13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportGuvernul Ponta 4 intră în linie dreaptă, dar nu fără dispute

Guvernul Ponta 4 intră în linie dreaptă, dar nu fără dispute

Victor Ponta va veni în Parlament pe 15 decembrie cu o formulă guvernamentală restructurată, prin cooptarea partidului lui Călin Popescu Tăriceanu și comasarea unor ministere. O parte dintre actualii miniștri își vor pierde posturile.

Înfrânt în alegerile prezidențiale, premierul Victor Ponta încearcă să obțină legitimitate solicitând Parlamentului un vot pentru o formulă restructurată a Executivului. Calendarul operațiunii este influențat de ieșirea UDMR de la guvernare, programată pentru 13 decembrie. A doua zi, se va forma un nou Executiv, din care vor face parte PSD, UNPR, PC și PLR, iar lista va fi transmisă Legislativului pe 15 decembrie. ”Am discutat cu colegii din PSD și i-am informat despre discuțiile cu partenerii de guvernare, UNPR, PC și PLR, privind restructurarea guvernului, discuțiile vor fi finalizate zilele următoare, iar luni, pe 15, voi propune Parlamentului noua structură a Guvernului”, a anunțat Victor Ponta, după ședința Biroului Permanent Național al PSD.

În noul guvern, UNPR, PC și PLR vor avea câte două ministere, iar restul portofoliilor vor reveni PSD. Fiecare partid din coaliție va avea câte un post de vicepremier. Ponta intenționează să reducă numărul miniștrilor delegați și să comaseze unele ministere. Negocierile pentru noul Executiv se dovedesc, însă, dificile. Astfel, potrivit unor surse parlamentare, Călin Popescu Tăriceanu i-a solicitat lui Victor Ponta să primească două dintre ministerele “cu greutate” – adică Finanțe, Economie sau Transporturi.

Cine pleacă de la Palatul Victoria

În schimb, Ponta este dispus să ofere PLR doar unul dintre ministerele solicitate plus un minister mai ușor, ales dintre Cultură și Mediu. Portofoliile Culturii și Mediului vor rămâne vacante în contextul ieșirii UDMR de la guvernare. ”Suntem în discuţii, nu am încheiat negocierea. Ne gândim la Finanţe, Transporturi, Economie, dar sunt şi alte ministere unde ar fi utilă o prezenţă liberală, Învăţământ, Cultura”, a sintetizat Tăriceanu pretențiile partidului său.

Pe de altă parte, oferta lui Ponta pentru PLR a trezit nemulțumirea UNPR. Oamenii lui Gabriel Oprea susțin că partidul lor ar trebui să aibă trei ministere, iar PC plus PLR tot trei. Și aceasta pentru că UNPR are un număr de parlamentari egal cu cel deținut împreună de PC și PLR. În plus, UNPR are deja două ministere – Internele și Relația cu Parlamentul – și ar dori ca restructurarea să le aducă un câștig palpabil.

Victor Ponta vizează schimbări și în lista miniștrilor PSD, în funcție și de rezultatul negocierilor cu partidele aliate. Printre cei vizați de remaniere se numără ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, ministrul Economiei, Constantin Niţă, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie sau ministrul Transporturilor, Ioan Rus. Ponta ar putea să-i remanieze şi pe Mihnea Costoiu – ministru delegat pentru Cercetare sau pe Bogdan Stanoevici – ministru delegat pentru Românii de pretutindeni, Răzvan Nicolescu – ministru delegat pentru Energie. Pe de altă parte, o serie de lideri ai PSD și-au exprimat, neoficial, nemulțumirile împotriva ministrului Apărării, Mircea Dușa.

Situația din Parlament

Soluția restructurării pare să nu fie agreată de toți liderii PSD. Vicepreședintele Ioan Rus a cerut o formulă mai largă care să fie negociată cu președintele Klaus Iohannis și să cuprindă și miniștrii PNL. La rândul său, vicepreședintele Robert Negoiță a propus un guvern de uniune națională, prin cooptare PNL și PMP, alături de PLR.

În ciuda nemulțumirilor din coaliție și a rezervelor din propriul partid, Victor Ponta s-a arătat convins că va obține votul parlamentarilor. ”Eu merg pe 15 decembrie pentru a cere votul Parlamentului. Dacă aveam impresia că nu aveam majoritate, nu mă duceam. Eu cred că există o majoritate care va susţine Guvernul cu condiţia ca acest Guvern cu care mă duc, restructurat, să aibă o agendă foarte clară pentru 2015-2016 – ce vrem să continuăm din proiectele bune şi ce vrem să facem în plus, măsurabil, în special pe sănătate, educaţie şi infrastructură”, a spus Ponta.

Pe hârtie, Ponta are majoritate pentru a obține din partea Legislativului aprobarea pentru restructurare. Astfel, pentru aprobarea restructurării sunt necesare 287 de voturi, iar coaliția majoritară are 334. PSD are 214 voturi, UNPR 53, PLR 28, PC 22, iar minoritățile 17. La aceștia se pot adăuga cei 26 de parlamentari UDMR. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat, ieri, la finalul unei întâlniri cu Victor Ponta că partidul său va oficializa, sâmbătă, ieșirea de la guvernare, dar a adăugat că Uniunea nu are motive de a vota împotriva Guvernului Ponta 4. De asemenea, Ponta poate miza pe cei șase parlamentari PP-DD rămași alături de Dan Diaconescu, care a anunțat că va sprijini, în continuare, Guvernul. Opoziția numără 182 de parlamentari – PNL 167, PMP 15. Acestora li se vor adăuga cei șase parlamentari PP-DD care au trecut în opoziție.

Victor Ponta a devenit premier în mai 2012 și, dacă va primi votul Legislativului, acesta ar fi al patrulea guvern pe care îl conduce. Din primul, care a funcționat între mai și decembrie 2012, au făcut parte PSD, PNL și PC.

După alegerile din 2012, Ponta a format un al doilea guvern, din care au făcut parte PSD, PNL, UNPR și PC. În martie 2014, după ce PNL a părăsit USL, Ponta a format un nou Executiv alcătuit din PSD, UNPR, PC și UDMR.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...
Ultima oră
Pe aceeași temă