11.8 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăSportPremieră: Inspecția Judiciară, sesizată de CCR, după ce un judecător din Constanța...

Premieră: Inspecția Judiciară, sesizată de CCR, după ce un judecător din Constanța și-a permis să critice decizia Curții privind anchetarea Ordonanței 13. Reacția judecătorului Ciprian Coadă

UPDATE:  Judecătorul Ciprian Coadă a aflat din presă despre faptul că Inspecția Judiciară a fost sesizată de către CCR, apoi a citit comunicatul pe site-ul Curții. ”Nu am niciun comentariu de făcut”, a precizat, pentru „România liberă“, Ciprian Coadă.

Specialiștii judiciari consultați de noi spun că textul publicat de magistrat pe site-ul juridice.ro, poate fi citit mai mult ca un eseu critico-literar decât ca un text juridic.

Este pentru prima dată când Curtea Constituțională sesizează Consiliul Superior al Magistraturii în privința opiniei publice a unui magistrat. 


Curtea Constituțională a României (CCR) a anunțat, luni, că a sesizat Inspecția Judiciară, după ce judecăorul Ciprian Coadă, de la Curtea de Apel Constanța, a criticat decizia magistraților CCR privind existența unui conflict de natură constituțională între Guvern și Direcția Națională Anticorupție (DNA), privind anchetarea modului în care a fost elaborată Ordonanța 13.

„Având în vedere dispozițiile art.44 alin.(3) și art.45 alin.(2) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Constituțională a sesizat Inspecția judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii în legătură cu conduita pe care domnul Ciprian COADĂ, judecător la Curtea de Apel Constanța – Secția penală, a ales să o adopte în mod public față de soluția pronunțată de Curtea Constituțională prin Decizia nr.68 din 27 februarie 2017 referitoare la cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Guvernul României și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.181 din 14 martie 2017”, precizează CCR, într-un comunicat de presă.


Citește și:  Curtea Constituțională a declanșat bătălia pentru Justiție: Anchetarea celebrei OUG 13 a scos la iveală mai multe probleme ale sistemului judiciar românesc 

Anchetarea modului în care a fost emisă celebra OUG 13 a scos la iveală mai multe probleme ale sistemului judiciar românesc. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, într-un interviu la Antena 3, că se va întâlni cu procurorul general al României, Augustin Lazăr, și procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi, pentru a discuta despre ancheta legată de OUG 13. El a sugerat că nu exclude o demisie a celor doi.


Judecătorul Ciprian Coadă a scris, într-un material publicat pe portalul de specialitate juridice.ro, că decizia Curții „era destul de previzibilă într-un stat în care Justiția, transformată în sacul de box al politicienilor, trebuie să încaseze cu stoicism multiplele lovituri sub centură și diferitele croșee din partea pugiliștilor de tot felul, fără a putea reclamă existența unui conflict de natură constituțională, dar care, cu aceeași demnitate, trebuie să își accepte statutul de vinovat, atunci când în exercitarea atribuțiilor proprii, încearcă și chiar reușește să contribuie la salvgardarea ordinii de drept”.

El a mai afirmat că „ceea ce suprinde și dezamăgeste în motivarea deciziei Curții Constituționale este însă examenul de constituționalitate al falsului conflict, care nu doar că depășește limitele sesizării, dar reprezintă un derapaj de la competențele funcționale conferite prin lege și Constituție, interferând într-un domeniu rezervat organelor judiciare, singurele în măsură să stabilileasca dacă faptele de natură penală sesizate în procesul de elaborare și de adoptare a actelor normative există, constituie infracțiuni și au fost săvârșite cu formă de vinovăție prevăzută de lege", a mai scris judecătorul, în 14 martie.


Citește și:  Prima reacție a DNA, după decizia CCR și declarațiile ministrului Justiției: Legea a fost respectată în cazul anchetei care a vizat OUG 13. Evaluarea procurorilor este realizată numai de CSM 

Direcția Națională Anticorupție a făcut primele precizări, după ce Curtea Constituțională a României a motivat că există un conflict juridic de natură constituţională între instituțiile de forță și Guvern.


 

Cele mai citite

Ambasadorul Rusiei, despre așa-zisa datorie de 4 miliarde de dolari. Dacă România dovedește că nu e adevărat, “vom da o dezmințire”

Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, susține că Ambasada Rusiei ar putea da o dezmințire cu privire la ceea ce afirmase în chestiunea Tezaurului...

“Piedone nu este primul în București, sondajele sunt manipulate”, estimează rectorul SNSPA

Candidatul Cristian Popescu Piedone nu este, în mod real, principalul favorit în intențiile de vot pentru Primăria Capitalei, estimează rectorul SNSPA, Remus Pricopie. Rectorul SNSPA...

Astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan / Șansa plutește-n aer, dar lipsește un Dudu Georgescu

Se pare că toate astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan în fotoliul de primar general. Altfel nu se explică bătălia oarbă pentru căutarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă