11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportHidroelectrica va fi cea mai profitabilă companie, spune administratorul judiciar

Hidroelectrica va fi cea mai profitabilă companie, spune administratorul judiciar

Hidroelectrica a devenit cea mai profitabilă companie din România, după ce, în perioada insolvenţei, au fost tăiate costuri pe toate palierele, a declarat, marţi, Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, într-o conferinţă de presă prilejuită de ieşirea societăţii din insolvenţă, infrmează Agerpres

“Insolvenţa Hidroelectrica a arătat că şi companiile statului pot genera încredere şi profit, dacă sunt administrate corect. Această transformare din ‘Cenuşăreasa sistemului energetic românesc’ în ‘perla coroanei’ sau ‘regina balului’ a însemnat multă muncă şi asumare din partea echipei manageriale”, a spus Borza. 
El a amintit că marţi se împlinesc patru ani de când a preluat mandatul de administrator al Hidroelectrica. 
“În 2012, Hidroelectrica era cea mai îndatorată companie. În tabelul creanţelor au fost recunoscute datorii de 4,3 miliarde de lei, valoare-record pentru un pasiv al unei companii. Hidroelectrica acumulase pierderi de 170 de milioane de euro în anii 2011 – 2012 şi avea un minus în trezorerie de 763 de milioane de lei. Am preluat o companie îngenuncheată, cu circa 500 de contracte împovărătoare, iar, în primele cinci luni, am denunţat sau renegociat 487 dintre contracte”, a spus Borza. 
Potrivit acestuia, în 2012, compania avea un cost de producţie de 184 de lei pe MWh. 
“În 2016, predăm celor doi acţionari – Ministerul Energiei şi Fondul Proprietatea – această societate cu indicatori care ar face invidioasă orice companie din România. Am tăiat în carne vie pe toate palierele de costuri. Am ajuns la un EBITDA de 68% din cifra de afaceri. În 2014 – 2015, EBITDA a fost de 63% din cifra de afaceri. Nicio altă companie înregistrată la Registrul Comerţului nu a obţinut astfel de indicatori. Acest lucru înseamnă că am avut un profit din exploatare de 500 de milioane de euro din 800 de milioane de euro cifră de afaceri”, a spus Borza. 
Reprezentantul Euro Insol a adăugat că, în acest moment, compania nu mai are niciun leu datorie şi a achitat toate datoriile de 4,3 miliarde de lei din surse proprii. În plus, societatea a realizat o cifră de afaceri de 2,4 miliarde de lei în 2012, de trei miliarde de lei în 2013, de 3,157 milioane de lei în 2014 şi de 3,110 miliarde de lei în 2015. 
În ceea ce priveşte profitul companiei, de la pierderi de 700 de milioane de lei, în 2011 – 2012, compania a ajuns la un profit de 901 milioane de lei în 2013, de 1,157 miliarde de lei în 2014 şi de 1,110 miliarde de lei în 2015. 
Borza a adăugat că, în anii în care s-a aflat în insolvenţă, producătorul de energie a acordat dividende de 1,6 miliarde de lei. 
Tribunalul Bucureşti a decis marţi ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă. 
“Decizia nu este definitivă, dar este executorie”, a precizat Borza, anterior, pentru AGERPRES. 
Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă din februarie 2014, pentru a doua oară. Compania a mai fost anterior în procedură de reorganizare judiciară în perioada iunie 2012 – iunie 2013. 
Cea mai importantă măsură din perioada insolvenţei a fost rezilierea celor 11 contracte bilaterale încheiate direct cu mai mulţi traderi de energie şi consumatori finali, aşa-numiţii băieţi deştepţi: Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, Energy Financing Team, Alro Slatina, ArcelorMittal Galaţi, Electromagnetica, Electrocarbon, Euro-Pec, Elsid, Luxten. 
Contractele bilaterale pe termen lung au adus companiei Hidroelectrica prejudicii de peste 1,1 miliarde de euro, se arată în raportul administratorului privind cauzele insolvenţei, în special “din cauza duratei foarte mari a contractelor, de peste 10 ani şi a caracterului vag şi general al prevederilor contractuale, care nu permit Hidroelectrica să înceteze contractele în ipoteza neajungerii la un acord privind preţul energiei corelate cu evoluţia preţului pe piaţa concurenţială”. 
“Dacă la momentul încheierii lor, majoritatea la nivelul anului 2004, solicitările de contractare a energiei electrice către Hidroelectrica erau reduse şi, astfel, încheierea contractelor bilaterale a reprezentat un avantaj economic pentru Hidroelectrica, ulterior, aceste contracte au devenit în mod evident prejudiciabile pentru societate, renegocierea preţurilor de livrare a energiei, deşi realizată la nivelul fiecărui an pentru anul următor fiind mult sub preţul mediu anual al Pieţei Zilei Următoare”, se arată în raportul menţionat. 
Mai departe, după ieşirea din insolvenţă, Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica, are în vedere listarea la bursă a unui pachet de 15% din acţiunile companiei. Fondul Proprietatea, care este singurul acţionar minoritar al Hidroelectrica, evaluează participaţia sa de 20% la 594 milioane de euro (676 milioane de dolari), ceea ce indică o valoare de 2,97 miliarde de euro pentru întreaga companie. Aceasta ar putea fi prima ofertă iniţială primară (IPO) a unei companii de stat din România, de la listarea Electrica, în 2014. 
Borza a precizat, într-un comunicat remis recent AGERPRES, că în acest an compania va consemna un profit-record de 1,3 miliarde de lei. 

Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

România ajută Republica Moldova să intre în UE dar Ciolacu are o propunere directă. “Avem o variantă și mai scurtă de a fi în...

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a declarat că populația Republicii Moldova dorește să trăiască într-un stat care să-i ofere prosperitate și siguranță,...

Zgonea (ANCOM): Sectorul de poştă şi curierat ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro

Sectorul de poştă şi curierat este în plină dezvoltare şi ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro în...
Ultima oră
Pe aceeași temă