cu ambii părinți plecați în străinătate, cu părintele unic susținător plecat în străinătate şi a celor reveniți în țară după ce au fost plecaţi cel puțin 12 luni, iar şcolile vor fi obligate să trimită serviciului public de asistență socială listele nominale cu toți copiii aflați în aceste situații, în cel mult 15 zile de la solicitare, se mai arată în comunicat.

De asemenea, reprezentantul serviciului public de asistență socială va trebui să urmărească randamentul școlar al copilului și, în cazul scăderii acestuia, va trebui să îl informeze în scris pe învățător sau diriginte care, la rândul său, are obligația de a solicita sprijinul consilierului școlar.

Conform datelor centralizate la nivel național, în evidențele autorităților administrației publice locale se aflau, la 30 septembrie 2014, aproximativ 83.000 de copii cu cel puțin un părinte plecat în străinătate.

Cele mai citite

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis că traficul global de pasageri va...

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă