18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSportHoyt Yee a confirmat susţinerea SUA pentru intrarea României în Visa Waiver

Hoyt Yee a confirmat susţinerea SUA pentru intrarea României în Visa Waiver

Hoyt Yee, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, a reiterat, luni, la a treia reuniune a Task Force-ului România-SUA, susţinerea Washingtonului pentru realizarea obiectivului României de a deveni membru în Programul Visa Waiver al SUA.

Ministerul de Externe, în parteneriat cu Ambasada SUA la Bucureşti, a organizat, luni, cea de-a treia reuniune a Task Force-ului România – SUA pentru implementarea "Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii", mecanism bilateral de consultare şi cooperare, informează MAE.

Cu acest prilej, Hoyt Yee, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, a remarcat angajamentul comun pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic, subliniind sprijinul pentru continuarea tendinţelor pozitive înregistrate în relaţia bilaterală prin extinderea nivelului de succes atins de cooperarea militară şi la alte dimensiuni, potrivit sursei citate.

El a evocat "relaţia bilaterală robustă" în domeniul politic şi militar, trecând în revistă o serie de iniţiative comune de cooperare precum angajamentul româno-american din ultima decadă din Afganistan, Irak, Balcanii de Vest şi Marea Neagră.

Adjunctul asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene şi eurasiatice a evidenţiat importanţa deosebită a implementării deciziilor adoptate cu prilejul recentului Summit NATO din Marea Britanie.

De asemenea, el a reliefat rolul cooperării în domeniul securităţii energetice în contextul interacţiunii bilaterale, remarcând poziţia particulară a României în plan regional.

În ceea ce priveşte dimensiunea economică, Hoyt Yee a salutat Planul de Acţiune în domeniul guvernanţei economice, precum şi viitorul Parteneriat Transatlantic privind Comerţul şi Investiţiile (TTIP), care vor contribui la aprofundarea relaţiilor economice bilaterale.

Totodată, oficialul american a încurajat continuarea demersurilor României pe linia susţinerii parcursului european al statelor din vecinătate. De asemenea, a reiterat susţinerea SUA pentru realizarea obiectivului României de a deveni membru în Programul Visa Waiver al SUA.

La rândul său, secretarul de stat Bogdan Aurescu a reafirmat ataşamentul României faţă de Parteneriatul Strategic, "o garanţie pentru un viitor democratic, stabil şi prosper al României", alături de apartenenţa la UE şi NATO şi a exprimat încrederea că anul 2015 va reprezenta un reper semnificativ pentru Parteneriatul Strategic România – SUA. "În 2015, România şi SUA vor finaliza cel mai important proiect strategic de până acum din istoria relaţiilor bilaterale prin operaţionalizarea Facilităţii antirachetă din cadrul Bazei Militare Deveselu, o contribuţie comună româno-americană la securitatea transatlantică. (…) România îşi doreşte să coopereze şi mai strâns cu SUA pentru consolidarea parteneriatului transatlantic şi în abordarea provocărilor legate de securitate, stabilitate şi democraţie în vecinătatea sa estică", a declarat Bogdan Aurescu.

El a subliniat că "un obiectiv important al României continuă să fie includerea, cât mai curând posibil, în Programul Visa Waiver al SUA, Guvernul României apreciind susţinerea politică a Administraţiei SUA în acest sens".

Cea de-a treia ediţie a Task Force-ului a fost co-prezidată de secretarul de stat pentru afaceri strategice din MAE Bogdan Aurescu şi adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Hoyt Yee. La reuniune au participat reprezentanţi şi factori de decizie ai instituţiilor româneşti cu responsabilităţi în cadrul Task Force-ului România – SUA, ai Ambasadei SUA, precum şi ai Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham) şi ai Consiliului de Afaceri Americano – Român (AMRO).

Cu acest prilej, au fost evaluate stadiul actual al cooperării România – SUA, respectiv perspectivele sale de viitor, cu obiectivul consolidării, aprofundării şi extinderii Parteneriatului Strategic România – SUA pe toate componentele "Declaraţiei Comune", de la adoptarea căreia se împlinesc, pe 13 septembrie, trei ani.

Cele mai citite

Începe Festivalul Filmului European 2024

Institutul Cultural Român dă startul celei de-a 28-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, la Sala Luceafărul (fostul CinemaPro) cu filmul...

Rusia – Ucraina, ziua 784: Țara vecină denunță un nou atac masiv asupra infrastructurii sale energetice

Forţele ruse au întreprins în noaptea trecută un nou ''atac masiv'' cu rachete şi drone asupra infrastructurilor energetice ale Ucrainei, făcând cel puţin şase răniţi,...

Peste 6.000 de firme şi-au suspendat activitatea în primul trimestru din 2024

Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele trei luni din 2024 a fost de 6.014, în creştere cu peste 33% comparativ cu perioada...
Ultima oră
Pe aceeași temă