13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportGuvernul Ponta 4, modelat de grupurile de presiune

Guvernul Ponta 4, modelat de grupurile de presiune

Premierul Victor Ponta înființează posturi noi pentru a mulțumi partidul lui Călin Popescu Tăriceanu și caută demnitari pe placul parlamentarilor PSD.

Negocierile pentru formarea Guvernului Ponta 4 au intrat în linie dreaptă, lista miniștrilor urmând să fie finalizată până duminică. Potrivit premierului Ponta, PSD va avea majoritatea ministerelor, iar UNPR, PC și PLR, câte două. Cele mai delicate s-au dovedit negocierile cu formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu, PLR și stabilirea listei miniștrilor PSD.

Astfel, în cadrul discuțiilor, Tăriceanu a solicitat patru ministere, dar Ponta era dispus ofere doar două. În aceste condiții, PLR a cerut posturi cu greutate precum Finanțele și Economia, dar liderii PSD au considerat că nu pot oferi ambele portofolii. O soluție de compromis ar fi înființarea unui minister pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului. Acesta ar urma să fie condus de un reprezentant al PLR – Radu Stroe, fost ministru al Internelor în Guvernul Ponta 2, demisionar în urma scandalului legat de accidentul aviatic din Munții Apuseni. În prezent, șeful SGG este înalt funcționar public, fără a fi membru al Guvernului. Transformarea în post de ministru i-ar permite lui Stroe să își păstreze și calitatatea de deputat. Potrivit Constituției, calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului.

Alte schimbări în Cabinet

Ministerul Finanțelor ar urma să fie comasat cu cel al Bugetului. Și acest portofoliu este dorit de PLR, pentru deputatul Nicu Marcu, fost șef al ANAF. Nicu Marcu este susținut de Daniel Chițoiu, unul dintre liderii influenți ai PLR și apropiat al premierului Ponta. La ora actuală, Ministerul Finanțelor este condus de Ioana Petrescu, unul dintre demnitarii la care Ponta este tentat să renunțe. O altă variantă ar fi ca Nicu Marcu să preia Ministerul Educației, în contextul schimbării iminente a lui Remus Pricopie, cu minusuri la capitolul imagine. În PLR există și alte propuneri pentru ministere, însă partidul poate avea doar doi demnitari cu rang de ministru. Daniel Barbu și Radu Boroianu și-ar dori Ministerul Culturii, iar Grațiela Gavrilescu pe cel al Mediului. Ambele portofolii vor fi vacantate prin părăsirea guvernării de către UDMR.

Andrei Gerea își dorește portofoliul Economiei, care urmează să înglobeze și IMM-urile, prin desființarea postului de ministru delegat deținut de Florin Jianu. În prezent, titularul Economiei este Constantin Niță, dar nu este exclus ca el să fie schimbat chiar și în cazul în care postul rămâne PSD.

Ministerul Mediului, condus de Rovana Plumb, ar urma să înglobeze și Apele, prin desființarea postului de ministru delegat, deținut în prezent de Doina Pană. Ponta ar putea să-i remanieze şi pe Mihnea Costoiu -, ministru delegat pentru Cercetare, sau pe Bogdan Stanoevici – ministru delegat pentru Românii de pretutindeni, Răzvan Nicolescu – ministru delegat pentru Energie. Pe de altă parte, o serie de lideri ai PSD și-au exprimat, neoficial, nemulțumirile împotriva ministrului Apărării, Mircea Dușa.

Calendarul restructurării

Negocierile vor continua în acest weekend, urmând să fie finalizate sâmbătă, iar duminică lista miniștrilor urmează să fie discutată de Comitetul Executiv al PSD și de parlamentarii partidului. În premieră, senatorii și deputații PSD au smuls de la premierul Ponta promisiunea că vor vota pentru fiecare ministru în parte, cei care nu primesc aprobarea urmând să fie retrași. Practic, Ponta și-a schimbat strategia sub influența înfrângerii de la alegerile prezidențiale. De exemplu, la formarea Guvernului Ponta 3, premierul nu a cerut aprobarea parlamentarilor. Dacă posturile PLR și situația miniștrilor PSD sunt încă în discuții, lucrurile par clare în privința UNPR și PC, care își vor păstra actualele portofolii. UNPR deține Internele, sub bagheta vicepremierului Gabriel Oprea, și Relația cu Parlamentul, condus de Eugen Nicolicea. Liderii UNPR nu sunt mulțumiți de algoritmul stabilit de Ponta și ar fi dorit trei ministere, afirmă surse din coaliție. UNPR are un număr egal de parlamentari cu PLR plus PC, iar oamenii lui Gabriel Oprea ar fi dorit să obțină jumătate din cele șase ministere repartizate partidelor mici. PC deține în prezent portofoliul Agriculturii, condus de vicepremierul Daniel Constantin, și cel pentru Societatea Informațională, ocupat de Alexandru Cotovelea. Lista Guvernului Ponta 4 urmează să fie trimisă Parlamentului luni și va fi aprobată săptămâna viitoare. Pentru aprobarea restructurării sunt necesare 287 de voturi, iar coaliția majoritară are 334. PSD are 214 voturi, UNPR 53, PLR 28, PC 22, iar minoritățile 17. Pe de altă parte, UDMR va ieși, sâmbătă, de la guvernare, dar parlamentarii Uniunii nu vor vota împotriva Guvernului Ponta 4.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă