12.2 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSportHorodniceanu dă explicații despre neregulile de la DIICOT

Horodniceanu dă explicații despre neregulile de la DIICOT

Noul procuror șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat miercuri că problemele care există în interiorul instituției nu sunt doar din perioada Alinei Bica, dar că se vor remedia. 

Afirmaţia şefului DIICOT a fost făcută în contextul în care, miercuri, CSM a analizat raportul inspectorilor judiciari privind activitatea structurii din Ministerul Public în perioada în care aceasta a fost condusă de Alina Bica. Inspecția Judiciară a constatat nereguli privind durata de soluţionare a unor dosare de macrocriminalitate economică. 

Citește și: Daniel Horodniceanu, avizat pozitiv de CSM pentru șefia DIICOT. Procurorul ieșean, acuzat de autoplagiat și că s-ar fi întâlnit cu primarul Nichita

Procurorul Daniel Horodniceanu a spus că raportul IJ “relevă o situaţie bună și foarte bună a activității DIICOT, existând câteva recomandări din partea Inspecției Judiciare, ce au fost luate în considerare de secția de procurori a CSM”.

“Urmează să remediem micile deficiențe remarcate și în șase luni urmează să revină Inspecția Judiciară să constate dacă s-au remediat cele constate acum. (…) Inspecția s-a referit la controlul efectiv efectuat de procurorii șefi pe dosare, la dosarele întârziate, fără a fi tergiversate de procurori neapărat, aflate în special în lucru la serviciul de macrocriminalitate economico-financiară. Trebuie să spun ca IJ a controlat structura cetrală a DIICOT și serviciul teritorial Suceava. Cel din urmă a avut un raport favorabil, iar deficiențele de care vorbesc se referă la monitorizarea lucrărilor de macrocriminalitate economico-financiară mai vechi de un an și la toate celelalte mai vechi de cinci ani”, a adăugat şeful DIICOT.

Întrebat dacă aceste probleme au fost lăsate “moștenire” de fostul șef al Direcției, Alina Bica, actualul procuror-șef a spus că “probleme nu sunt neapărat din perioada doamnei Bica”.

“Sunt și din urmă și din perioada actuală. Nu este vorba de dosare cu rezonanță. Ni s-a recomandat să monitorizăm mai atent cauzele vechi și control efectiv pe fiecare dosar în lucru”, a mai spus acesta.

Citește și: Macovei îl critică pe Iohannis, după numirea lui Horodniceanu la DIICOT

Referitor la anchetatorii DIICOT care sunt vizați de dosare penale ale altor parchete, Horodniceanu a spus că “secția pentru procurori urmează să decidă dacă este cazul luării vreunei măsuri disciplinare față de procurori”.

Inspectorii judiciari au efectuat controale la nivelul managementului DIICOT.

Raportul privind “eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente de către conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală şi a Serviciului Teritorial Suceava, inclusiv Biroul Teritorial Botoşani, având ca obiect activitatea desfăşurată în perioada 2013-2014” a fost prezentat miercuri secţiei de procurori a CSM. Membrii acestei secţii şi-au însuşit raportul inspectorilor judiciari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă