19.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportGuvernul alocă bani pentru îmbunătățirea condițiilor din închisori

Guvernul alocă bani pentru îmbunătățirea condițiilor din închisori

Bugetul Ministerului Justiției a fost suplimentat cu două milioane de lei, pentru îmbunătățirea condițiilor din penitenciare și finanțarea unor studii de prefezabilitate în vederea construirii de două noi închisori, informează Mediafax.

Banii au fost alocaţi din Fondul de rezervă bugetară.

Astfel, din suma totală, un milion lei vor fi cheltuite pentru finanțarea unor lucrări de reparații, igienizare, achiziționarea de saltele şi pături în penitenciare, 500.000 lei vor fi folosite pentru studiul de prefezabilitate aferent unui nou penitenciar la Caracal şi 500.000 lei sunt rezervate pentru studiul de prefezabilitate aferent unui nou penitenciar în comuna Berceni.

Noile penitenciare de la Caracal și Berceni vor fi construite prin valorificarea unor imobile preluate de către Administrația Națională a Penitenciarelor.

În urmă cu o săptămână, purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă, a anunţat că Guvernul va aloca în perioada următoare, din Fondul de rezervă, sume pentru îmbunătăţirea condiţiilor şi creşterii capacităţii de cazare din penitenciare.

Mai mulţi dintre foştii politicieni încarceraţi în ultima perioadă au reclamat condiţiile precare şi aglomeraţia din închisori la care sunt supuşi ei şi ceilalţi deţinuţi, acuzând că Ministerul Justiţiei nu asigură finanţarea necesară, în condiţiile în care însă nu au insistat pe acest subiect când s-au aflat la guvernare.

Un document al Ministerului Justiţiei prezentat, în urmă cu două săptămâni, de MEDIAFAX relevă că statul cheltuieşte lunar cu întreţinerea unei persoane aflate în închisoare 512 lei, la finele lunii ianuarie în detenţie aflându-se aproape 30.000 de deţinuţi, dar cu un deficit de locuri de cazare de peste 10.000 locuri.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat recent că situația condițiilor din penitenciare este în unele cazuri “sub limita demnității umane” și sunt necesare fonduri de aproximativ un miliard de euro pentru a remedia acest lucru, existând demersuri pentru obținerea de fonduri europene în acest sens.

Şi premierul Victor Ponta a afirmat că sistemul penitenciar se confruntă de mult timp cu probleme, motiv pentru care România a şi fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar pentru un program de investiţii în domeniu este necesar să nu se spună că Guvernul vrea să ajute corupţii.

În urmă cu doi ani, la nivelul PSD era discutat un proiect care viza construcţia de grădiniţe, şcoli, spitale de stat, dar şi închisori în parteneriat public-privat.

Ideea unei închisori în regim public-privat a apărut încă din timpul Guvernului Adrian Năstase, când autorităţile din Austria au reclamat creşterea numărului de deţinuţi români din închisoriile lor şi au cerut României să îi repatrieze pe aceştia, guvernanţii români invocând însă lipsa locurilor de detenţie.

Guvernul Năstase a început chiar discuţiile, în 2003, cu Guvernul de la Viena pentru construirea la Calafat a unei închisori în România din fonduri ale Guvernului Austriei, oficialii vienezi spunând că ridicarea unei închisori în România ar costa numai o zecime din suma cheltuită în acelaşi scop în Austria, situaţia fiind aceeaşi şi în ceea ce priveşte costurile întreţinerii unui deţinut.

Proiectul acestei închisori, care urma să respecte normele europene, a fost abandonat ulterior de autorităţile române.

Cele mai citite

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...

Candidata naționalistă Gordana Siljanovska – Davkova este favorită în turul al doilea al alegerilor în Macedonia de Nord

Gordana Siljanovska - Davkova, candidata opoziției naționaliste din Macedonia de Nord, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale și are șanse mari să câștige...

Lista PSD pentru Consiliul General începe cu Firea, Negoiță și Băluță. Piedone nu figurează

Lista candidaților propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București începe cu Gabriela Firea, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Dan Cristian Popescu. Pe lista...
Ultima oră
Pe aceeași temă