12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportGuvernul a adoptat, miercuri, o Ordonanță de Urgență care prevede că managerii...

Guvernul a adoptat, miercuri, o Ordonanță de Urgență care prevede că managerii spitalelor nu pot deține funcții de conducere în partide. Ministrul Voiculescu: Nu mai vrem politică de partid în spitale

 

Guvernul a adoptat, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă privind managementul spitalelor. În acest context, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a precizat că actul normativ prevede două lucruri importante: deschiderea funcţiilor de manager în spitale pentru toţi cei care au competenţe în acest sens şi interdicţia ca managerii de spitale să deţină funcţii de conducere în partide politice, potrivit News.ro.

„Nu dorim spitale conduse în funcţie de interese politice – am avut asta în destule cazuri în ultimii 25 de ani în toată ţară şi, după cum ştim, sefii partidelor politice, în general, se tratează la spitalele din străinătate chiar pentru afecţiuni mai puţin complexe”, a precizat ministrul Sănătăţii.

 

Ordonanța de Urgență va permite lărgirea sferei persoanelor ce pot ocupa funcția de manager de spital. Astfel, selecția managerilor se va putea face şi din rândul altor categorii de specialişti cu experienţă şi abilităţi de conducere dovedite.

„Această ordonanţă este despre deschiderea funcţiilor de manager în spitale pentru toţi cei care au competenţe. Asta nu înseamnă că scoatem universităţiile din spitalele clinice. Orice cadru universitar va putea participa în continuare la concursuri, dar alături de el vor putea participa şi profesionişti care nu provin exclusiv din mediul academic. De ce? Cazurile în care eşti în acelaşi timp un chirurg foarte bun şi un profesor foarte bun şi un cercetător foarte bun şi un manager foarte bun şi reuşeşti să le faci pe toate în acelaşi timp nu sunt chiar atât de frecvente cum credeam. Tocmai de aceea, dacă există într-o comunitate un manager foarte bun care este interesat de managementul unui spital concursurile pentru conducerea spitalului din acea comunitate îi vor fi deschise şi lui sau ei”, a precizat Vlad Voiculescu.

Până în acest moment, exista obligaţia managerilor din spitalele clinice de a fi cadru universitar sau medic primar, măsura îngrădind accesul la această funcţie. De asemenea, au fost extinse şi incompatibilităţile pentru manager şi ceilalţi membri ai comitetului director – director medical, director financiar-contabil şi, în spitalele cu peste 400 de paturi, directorul de îngrijiri. Astfel, aceste funcţii devin incompatibile cu cele de conducere, administrare şi control în partide politice sau societăţi comerciale.

„Nu mai vrem politică de partid în spitale – e motivul pentru care managerii de spitale nu mai pot începând de azi să deţină funcţii de conducere, administrare sau control în cadrul niciunui partid politic. Nu dorim spitale conduse în funcţie de interese politice – am avut asta în destule cazuri în ultimii 25 de ani în toată ţară şi, după cum ştim, sefii partidelor politice, în general, se tratează la spitalele din străinătate chiar pentru afecţiuni mai puţin complexe”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Totodată, prin această Ordonanţă de Urgenţă este extins conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor şi cu: „deţinerea de către soţul/soţia, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea, inclusiv ai managerului, a funcţiei de membru în comitetul director, şef de secţie, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcţii de conducere, inclusiv de natură administrativă, în cadrul spitalului la care persoana în cauză exercită funcţia de manager; alte situaţii în care managerul, soţul/soţia, rudele ori afinii managerului până la gradul al IV-lea inclusiv au un interes de natură patrimonială care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a funcţiei de manager”.

În plus, un manager sau membrii comitetului director nu vor avea voie să primească finanţare pentru activităţile didactice sau de cercetare ştiinţifică din partea furnizorilor de bunuri şi servicii ai spitalului. O eventuală finanţare ar putea afecta exercitarea funcţiei de manager în condiţii de imparţialitate, existând riscul avantajării sub diverse forme a respectivilor furnizori în relaţia cu spitalul, se men’ionează în actul normativ.

Pentru şefii de secţii vor fi organizate concursuri, deoarece, potrivit ministrul Snătăţii, aceasta reprezintă metoda cea mai obiectivă şi transparentă pentru desemnarea celei mai potrivite persoane pentru ocuparea acestor funcţii.

De asemenea, potrivit ministrului Sănătăţii, managerul va avea un program fix, în care nu îşi poate părăsi postul. Astfel, programul managerului se desfăşoară între orele 8.00 şi 16.00, iar „orice activitate medicală, didactică, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică poate fi exercitată doar în afara acestui interval”.

Potrivit actului normativ, condiţiile de exercitare a activităţilor de manager vor fi stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii şi prin contractul de management.

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă