20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportGuvernul vrea înfințarea unui Consiliu pentru combaterea concurenței neloiale

Guvernul vrea înfințarea unui Consiliu pentru combaterea concurenței neloiale

Guvernul vrea să înființeze un Consiliu în domeniul combaterii concurenței neloiale, din care vor face parte reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice, Consiliul Concurenței și CNA, transmite Mediafax.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat, în ședința de marți, un proiect de Hotărâre de Guvern privind organizarea și funcționarea Consiliului interinstituțional în domeniul combaterii concurenței neloiale.

CNA a decis să avizeze favorabil acest proiect de HG, decizia fiind luată cu unanimitatea voturilor membrilor prezenți la ședința de marți (Florin Gabrea, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu și Radu Călin Cristea).

Potrivit proiectului de HG, Consiliul interinstituțional în domeniul combaterii concurenței neloiale va fi organizat și va funcționa ca organism nepermanent, fără personalitate juridică. Acesta va avea un rol de organism consultativ și va fi constituit “în scopul definirii și implementării politicilor publice în domeniul combaterii concurenței neloiale și menținerii unei piețe concurențiale loiale”.

În desfășurarea activității sale, Consiliul interinstituțional va stabili contacte și va coopera cu autorități și instituții ale administrației publice, precum și cu orice entități care desfășoară activități în domenii specifice cu impact relevant în menținerea unei piețe concurențiale loiale sau care pot oferi suport în vederea atingerii obiectivelor sale.

Consiliul interinstituțional va fi alcătuit din câte doi reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice, Consiliului Concurenței, Consiliului Național al Audiovizualului, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Oficiului de Stat pentru Protecții și Mărci și Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.

Aceste instituții își vor desemna reprezentanții și câte un supleant pentru aceștia după aprobarea proiectului de HG.

Președintele Consiliului interinstituțional va fi reprezentantul Ministerului Finanțelor Publice și va fi numit prin ordin al ministrului Finanțelor Publice.

În situația vacantării postului unui membru al Consiliului interinstituțional, acesta va fi ocupat de un supleant până la numirea unui nou membru.

Printre atribuțiile Consiliului interinstituțional se numără asigurarea coerenței fundamentării și implementării politicilor publice din domeniile specifice de activitate cu impact relevant în menținerea unei piețe concurențiale loiale.

Consiliul va asigura și comunicarea interinstituțională în domeniile specifice de activitate cu impact relevant în menținerea unei piețe concurențiale loiale, precum și armonizarea punctelor de vedere ale instituțiilor cu atribuții în domeniu la nivel național.

Consiliul interinstituțional va supune dezbaterii rezultatele evaluării cadrului legal specific fiecărei autorități cu impact relevant în menținerea unei piețe concurențiale loiale și, după caz, va face propuneri pentru îmbunătățirea acesteia, în concordanță cu reglementările Uniunii Europene și practicile în domeniu.

Totodată, Consiliul interinstituțional va elabora un raport anual privind implementarea legislației cu impact relevant în menținerea unei piețe concurențiale loiale pentru anul precedent, care va fi înaintat Guvernului prin grija Ministerului Finanțelor Publice, până la data de 30 iunie a anului următor. Raportul va cuprinde o sinteză a principalelor acțiuni ale instituțiilor ce desfășoară activități în domeniile specifice cu impact relevant în menținerea unei piețe concurențiale loiale și, după caz, propuneri privind îmbunătățirea politicilor publice în domeniu.

Același Consiliu interinstituțional va emite opinii consultative în domeniul său de competență, în vederea menținerii unei piețe concurențiale loiale.

Consiliul interinstituțional se va întâlni în ședințe semestriale, pe baza unui program tematic anual, sau ori de câte ori este necesar, putând solicita autorităților și instituțiilor publice cu atribuții specifice, cu impact relevant în menținerea unei piețe concurențiale loiale, furnizarea informațiilor și documentelor necesare îndeplinirii atribuțiilor sale.

 

Cele mai citite

CNAIR va prelua de la Primăria Lugoj construirea unui nou rutier pe centura orașului

CNAIR va construi cu fonduri europene un nod rutier pe DN 6 Centura Lugoj la intersecția cu DJ 680 (lângă producătorul de piese auto...

Salome Zurabișvili, președintele Georgiei, s-ao opus prin veto legii ‘influenţei străine’

Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii criticate a 'influenţei străine', care a suscitat proteste masive în această...

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă