4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportIliescu, despre anii '90: Nu am ce să îmi reproşez

Iliescu, despre anii ’90: Nu am ce să îmi reproşez

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, într-un interviu pentru Digi24, că demiterea lui în 1990 ar fi fost un factor exploziv, deoarece FSN s-a născut din Revoluţie. Iliescu a mai spus şi că nu are ce să îşi reproşeze referitor la evenimentele din 1990.

„Ţara percepuse FSN-ul ca născut din Revoluţia Română şi nimeni n-ar fi înţeles retragerea lui Iliescu. Toată lumea înţelegea că eu am fost un factor de echilibru. (…) E vorba de percepţia publică. Cum adică, îl dau jos pe Iliescu? Păi asta era un factor exploziv. (…) Erau fenomene greu de stăpânit, adică Revoluția Română a fost o acţiune a maselor populare, revendicau interesele lor exprimate de cei ce au fost propulsaţi atunci”, a declarat fostul preşedinte.  

Iliescu afirmă că, la 25 de ani de la căderea comunismului, nu are ce să îşi repoşeze, dimpotrivă, acţiunile sale au aşezat România pe un drum al deschiderii către occident.

„Cred că m-am implicat nemijlocit în toate aceste eforturi de a asigura noul statut internațional al României și de a statornici relații deschise cu lumea. Încă din primul mandat, pot să afirm acest lucru, noi am făcut această deschidere în toate direcțiile. Și-apoi am făcut un lucru mai mare, în legătură cu integrarea noastră viitoare: am deschis o mare discuție națională, am realizat o dezbatere națională în legătură cu această chestiune, cu participarea tuturor forțelor politice și nu numai – inclusiv cercuri academice, intelectualitatea țării – și-am elaborat strategia acestei dezvoltări a relațiilor internaționale”.

În interviul pentru Digi24, fostul şef al FSN a mai vorbit despre evenimentele din 1990 şi 1991, de la Piaţa Universităţii şi mineriade la semnarea tratatului cu URSS şi interzicerea intrării în ţară a Regelui Mihai. 

 

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă