14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportINTERZICEREA partidelor ETNICE prin Constituţie- propunerea Forumului Românilor

INTERZICEREA partidelor ETNICE prin Constituţie- propunerea Forumului Românilor

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş cere Parlamentului şi Guvernului interzicerea, în momentul modificării Constituţiei, a funcţionării formaţiunilor politice constituite pe criterii etnice, iar la reorganizarea administrativă să nu înfiinţeze regiuni constituite pe baze etnice, informează Mediafax.

Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) solicită, într-un comunicat transmis joi, Parlamentului, Preşedenţiei şi Guvernului, ca în perspectiva modificării Constituţiei să interzică funcţionarea partidelor şi formaţiunilor politice constituite pe criterii etnice, iar cu ocazia viitoarei reîmpărţiri administrativ-teritoriale a ţării să nu cedeze “presiunilor” interne şi externe din Ungaria, de formare a unor regiuni constituite pe baze etnice, “care să conducă la renaşterea experimentului stalinist de tristă amintire al Regiunii Autonome Maghiare”, transmite corespondentul Mediafax.

De asemenea, Forumul Românilor solicită autorităţilor administraţiei centrale a României ca, în relaţia cu Ungaria, să aplice “politica Slovaciei”, stat membru al Uniunii Europene, “care s-a comportat întotdeauna cu fermitate şi demnitate vizavi de ingerinţele Ungariei în treburile sale interne”.

Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) a formulat aceste cereri în contextul “recentelor intervenţii ale unor demnitari din Ungaria în problemele interne ale României”, conform cărora maghiarii din România sunt “discriminaţi” şi “agresaţi simbolic”.

FCRCHM susţine că, în realitate, românii din judeţele Covasna, Harghita şi parţial Mureş sunt “sistematic discriminaţi, marginalizaţi şi agresaţi simbolic”, ceea ce “face parte dintr-o strategie elaborată de liderii maghiari din zonă, cu sprijinul consistent al Ungariei, pentru a realiza o enclavă etnică în inima României, în care numărul românilor să fie drastic redus”.

Citeşte şi Nemeth Zsolt sugerează că Ponta ar fi putut “înţelege greşit ceva” în cazul steagului secuiesc

Secretarul de stat în MAE ungar, Nemeth Zsolt, a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc.

Presa maghiară relata că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc

De asemenea, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, declara, miercuri, într-o intervenţie televizată, că asumă integral afirmaţiile secretarului de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt privind steagul secuiesc, el exprimând şi ideea că ar susţine modificarea art. 1 din Constituţiei României şi autonomia.

La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.

În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate “obrăznicii” şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă