16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportUPDATE: Ce spune Iohannis despre demersul Republicii Moldova spre Europa

UPDATE: Ce spune Iohannis despre demersul Republicii Moldova spre Europa

UPDATE 17:28: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în cadrul conferinţei de presă comune cu preşedintele Republicii Moldova, că România va face tot posibilul pentru a sprijini Republica Moldova, în demersul spre Europa.

 

"Am discutat despre beneficiile integrării europene, acest lucru este demonstrat chiar de exemplul  României devenită deja membră a Uniunii Europene. Prioritatile Republicii Moldova trebuie să aibă reforme în domenii de impact asupra cetaţenilor, în economie, justitie, lupta impotriva coruptiei, acestea reprezintă paşii concreţi", a transmis Iohannis.

Citește și: Iohannis: Obligați-i pe politicienii moldoveni să facă aceleași lucruri ca în România pentru combaterea corupției

"Avem încredere în capacitatea eltei politice al  Republicii Moldova de a gestiona cu înţelepciune idealurile europene ale cetăţenilor", a mai transmis preşedintele Iohannis.

UPDATE 15.40: Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Chișinău în jurul orei 15.40 și se va întâlni cu omologul său moldovean Nicolae Timofti. Cei doi vor avea o discuție tete-a-tete.

UPDATE 14.00: Președintele Klaus Iohannis a declarat înainte de a pleca către Republica Moldova că România sprijină Moldova și că dorește un parcurs european pentru Republică.

”Este prima vizită oficială pe care o fac acolo în calitate de președinte. E o invitație căreia de mult timp vreau să îi dau curs, dar am vrut să aștept pană în Moldova este un Guern în funcțiune. Vreau să subliniez importanța pe care o acord relației cu Republia Moldova. Prin această vizită vreau să îmbunătățesc aceste relații. Voi avea întâlniri cu Nicolae Timfoti și cu noul premier iar, mâine voi avea o intervenție la universitatea de stat și întîlniri cu liderii de partide”, a mai spus șeful statului.

——–

Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, marţi şi miercuri, o vizită oficială în Republica Moldova, la aproape o săptămână după ce Parlamentul a votat Guvernul condus de Chiril Gaburici. Şeful statului are, pe agendă, convorbiri cu omologul moldovean, cu premierul, dar şi cu liderii principalelor partide politice, informează Mediafax.

Vizita va debuta, marţi, cu o întrevedere tête-à-tête cu omologul moldovean, Nicolae Timofti, urmată de convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor două delegaţii.

Totodată, şeful statului se va întâlni cu noul premier de la Chişinău, Chiril Gaburici.

În seara zilei de marţi, preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, va oferi un dineu oficial în cinstea lui Klaus Iohannis, la celebrul combinat de vinuri "Cricova".

În cea de-a doua zi a vizitei, preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni cu liderii principalelor partide politice de la Chişinău: Vlad Filat, președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Marian Lupu, președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (PL), dar şi cu președintele Parlamentului, Andrian Candu.

De asemenea, şeful statului se va adresa studenţilor de la Universitatea de Stat din Moldova şi va depune o coroană de flori la Monumentul "Ștefan cel Mare și Sfânt".

În calitate de preşedinte ales, Klaus Iohannis a vizitat R. Moldova pe 28 noiembrie 2014, prima în afara României pe care a făcut după alegerile din noiembrie.

"Vă promit că România va proteja fără doar și poate integritatea teritorială și interesele economice ale Republicii Moldova", a afirmat atunci Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu Vlad Filat.

Iohannis a mai spus că "nu există o altă țară decât Republica Moldova care este atât de importantă pentru noi, românii, pentru România, pentru relațiile externe ale României".

De altfel, Klaus Iohannis a dorit ca prima sa vizită oficială externă în calitate de preşedinte să aibă loc la Chişinău.

Programată pentru 22 şi 23 ianuarie, vizita a fost amânată ca urmare a faptului că nu erau întrunite în Republica Moldova condițiile pentru vizita de stat a președintelui României.

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis şi Nicolae Timofti au avut, pe 19 ianuarie, o convorbire telefonică, cei doi şefi de stat apreciind că nu erau întrunite în Republica Moldova condițiile pentru vizita de stat a președintelui român. Totodată, ei au convenit ca vizita de stat la Chișinău a președintelui Klaus Iohannis să aibă loc după instalarea unui nou guvern moldovean.

Pe 12 februarie, premierul desemnat Iurie Leancă nu a primit votul de încredere al Parlamentului, astfel că preşedintele Nicolae Timofti l-a desemnat, pe 14 februarie, pe Chiril Gaburici, propus de către Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), să formeze Guvernul.

Programul şi Cabinetul propuse de Gaburici au primit, pe 18 februarie, votul parlamentarilor moldoveni. Guvernul Gaburici a fost votat de 60 de parlamentari, inclusiv de comuniştii lui Vladimir Voronin.

Întrebat dacă Guvernul Gaburici votat cu sprijinul comuniştilor reprezintă o soluţie bună, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este "bine că există un guvern, fiindcă această tranziţie a durat mult".

"Am spus-o şi rămân la părerea mea: varianta pe care am văzut-o noi cea mai bună ar fi fost ca partidele proeuropene care au fost votate de o majoritate să formeze acest guven. Nu a fost şi s-a ajuns la această soluţie de compromis", a afirmat, la Digi 24, şeful statului, pe 19 februarie.

Cele mai citite

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...

Raed Arafat trimite o echipă de experți la Slănic Prahova în urma surpării de teren

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă la Slănic Prahova pentru a evalua...

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă