14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportNEWS ALERT: Guvernul Grindeanu a abrogat Ordonanța 13. Grindeanu i-a cerut lui...

NEWS ALERT: Guvernul Grindeanu a abrogat Ordonanța 13. Grindeanu i-a cerut lui Iordache să organizeze dezbateri pe tema controversatei OUG. Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial

UPDATE 16.20: Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Ordonanţa a fost abrogată ”avînd în vedere că au existat foarte multe reacţii, nu numai în ce priveşte fondul actului normativ, cât şi în ce priveşte modalitatea de adoptare a acestuia, constatând că faptul că actul normativ menţionat a suscitat un real interes în rânul cetăţenilor României, aceştia înţelegând să se implice activ nu numai prin participarea la dezbaterea publică în perioada prealabilă adoptării, dar şi prin susţinerea ideilor în cadrul unor manifestări publice, observând că  puternica reacţie a cetăţenilor români a vizat în special insuficienta dezbatere a soluţiilor de interes pentru întreaga comunitate, solicitând o mai mare dezbatere în cadrul Parlamentului”.

În continuare, este evocat riscul unei puternice divizări sociale prin adoptarea OUG 13/2017. ”Constatând că pe fondul tensiunilor create (…) există un pericol real de divizare a societăţii, în contextul general de neînţelegere, observând că tensiunile pot fi înlăturate prin abrogarea expresă şi imediată a acestor texte (…) Guvernul adoptă următoarea ordonanţă de urgenţă”, se arată în preambului documentului care conţine două articole, unul care abrogă propriu-zis documentul şi al doilea care modifică şi abrogă unele prevederi din Codul de Procedură Penală.

Descărcați Ordonanța atașată. 

15.55: Guvernul Grindeanu a precizat oficial, într-un comunicat de presă, că a aprobat proiectul de OUG pentru abrogarea Ordonanței 13, prin care se modificau Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Totodată, premierul Grindeanu i-a cerut ministrului Justiției, Florin Iordache, să demareze de urgență dezbateri publice cu toate partidele politice și cu societatea civilă pe tema subiectelor din ordonanță.

De asemenea, în cadrul aceleiași ședințe a fost aprobat Memorandumul cu tema Aprobarea declasificării stenogramelor cuprinzând dezbaterile din şedinţele  Guvernului desfăşurate la data de 18.05.2016 (extras) şi la data de 31.01.2017 (integral). Informațiile vor fi făcute publice astăzi pe site-ul Guvernului.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a cerut ca în perioada imediat următoare Ministerul Justiției să demareze de urgență dezbateri publice cu toate partidele politice și cu societatea civilă pe tema subiectelor din ordonanța care a fost abrogată astăzi. Totodata, premierul a solicitat ministerului de resort parcurgerea tuturor etapelor pentru a avea un proiect de lege care care să pună în acord deciziile Curții Constituționale, Directivele europene, Codul Penal și Codul de Procedură Penală, în vederea dezbaterii acestuia în Parlament, se mai arată în comunicatul Executivului, remis redacției. 

Totodată, și ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat, întrebat după ședința de Guvern despre demisia lui Iordache, că: “Nu și-a dat demisia. Este ministru!”.


15.10: Guvernul Grindeanu a abrogat Ordonanța 13. 

În ceea ce-l priveşte pe ministrul Justiţiei, Florin Iordache, surse guvernamentale au declarat, pentru agenția News.ro, că premierul Sorin Grindeanu  i-a solicitat să-şi  facă o evaluare a activităţii şi a ministerului pe care îl conduce de la preluarea mandatului.


A început ședința de Guvern în care se discută abrogarea Ordonanței 13, precum și desecretizarea unor stenograme care cuprind dezbaterile din şedinţele  Guvernului desfăşurate la data de 18.05.2016 şi la data de 31.01.2017.


Cabinetul Grindeanu se reunește, duminică, de la ora 14.00, ca să discute abrogarea Ordonanței 13, care a modificat Codurile Penale, conform ordinii de zi anunțate de Executiv. Totodată, Guvernul ar urma să discute remanierea ministrului Justiției, Florin Iordache, susțin surse citate de News.ro. 

Redăm comunicatul Executivului privind ședința de duminică:  

I.               PROIECTE DE ORDONANŢE DE URGENŢĂ

1.    PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.268/2009 privind Codul penal şi al Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală

II.            MEMORANDUMURI

1.    MEMORANDUM cu tema: Aprobarea declasificării stenogramelor cuprinzând dezbaterile din şedinţele  Guvernului desfăşurate la data de 18.05.2016 şi la data de 31.01.2017


Sâmbătă, membrii Guvernului Grindeanu ar fi discutat îndepărtarea lui Florin Iordache din Cabinet, pe fondul protestelor și a modului în care a comunicat despre OUG. Deși s-a luat în discuție demisia, Iordache nu ar fi acceptat, iar acum se va discuta remanierea sa. 

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, sâmbătă, că Ministerul Justiţiei şi ministrul Florin Iordache îşi asumă consecinţele pentru faptul că argumentele Guvernului pentru OUG 13/2017 nu au fost bine comunicate. Declaraţia a fost făcută după anunţul legat de convocarea şedinţei de Guvern pentru Abrogarea sau prororgarea OUG de modificare a codurilor penale. La acel moment, Grindeanu a precizat că foloseşte termenul “abrogare” pentru că acesta a fost utilizat de către preşedintele Iohannis, însă Guvernul va satabili exact procedura la care se va recurge în acest caz.

”Toate argumentele pe care noi le-am avut în susţinerea acestei ordonanţe nu au fost foarte bine comunicate. Din acest motiv, s-a creat foarte multă confuzie, s-au creat foarte multe distorsiuni care nu au legătură cu ceea ce, până la urmă, s-a adoptat. De aceea Ministerul Justiţie şi ministrul Justiţiei îşi vor asuma, îşi asumă consecinţele”, a declarat Sorin Grindeanu, în cadrul declaraţiei de presă susţinute la Palatul Victoria.


Citește și: FOTO+VIDEO. Zeci de oameni s-au adunat în fața Guvernului, unde protestează. Cabinetul Grindeanu se pregătește pentru ședința în care ar urma să abroge Ordonanța 13. Ministrul Iordache ar putea fi remaniat – surse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă