16.1 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSportUPDATE: Cioloș, în prima ședință de Guvern, anunță crearea unui nou minister

UPDATE: Cioloș, în prima ședință de Guvern, anunță crearea unui nou minister

UPDATE 10.20: Sâmbătă, va avea loc o ședință informală, pentru a se stabili prioritățile de buget.

UPDATE 10.10: A început prima ședință a Guvernului Cioloș.

Premierul a precizat că ședința va fi scurtă, pentru că nu sunt multe proiecte pe ordinea de zi. 

“Azi se va adopta o ordonanță privind organizarea ministerelor, precum modificări în structura ministerelor – cinci ministere vor fi afectate de modificări de nume sau pe parte economică”, a spus premierul.

Totodată, el a precizat că Ministerul pentru Dialog Social a trecut sub patronarea ministerului Muncii, în timp ce un nou minister a fost creat, Ministerul pentru Consultare Publică, astfel ca marile proiecte ale Guvernului să fie dezbătute public, dar și pentru a comunica mai ușor cu societatea civilă. 

“Responsabilul acestui minister trebuie să stabilească cât mai repede platformele de comunicare cu societatea civilă, nu doar ONG-uri, ci societate civilă în sens larg, vor fi și structuri de consultare pe parte economică, pentru a infuza idei privind prioritățile economice. Aș vrea ca și restul societății să aibă canale de comunicare cu acest Guvern”, mai spus Dacian Cioloș.

Un alt punct pe ordinea de zi a primei ședințe de Guvern se referă la pregătirile de iarnă ale României: “n-aș vrea să ne prindă pe nepregătite”. Totodată, o prioritate este absorbția de fonduri pentru perioada precedentă și fondurile pentru perioada viitoare.

A sfătuit miniștrii ca perioada de candidatură pentru doritori să fie cât mai mare și singurul criteriu de selecție: competență tehnică și managerială. Mai mult, el a lansat un apel pentru persoanele competente să își depună candidatura.

Printre priorități, premierul Cioloș i-a spus lui Vasile Dâncu să se gândească la principiile reformelor administrative “pentru creșterea calității actului legislativ și modalitățile prin care să fie pus într-un cadru cât mai coerent”.

UPDATE 9.15: Guvernul Cioloș participă, joi, începând cu ora 10.00, la prima ședință de Guvern.

PDATE: Cabinetul Dacian Cioloș se va reuni, miercuri, în prima ședință de Guvern. 

Prima ședință va avea loc joi, la Palatul Victoria,  începând cu ora 10.00 și vor fi discutate și adoptate acte cu caracter administrativ, conform unui comunicat remis redacției. 

Totodată, prim-ministru Cioloș se va întâlni, sâmbătă, cu membrii Guvernului într-o ședință informală, pentru discutarea priorităților sectoriale ce decurg din Programul de guvernare.

———

Cabinetul Cioloș s-ar putea întruni, miercuri, la Palatul Victoria, în prima ședință de Guvern.

Marți după-amiaza, miniștrii Guvernului Cioloș au primit votul de încredere al Parlamentului, iar seara au depus jurământul pentru învestirea în funcție, la Palatul Cotroceni. Totodată, la sediile MAE, MAI, MApN și la Palatul Victoria au avut loc ceremonii de predare – primire de mandat.

Citește și:  Guvernul Cioloș: mandat scurt, agendă cu bătaie lungă

Întrebat când va merge la Cotroceni pentru a depune jurământul, Dacian Cioloş a spus: “Cred că într-o oră, nu ştiu încă, aşteptăm să fim anunţaţi, să vedem după ce se publică în Monitorul Oficial decizia”. El a adăugat că primaşedinţă a Guvernului său va avea loc miercuri.

Totodată, Cioloş a declarat, marți seara, că votul Parlamentului Cioloş a mai spus că votul Parlamentului îi dă legitimitatea necesară pentru a pune în practică măsurile anunţate în programul de guvernare. 

Prim-ministrul a precizat că toate proiectele Guvernului vor trece prin consultări cu Parlamentul, dar vor fi supuse și consultărilor și dezbaterilor publice.

“Aşa cum am spus la întâlnirile cu grupurile parlamentare pentru orice proiect important guvernul va avea, pe de o parte, consultări cu Parlamentul în faza de pregătire pentru a începe să construim majorităţile, dar în acelaşi timp vrem să punem la punct un dispozitiv prin care pentru aceste proiecte importante să avem şi consultări publice şi dezbateri publice. Este un mecanism nou pe care vrem să-l dezvoltăm”, a declarat el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...

Cresc salariile la unii bugetari. Alți bugetari amenință că fac grevă

Unele categorii de bugetari vor beneficia de salarii majorate, conform unei viitoare Ordonanțe de Urgență. Guvernul Ciolacu are, printre documentele de pe ordinea de zi...

Cu cât va crește salariul minim

Salariul minim brut va crește la 3700 de lei, anunță un articol publicat pe site-ul Termene.ro. Decizia privind creșterea salariului minim în România este reglementată...
Ultima oră
Pe aceeași temă