12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportIohannis: DNA, o instituție cheie pentru întărirea statului de drept

Iohannis: DNA, o instituție cheie pentru întărirea statului de drept

Președintele Klaus Iohannis a declarat după prezentarea bilanțului DNA pe anul 2014 că Direcția Națională Anticorupție este o instituție cheie pentru întărirea statului de drept.

”Am spus răspicat că vreau să punem România pe picioare iar DNA este o instituție cheie care contribuie la întărirea statului de drept. Sunt aliatul dumneavoastră necondiționat în această luptă pentru combaterea corupției și întărirea statului de drept” , a spus președintele.

Iohannis a subliniat că activitatea DNA a produs schimbări în societate românească atât la nive instituțional cât și în rândul cetățenilor obișnuiți.

”Un prim aspect este faptul că de la mom înființării și până astăzi fața societății românești este profund schimbată. România anului 2015 nu mai este România anului 2005. 10 ani la scara istoriei unui stat pot părea un termen foarte scurt, cu toare acestea am fost cu toții martorii unei mari schimbări: creșterea capacității statului de combate corupția. S-a schimbat și mentalitatea oamenilor, a dispărut sentimentul neputinței în fața corupției mici și mari. Cei care se abat de la aceste principii trebuie să răspundă în fața justiției. DNA își face în mod eficient treaba. România lucrurlui bine făcut este o României care luptă împotriva corupției.  DNA și-a câștigat meritous locul printre cele mai respectate instituții, lucru recunoscut și de Comisia Europeană. Datele și cfirele din raportul DNA au arătat că DNA a funcționat cu motoarele turate în 2014. Vă felicit! Am apreciat rezultatele record pe care le-ați înregistrat anul trecut”, a precizat șeful statului.

În ceea ce privește anchetele desfășurate de DNA în cazul politicienilor, Iohannis a declarat că partidele trebuie să își asume angajamentele făcute.

”Trebuie să depășim definitiv situațiile în care Parlamentul se opune anchetării membrilor săi. Sper ca partidele politice să respecte angajamentul luat public, pentru a face mai trasnparente procedurile de ridicare a imunității. Mi-aș dori să nu mai existe presiuni politice asupra justiției. Este de apreciat CSM care a reacționat în astfel la situații și a contribuit la așezarea discursului public într-un registru de echilibru”, a adăugat Iohannis.

Totodată, Klaus Iohannis a declarat că trebuie rezolvată rapid problema recuperării prejudiciilor și trebuie investit în DNA.

”Recuperarea prejudiciilor este obligatorie nu opțională pentru autoritățile statului. Situația din prezent este inacceptabilă de aceea solicit factorilor decizionali să ia măsuri în acest sens. Cu toții am avea de câștigat din investiția publică în DNA deoarece ar fi o investiție în viitorul țării noastre. Tentația corupției trebuie să scadă nu numai din cauza fricii ci din asumarea unor principii”, a subliniat Iohannis.

La final, președintele a declarat că România a devenit un model și inspirație pentru alte țări care luptă împotriva corupției.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă