9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportScandal în Justiție, după eliberarea lui Piedone: ÎCCJ critică Inspecția Judiciară

Scandal în Justiție, după eliberarea lui Piedone: ÎCCJ critică Inspecția Judiciară

Înalta Curte de Casație și Justiție a criticat decizia Inspecției Judiciare de a-i verifica pe judecătorii și procurorii care l-au eliberat pe fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. 

Astfel, ÎCCJ a arătat că autosesizarea Inspecției Judiciare reprezintă o atingere ”nepermisă” asupra actului de justiție. 

”Poziţia Inspecţiei Judiciare de a se autosesiza ca urmare a opiniilor critice exprimate în mass-media reprezintă o atingere de nepermis a înfăptuirii actului de justiţie cu respectarea principiilor independenţei, imparţialităţii şi garantării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, în lipsa oricăror informaţii care să contureze o suspiciune rezonabilă privind posibile abateri disciplinare”, se arată în comunicatul instanței supreme. 

De asemenea, ÎCCJ a arătat că prin faptul că a adus la cunoștința publicului demersurile întreprinse, într-o fază atât de incipientă, pune presiune pe judecători și procurori. Astfel, ei s-ar putea aștepta să fie verificați disciplinar dacă soluțiile pronunțate de ei nu sunt cele așteptate de opinia publică. 

”Pe această cale, Secţia Penală a instanţei supreme înţelege să ia atitudine în faţă oricăror acţiuni care afectează realizarea actului de justiţie în condiţii de independenţă, imparţialitate şi respectare a legii, fără să urmărească însă, ca aceste garanţii date de lege în scopul unei justiţii corecte şi dincolo de orice intervenţie din exterior, să permită ca atitudini şi conduite ce ar putea constitui abateri disciplinare să rămână nesancţionate”, a subliniat instanța supremă. 

Citește și: Inspecția Judiciară, acuzată de abuz în dosarul lui Piedone. Cum se apără instituția

După ce a anunțat că s-a autosesizat în cazul eliberării lui Piedone, Inspecția Judiciară a fost acuzată de mai multe ONG-uri pentru abuz. Astfel, Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a susținut că IJ derapează, în timp ce Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) a calificat sesizarea Inspecției drept ”o amenințare la independența tuturor judecătorilor”. 

De asemenea, Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a solicitat, joi, demisia de urgență a șefului Inspecției Judiciare. CRJ a precizat că sistemul judiciar românesc este ”într-un pericol iminent” și a atras atenția asupra derapajelor care pot duce la ”justiție populară” sau la inexistența justiției.

Totodată, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a criticat decizia IJ de a face verificări și a apreciat că modalitatea de funcționare a Inspecției este ”inacceptbilă și periculoasă”, întrucât reprezintă ” un instrument de presiune împotriva judecătorilor, acţiune ce are ca efect încălcarea independenţei justiţiei”, conform unui comunicat. 

Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu, joi, după ce presa a scris despre eliberarea fostului edil Cristian Popescu-Piedone, în dosarul Colectiv, în care acuzat de abuz în serviciu și fals intelectual, după ce a aprobat funcționarea clubului bucureștean în care și-au pierdut viața 55 de oameni. Clubul nu avea aviz de la Pompieri, lucru pe care Primăria Sectorului 4 nu l-a luat în considerare când i-a aprobat avizul de funcționare. 

 

Cele mai citite

Zi perfectă pentru românce la Madrid! Irina Begu și Jaqueline Cristian au obținut victorii importante

Irina Begu s-a calificat în turul secund al turneului WTA 1.000 de la Madrid, în timp ce Jaqueline Cristian a reuşit să acceadă pe...

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....
Ultima oră
Pe aceeași temă