12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportGuvernul preia controlul primăriilor cu probleme

Guvernul preia controlul primăriilor cu probleme

 

Executivul a adoptat, miercuri, o ordonanță de urgență prin care reglementează domenii total diferite – deblocarea situaţiei unor primării rămase fără conducere, dreptul universităţilor de a angaja profesorii fără studii doctorale finalizate, modificarea legii finanţelor publice, reprezentarea la Curtea de Arbitraj, reorganizarea ANAF.

Astfel, o serie de localități au rămas fără primari, după ce le-au încetat mandatele sau au fost suspendați. În alte cazuri, consiliile locale au fost suspendate. Guvernul Ponta a refuzat să organizeze alegeri locale parțiale, ceea ce a blocat luarea unor decizii importante. Acum, multe dintre aceste decizii vor fi luate de persoane desemnate de prefecți, aflați în subordinea guvernului.

Executivul a decis ca drepturile de asistență socială să fie aprobate de către secretarul primăriei sau de persoana numită de prefect în acest sens, în situația în care primarul nu își poate exercita atribuțiile. De asemenea, prefectul județului va desemna o persoană care să preia calitatea de ordonator principal de credite  și care să aibă dreptul de a rectifica bugetul local. Ordonanța reglementează posibilitatea aprobării taxelor locale prin dispoziție a primarului, în cazul în care consiliul este dizolvat, sau, dacă nici primarul nu-și poate exercita atribuțiile, prin decizie aprobată de către secretarul primăriei sau de către persoana desemnată drept ordonator principal de credite.

Prevederi la grămadă

Fără nici o legătură cu problemele autorităţilor locale, ordonanţa stabileşte că senatele universitare ale instituţiilor de învăţământ pot aproba continuarea raporturilor juridice de muncă pentru cadrele didactice cu grad de asistent sau lector care nu şi-au obţinut titlul de doctor.  Actul normativ vizează și prorogarea a două termene din din Legea finanțelor publice sau faptul că responsabilitatea prezentării României în fața Curții de Arbitraj Internaționale revine Ministerului Finanțelor Publice. O altă prevedere vizează activitatea de administrare fiscală a marilor contribuabili, care va fi realizată de Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, structură înființată în subordinea ANAF.

Nu este prima oră când Guvernul reglementează domenii total diferite printr-o singură ordonanţă de urgenţă, pentru a reduce numărul total de astfel de acte normative.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...
Ultima oră
Pe aceeași temă