6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportGuvernul alocă peste 500 de milioane pentru construirea Institutului Regional Oncologic de...

Guvernul alocă peste 500 de milioane pentru construirea Institutului Regional Oncologic de la Timișoara

Pentru construirea și dotarea unui Institut regional Oncologic, în Timișoara, Guvernul va aloca 511 milioane de lei. Unitatea medicală va fi prevăzută cu 476 de paturi și va fi amplasată pe un teren de 5,5 hectare, aflat la marginea orașului, potrivit unui comunicat al Guvernului. 

De altfel, Executivul a aprobat, miercuri, indicatorii tehnico-economici pentru construirea și dotarea unui Institutului Regional Oncologic de la Timișoara. 

Valoarea construcției este de 511,628 milioane de lei și va dura 36 de luni. 

"Finanțarea realizării și dotării Institutului Regional de Oncologie Timișoara se va face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Sănătății, și, în completare, din alte surse legal constituite, conform programului de investiții publice aprobate potrivit legii”, se arată în comunicatul citat. 

Clădirea în care va funcționa institutul va îndeplini următoarele criterii: va fi amplasată într-o zonă ce poate permite dezvoltarea ulterioară (extinderea), astfel încât suprafața de teren de 5,5 hectare dedicată investiției să permită dezvoltarea într-o etapă ulterioară atât pe orizontală, cât și pe verticală; va asigura accesul la unitățile clinice din oraș pentru consulturi interdisciplinare și va asigura spațiile medicale și de tratament, conform normativelor europene.

”Realizarea acestui institut va rezolva problema majoră a lipsei de spații pentru spitalizare și îngrijiri paleative, insuficiente, în prezent, ca număr și dotare, având în vedere incidența cancerului în zona de vest a României. Din analiza situației existente în România, cu precădere în zona de vest, a rezultat necesitatea dezvoltării capacităţii spitaliceşti pentru tratarea bolii canceroase, avându-se în vedere extinderea acesteia în ultimele decade", se mai arată în comunicat.

Institutul Regional de Oncologie Timișoara va fi realizat prin transformarea și extinderea unei clădiri a cărei construcție a început în 1994, cu destinația de Spital Clinic Municipal, și care nu a mai fost finalizată. Aceasta se află la marginea Timișoarei, pe Calea Torontalului, la ieșirea spre Sânnicolau Mare.

Județul Timiș este unul dintre județele cu cea mai mare rată a afecțiunilor oncologice din România, cu peste 15.000 de pacienți luați în evidență, numărul cazurilor nou apărute fiind în creștere (3.453 de cazuri nou apărute în 2014, comparativ cu 2.190 în 2008).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă