21.8 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSportGuvernul a fost dat în judecată de un student, din cauza reducerii...

Guvernul a fost dat în judecată de un student, din cauza reducerii la transportul local

Un bilet de tren între București și Constanța costă 60 de lei. Alexandru Bajdechi, un student la Drept, a plătit 42,25 de lei, deși, afirmă el, Legea 84/1995, republicată, prevedea o reducere de 50% la transportul local în comun, de suprafață și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, în tot timpul anului calendaristic (art. 176).

Pentru punerea în aplicare a acestei dispoziții, Guvernul României a adoptat Hotărârea Guvernului nr. 309/1996. Cu alte cuvinte, ar fi trebuit să plătească 30 de lei. „M-am saturat sa fiu bătaia de joc a guvernelor din ultimii 21 de ani. Voi chema în judecată Guvernul și voi cere suspenda­rea ilegalității prin care 50% nu e 50% reducere (elevi și studenți)“, a spus acesta. Zi și făcut. Acesta a depus, luni, la Curtea de Apel București, o acțiune prin care cheamă în judecată Guvernul României.

“În anul 2010 s-a adoptat o nouă lege a Educației care înlocuiește Legea nr. 84/1995. Noua lege a Educației, care a primit nr. 1/2011 după promulgare, prevede la art. 84 alin. (1) și la art. 205 alin. (2) că elevii și studenți beneficiază de reducere de 50% la transportul feroviar, așa cum era și în Legea nr. 84/1995. În mod evident, după intrarea în vigoare a noii legi a Educației, era nevoie de o nouă hotărâre de guvern pentru organiza­rea punerii în executare a legii, aspect care nu s-a realizat nici până în prezent, deși au trecut mai mult de 5 ani. În mai 2016, ministrul Transporturilor a recunoscut că Guvernul încalcă legea și că din toamnă legea va fi respectată. Acest lucru nu s-a întâmplat și prin urmare am hotărât să mă adresez instanței de contencios administrativ“, se arată în chemarea în judecată.

Alexandru Baj­dechi precizează că, pentru suspendarea unui act de administrativ, H.G. 309/1996 în cazul de față, trebuie înde­plinite două condiții: caz bine justificat și pagubă iminentă.În opinia sa, cazul este justificat pentru că SNCFR acordă reducere de 50% numai din tariful trenurilor de persoane clasa a II-a, deși „tehnica legislativă interzice în mod expres astfel de interpretări sau restrângeri“.

Paguba iminentă este reprezentată de prețul mai mare de 50% plătit de elevi și studenți. Alexandru Bajdechi, care este și președintele Federației Tinerilor din Constanța, a cerut judecarea de urgență a speței.  

Cele mai citite

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...

VIDEO. Spectacol pe cerul României. Aurora boreală, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani

Aurora boreală, unul dintre cele mai fascinante fenomene naturale, a oferit un spectacol rar și uimitor în noaptea de vineri spre sâmbătă, surprinzând locuitorii...

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă