15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportGuvernul a aprobat Strategia generală de descentralizare. Care vor fi avantajele populației

Guvernul a aprobat Strategia generală de descentralizare. Care vor fi avantajele populației

Guvernul a adoptat, miercuri, Strategia generală de descentralizare, avantajul acestui proces fiind aducerea tuturor serviciilor publice mai aproape de cetățeni, a declarat vicepremierul Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, citată de Agerpres.

"Strategia se referă la descentralizarea competențelor în șapte domenii, respectiv Agricultură, Educație, Sănătate, Cultură, Mediu, Tineret și Sport și Turism. (…) Autoritățile locale vor primi competențe exclusive de implementare. Tot ceea ce ține de reglementări naționale, control, inspecție rămâne atributul exclusiv al autorităților centrale. Avantajul descentralizării (…) este de aducere a tuturor serviciilor publice mai aproape de cetățeni", a afirmat Shhaideh.

Potrivit acesteia, în trei luni de la adoptarea strategiei, toate ministerele de linie vor aproba analize de impact, iar în maximum șapte luni se vor adopta legile sectoriale, pe fiecare domeniu de descentralizare.

Sevil Shhaideh a spus că, în domeniul Agriculturii, este vizată descentralizarea implementării politicilor cu privire la amenajarea și dezvoltarea durabilă a teritoriilor rurale, avizele și autorizările în privința desfășurării activităților agricole.

"În domeniul Culturii, ne referim la avizarea concesionării dării în folosință sau avizării intervențiilor la monumentele istorice de clasă B. În Turism, la oportunitatea transferului cu privire la emiterea brevetului de turism, testarea ghizilor, clasificarea structurilor de primire turistică, autorizarea plajelor turistice, avizarea documentațiilor tehnice privind construcțiile din domeniul turismului", a precizat Shhaideh.

În cazul Protecției Mediului, descentralizarea vizează elaborarea strategilor județene în domeniu, parcurgerea procedurilor privind actualizarea, revizuirea avizelor/acordurilor/autorizațiilor de mediu, realizarea lucrărilor de întreținere și ecologizare a plajelor turistice.

"În Sănătate, ne referim la descentralizarea activităților desfășurate de direcțiile de sănătate publică, respectiv (…) încheierea contractelor cu cabinetele medicilor de familie, coordonarea unităților sanitare din rețeaua autorităților locale. În Educație, ne referim la descentralizarea activităților extrașcolare care se desfășoară în palatele copiilor sau cluburile copiilor", a explicat vicepremierul.

În cazul Tineretului și Sportului, descentralizarea va viza taberele școlare, cluburile școlare și cluburile sportive.

Întrebată dacă autoritățile locale au personal pregătit să se ocupe de noile competențe odată cu descentralizarea, Shhaideh a răspuns: "Nu vorbim de competențele pe care le au astăzi autoritățile locale, ci vorbim de pregătirea procesului de descentralizare. Din aceste considerente, (…) în termen de trei luni, ministerele vor analiza impactul transferului acestor competențe, fie pe palierul resurselor umane, fie pe palierul resurselor financiare".

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă