8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportGuvernul Ponta trimite un personaj controversat la Bruxelles: Generalul lui Iliescu, pe...

Guvernul Ponta trimite un personaj controversat la Bruxelles: Generalul lui Iliescu, pe locul societăţii civile

Guvernul Ponta forţează din nou regulile de la Bruxelles şi vrea să trimită pe locurile societăţii civile din Comitetul Economic şi Social European un fost general STS şi consilier al lui Iliescu precum şi un apropiat al lui Mihail Vlasov, fostul şef al Camerei de Comerţ. 

Comitetul Economic şi Social European este un organism important care influenţează deciziile Parlamentului European. CESE are 353 de membri din cele 28 de state membre ale UE. România are 15 reprezentanţi, câte 5 din partea sindicatelor, patronatelor şi societăţii civile.

Generalul Marius Opran a fost membru din partea patronatelor până în 2015. Pentru mandatul următor, 2015-2020, Opran face o spectaculoasă săritură şi este propus de Guvernul Ponta, culmea,  din partea societăţii civile. La fel şi Mihai Ivaşcu, lider de confederaţie patronală în construcţii şi secretar general al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, apropiat al lui Vlasov, care a trecut de la reprezentanţii sindicali tot la cei ai societăţii civile, pentru a prinde un nou mandat la Bruxelles.

„Vom fi sancţionaţi“

Reprezentaţii Sindicatelor din România s-au declarat nemulţumiţi de numirile făcute pentru următorul mandat, numiri care ar putea aduce un dezechilibru al votului având în vedere că reprezentanţii patronatelor au trecut în celelalte tabere. “Cei cinci ar trebui  să facă parte din reprezentanţii societăţii civile. La noi, pe diferite sisteme de interese apar persoane nominalizate anormal, ca dovadă că Guvernul nu stăpâneşte abecedarul elementar al dialogului social şi civic. Ceea ce face România va crea un dezechilibru în ceea ce priveşte votul din CSCE şi partenerii europeni cu siguranţă vor lua poziţie şi vom fi sancţionaţi. Şi în mandatul trecut am avut reprezentanţi din partea societăţii civile numiţi de Camera de Comerţ Româno-Americană sau de Consiliul Investitorilor, oamenii care apărau interesele unor structuri, nu pe cele ale societăţii“, spune Bogdan Hossu, liderul  sindicatului Cartel Alfa.

Cine este Opran

Marius Opran este un  fost ofiţer de transmisiuni, general de brigadă STS, fost secretar de stat în MAI şi fost consilier personal al lui Ion Iliescu. Generalul susţine, însă, că alegerea lui a fost una corectă: „Potrivit Tratatului de la Lisabona, în segmentul trei ar trebui să intre şi reprezentanţi ai categoriilor profesionale precum avocaţi, medici, nu neapărat ONG-uri, aşa cum s-a înţeles greşit în România.  Este nevoie de specialişti acolo, nu neapărat de ONG-işti care vin cu propuneri de genul să dăm fonduri pentru nu ştiu ce cămin de copii. Altele sunt problemele Bruxelles-ului. Eu am fost făcut general şi am primit stele pentru  meritele pe care le-am avut în telecomunicaţii. Pentru proiectele mele  am fost făcut general la STS, pentru că acolo erau locuri libere aşa cum se distribuie la armată. Sunt mândru că fac parte din STS, pentru că este cea mai bună structură de telecomunicaţii, şi generalul Opriş mi-a fost student la Academia Tehnică Militară. Aş vrea să se termine o dată povestea asta cu epoleţii care merg la Bruxelles pentru că eu merg acolo pentru meritele mele, nu pentru faptul că sunt general.“

Ponta se spală pe mâini

Corneliu Calotă, purtător de cuvânt al Guvernului,  ne-a de­clarat că „ar fi ruşinos“ dacă lucrurile ar sta aşa, dar vina nu aparţine premierului, ci lui  Liviu Pop, ministrul pentru Dialog Social.“

Într-adevăr Vic­tor Ponta  a trimis lista către CESE, însă aceasta a fost întocmită de către Liviu Pop. Premierului nu-i stă în caracter să verifice sau să modifice listele pe care le fac miniştrii, aşa că, probabil, a trimis-o mai departe“.

Culmea este că Opran susţine că nu Liviu Pop, ci ministrul Muncii, Rovana Plumb, l-a propus pentru CESE: „În următorul mandat al CESE  se va discuta foarte mult pe teme de cercetare. România ar trebui să aibă acolo un specialist având în vedere programul ELI–NP de la Măgurele din România. Eu am fost propus pentru că eu sunt directorul Centrului de transfer tehnologic şi inovare și marketing la Institutul Naţional ce Cercetare Dezvoltare pentru Fizică Laserelor, Plasmelor şi Radiaţiei, şi preşedintele Consiliului Director pentru realizarea pe platforma Măgurele a unui cluster de excelenţă în domeniul laserilor, radiaţiei şi aplicaţiilor acestora“, a mai spus Opran.  

Ce este CESE

CESE este un organ consultativ al Uniunii Europene. Înfiinţat în 1957, acesta are rol consultativ pe lângă instituţiile europene mari (Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene, Parlamentul European). Consilierea se realizează în principal prin avize privind propunerile legislative ale UE. Practic, 80% din deciziile pe care Parlamentul European şi Comisia Europeană le iau sunt influenţate de CESE.

—-

Drept la replică al Camerei de Comerț și Industrie 

Redăm poziția Camerei de Comerț privind articolul publicat de România liberă:
”Dl. Ivașcu, în vârstă de 33 de ani, este angajat al Camerei de Comerț și Industrie a României de circa 5 luni în funcția de consilier al Președintelui CCIR, Mihai Daraban.

Dl. Ivașcu nu l-a întâlnit niciodată și nu a avut nicio legătură, în plan personal sau instituțional cu Mihai Vlasov. Anterior venirii în sistemul cameral, dl. Ivașcu a deținut poziția de secretar general al unei confederații patronale. Absolvent al unui program MBA și cu un doctorat în științe economice, Dl. Ivașcu a beneficiat de numeroase stagii de pregătire în domeniul relațiilor economice internaționale. 

Vă reamintim totodată faptul că din martie 2014, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României este dl. Mihai Daraban. Sub mandatul domniei sale, CCIR și-a asumat colaborarea deplină cu instituțiile statului în numeroasele anchete care îl vizează pe Mihai Vlasov. Din martie 2014, niciuna dintre persoanele care făceau parte din cercul lui Mihai Vlasov nu mai lucrează în Camera de Comerț și Industrie a României.”

 

Acest articol este proprietatea site-ului www.romanialibera.ro. Este interzisă republicarea conținutului acestui articol în lipsa unui acord din partea ziarului România liberă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa editoronline@romanialibera.ro.

 

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă