12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportGuvernul vrea să scadă numărul cazurilor de recidivă după închisoare

Guvernul vrea să scadă numărul cazurilor de recidivă după închisoare

Guvernul a aprobat strategia națională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate care urmăreşte scăderea cu 10% a cazurilor în care persoanele eliberate din închisoare recidivează, informează Mediafax.

Executivul estimează că, prin aplicarea Strategiei, numărul cazurilor de recidivă după închisoare va scădea de la 40% la 30% iar costurile cu anchetarea, judecarea, condamnarea și executarea pedepselor vor fi reduse, concomitent cu angajarea a aproape 1.000 de recidiviști.

Cheltuielile estimate pentru implementarea Strategiei se ridică la 306 milioane lei, eșalonate pe cinci ani, respectiv 2015-2019. Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene și din bugetul național, fiind incluse sume în bugetele Ministerelor Justiției, Educației, Muncii, Sănătății, Afacerilor Interne, autorităților locale.

Executivul arată, într-un comunicat, că Strategia se bazează pe o serie de studii, rapoarte și cercetări care evidențiază, printre altele, insuficiența resurselor materiale și financiare alocate pentru procesul de reintegrare socială a persoanelor private de libertate și a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate.

Studiile remarcă şi insuficienta adaptare a cadrului normativ la nevoile procesului de reintegrare socială, absența unor politici de reintegrare socio-profesională coerente şi existența prejudecăților și a stereotipurilor.

Strategia are în vedere formarea personalului cu atribuții în domeniul reintegrării sociale, implementarea unor proceduri interinstituționale pentru procesul de reintegrare socială, dezvoltarea programelor educative, de asistență psihologică și asistență socială din perioada detenției și informarea opiniei publice.

Prin aplicarea strategiei se va urmări şi dezvoltarea și consolidarea de parteneriate între instituțiile și autoritățile publice, asociațiile și organizațiile neguvernamentale și comunitățile locale în vederea facilitării reintegrării sociale, asigurarea continuității intervenției destinate persoanelor care au executat pedepse în perioada post-detenție, analizarea, modificarea și completarea cadrului normativ referitor la întreprinderile sociale, la centrele de incluziune socială.

Strategia a fost redactată de Guvern pentru 2015-2019 şi aprobată în şedinţa de miercuri.

 

 

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă