13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportÎn prima sa zi de serviciu, Hellvig s-a întâlnit cu șeful FBI....

În prima sa zi de serviciu, Hellvig s-a întâlnit cu șeful FBI. Ce au discutat

Directorul FBI a declarat, marţi, în timpul unei conferinţe de presă cu SRI că din 1995 până în prezent, 32 de ofiţeri români au absolvit Academia Naţională, mulţi ofiţeri români s-au pregătit la Academia Internaţională de Aplicare a Legii (ILEA) din Budapesta, iar anul trecut, 41 de ofiţeri români au participat la cursuri despre activităţile de aplicare a legii, negociere în situaţii de criză şi supravieţuire tactică şi în mediul urban, în cadrul ILEA.

"În ce priveşte pregătirea, nu doar lucrăm împreună, ne şi învăţăm reciproc cum să ne perfecţionăm. Din 2013 până în prezent, FBI a oferit omologilor români pregătire în negocierea în situaţii de criză, aplicarea legii în contexte multiculturale, dispozitive explozive improvizate şi interzicerea traficului ilicit de materiale nucleare şi radiologice. În această lună, FBI pregăteşte doi ofiţeri români în contracararea de activităţi teroriste. Ofiţerii din instituţiile de aplicare a legii şi din serviciile de informaţii din România au efectuat stagii de practică la centrul nostru de pregătire în domeniul criminalităţii informatice din Pittsburgh, Pennsylvania. În SUA, ofiţerii din instituţiile de aplicare a legii din întreaga lume, inclusiv din această ţară extraordinară, se pregătesc împreună la Academia Naţională a FBI de la Quantico, statul Virginia. Trebuie să continuăm să colaborăm şi să ne pregătim împreună pentru că parteneriatele noastre sunt vitale pentru succesul nostru în lupta împotriva corupţiei şi terorismului", a declarat Comey.

Citeşte şi: Votul pentru Hellvig, ca la Marea Adunare Naţională

De asemenea, directorul FBI a subliniat importanţa combaterii criminalităţii cibernetice, care este una dintre priorităţile cheie ale FBI. 

"Criminalitatea informatică este una dintre priorităţile cheie ale FBI şi ştiu că este şi una dintre priorităţile cheie ale dumneavoastră. Infractorii care îşi desfăşoară activitatea pe internet pot cauza pagube în întreaga lume pentru că ne-am conectat în totalitate vieţile la internet. Acolo se joacă copiii noştri, acolo ne desfăşurăm operaţiunile bancare, acolo sunt informaţiile referitoare la serviciile medicale, acolo este infrastructura vitală a naţiunilor noastre. Şi acolo acţionează aceşti infractori, să aducă prejudicii, pentru că o pot face. Este foarte important să colaborăm, să comprimăm lumea, aşa cum fac infractorii, pentru a ne putea proteja cetăţenii. Alături de colegii din România facem eforturi să identificăm şi să aducem în faţa justiţiei infractori cibernetici cunoscuţi, vinovaţi de înşelarea a mii de persoane din toată lumea", a precizat James Comey.

Totodată, Comey a adăugat că parteneriatul cel două servicii nu se opreşte la criminalitatea informatică. 

"Colaborăm nu doar în privinţa infracţionalităţii cibernetice, esenţială pentru misiunea FBI, ci şi în anchete contrainformative şi împărtăşim constant informaţii pentru a lupta împotriva ameninţărilor reprezentate de terorism, corupţie şi infracţionalitatea organizată transfrontalieră. În 2013, eforturile noastre comune au dus la arestarea şi extrădarea a doi români din SUA în România, sub acuzaţii de evaziune fiscală şi spălare de bani. Sperăm să colaborăm mai mult în acest domeniu. Cu ani în urmă, noi, reprezentanţii agenţiilor de aplicare a legii, ne concentram eforturile asupra combaterii infracţionalităţii între propriile graniţe, a ameninţărilor din propria noastră ţară. Nu ne mai putem permite să facem acest lucru", a spus directorul FBI. 

​Citeşte şi: Ce îl așteaptă pe noul director al SRI

James Comey a declarat că partneriatul cu România este unul dintre cele mai bune pe care FBI le are în întreaga lume. 

"Sunt privilegiat să mă aflu aici pentru a sărbători unul dintre cele mai bune parteneriate pe care le are FBI-ul în întreaga lume. Este o prietenie pe care vom continua să o îmbunătăţim. Ne angajăm să păstrăm această prietenie şi să-i asigurăm pe partenerii noştri din România şi din întreaga lume că vom colabora pentru a ne apăra cetăţenii. . Infracţionalitatea cibernetică ne face pe toţi vecini, pentru că ameninţarea se propagă cu viteza luminii. Pentru a răspunde acesteia trebuie să comprimăm lumea şi să devenim cu adevărat o comunitate globală de aplicare a legii", a mai spus directorul FBI.

Directorul FBI, James Comey, l-a felicitat pe Eduard Hellvig pentru proaspăta numire în funcţia de director al SRI. 

"Domnule director Hellvig, doresc să încep felicitându-vă pentru numire şi să vă mulţumesc pentru că v-aţi făcut timp să mă găzduiţi chiar în prima dumneavoastră zi în această importantă funcţie. Sunt onorat să fiu alături de dumneavoastră şi să am ocazia să vorbesc despre importanta activitate pe care o desfăşurăm împreună. Doresc să adresez mulţumiri în special prim-adjunctului Florian Coldea, cu care am avut ocazia să discut la Washington, la începutul mandatului meu de director al FBI, precum şi adjunctului Ion Grosu şi adjunctului Dumitru Cocoru, amândoi colegi apreciaţi de instituţiile noastre. Vă doresc un mandat minunat şi plin şi vă mulţumesc pentru parteneriatul pe care instituţia dumneavoastră îl are cu SUA", a declarat Comey. 

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă