16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportInstitutul Cultural Român de la Beijing, INAUGURAT. Cine este directorul instituției

Institutul Cultural Român de la Beijing, INAUGURAT. Cine este directorul instituției

Institutul Cultural Român de la Beijing, a 18-a filială din străinătate a Institutului Cultural Român și prima prezenţă culturală instituţională a ţării pe continentul asiatic, a fost inaugurat marţi, scrie Mediafax

Directorul general al instituţiei este scriitorul şi traducătorul Constantin Lupeanu.

La eveniment au participat secretarul de stat Radu Podgorean, reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Ministerului Afacerilor Externe din Republica Populară Chineză, ai autorităţilor locale şi ai mediului academic, inclusiv experţi chinezi în limba şi literatura română şi reprezentanţi ai presei. 

Programul manifestării a inclus alocuţiuni susţinute de oficialii român şi chinez, mesajul preşedintelui Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, dar şi vernisajul expoziţiei de grafică şi tapiserie “Tradiţie şi Modernitate”, semnată de Mircia Dumitrescu şi Anna Maria Orban.

În discursul său, secretarul de stat Radu Podgorean a subliniat că deschiderea Institutului Cultural Român de la Beijing este un moment cu o semnificaţie remarcabilă în ansamblul relaţiilor româno-chineze şi, în acelaşi timp, un deschizător de drum pentru diversificarea şi consolidarea acestor legături, prin promovarea diplomaţiei culturale, componentă esenţială a diplomaţiei moderne.

Mesajul transmis de preşedintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, cu această ocazie a evidenţiat faptul că Institutul Cultural Român de la Beijing va continua o valoroasă tradiţie, va face cunoscută excelenţa românească în noile domenii ale culturii în sens larg şi va avea, astfel, un rol strategic în reţeaua institutelor culturale româneşti din străinătate.

Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Populare Chineze cu privire la înfiinţarea reciprocă a Institutului/ Centrului Cultural, semnat pe 25 noiembrie 2013, asigură temeiul legal pentru includerea ICR Beijing în reţeaua institutelor culturale româneşti din străinătate.

Citește și: Ce buget solicită ICR pentru 2015

Institutul Cultural Român de la Beijing se află în mall-ul Galaxy SOHO, din districtul Dongcheng.

Comisiile de politică externă şi de cultură din Senat au avizat favorabil, pe 24 iunie 2014, propunerea ICR privind numirea scriitorului şi traducătorului Constantin Lupeanu, fost ambasador în China, în funcţia de director general al ICR Beijing.

Astfel, în prezent, reţeaua institutelor culturale româneşti din străinătate cuprinde 18 filiale – Beijing, Berlin, Bruxelles, Chişinău, Istanbul, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Paris, Praga, Roma, Stockholm, Tel Aviv, Varşovia, Veneţia, Viena şi Budapesta, care a primit, în decembrie 2007, o extensie la Seghedin.

Misiunea Institutului Cultural Român este promovarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în afara ei, potrivit site-ului instituţiei. Creşterea vizibilităţii valorilor culturale româneşti în lume constituie scopul principal al activităţilor desfăşurate de ICR. Activitatea Institutului Cultural Român este înţeleasă ca o modalitate complementară de atingere a obiectivelor strategice ale României, alături de iniţiativele externe de factură politică şi economică. O direcţie prioritară de acţiune a ICR priveşte comunităţile din ţările vecine în care limba româna este vorbită ca limbă maternă.

 

Cele mai citite

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu către jurnaliști, de Ziua Mondială a Libertății Presei

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că activitatea de jurnalist, cu toate valenţele sale, are în sine...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...
Ultima oră
Pe aceeași temă