15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportIohannis: Învăţământul universitar şi sportul de performanţă sunt în suferinţă în România...

Iohannis: Învăţământul universitar şi sportul de performanţă sunt în suferinţă în România de astăzi

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Facultatea de Drept, că trebuie să admitem că învăţământul universitar şi sportul de performanţă sunt în suferinţă în România de astăzi, informează Mediafax.

Citește și: Iohannis, prezent la lansarea candidaturii României pentru organizarea Universiadei

”Sunt dascăl de profesie şi ştiu că şcoala românească trebuie repusă pe picioare. Trebuie să admitem că învăţământul universitar şi sportul de performanţă sunt în suferinţă în România de astăzi, iar un astfel de eveniment este un bun prilej de regândire a priorităților de investiții în aceste domenii”, a arătat preşedintele Iohannis.

El a precizat că o competiție sportivă internațională, organizată în România, ar însemna beneficii economice și sociale, capital de imagine, investiții și încurajarea turismului, dar în același timp ar însemna, prin participarea atâtor sportivi universitari, recunoașterea și răsplătirea valorii, muncii și dedicației.

”Inițiativa dumneavoastră oferă cadrul de a repune în discuție, într-un mod serios și angajant, teme precum prezența sportului în școala românească, activitatea fizică și un mod de viață echilibrat. Între gradul de sănătate al tinerilor și bunăstarea națională există, fără îndoială, o legătură directă”, a ţinut să menţioneze Iohannis.

Şeful statului s-a referit şi la aspectul ”dezvoltării durabile”, arătând că ”un eveniment sportiv major ar reprezenta o amplă oportunitate pentru marile centre universitare”.

”Un astfel de eveniment ar aduce însă ceva mai presus de stadioane, locuri de cazare, săli de sport și turiști. Ar aduce la noi acasă emoția și solidaritatea pe care le inspiră reușitele sportivilor noștri și imnul național intonat în cinstea lor”, a adăugat preşedintele Iohannis.

El a mai afirmat că toţi sportivii mari ai României ştiu că o competiție este înainte de toate o luptă cu tine însuți iar propriile bariere, teama de a nu greși sunt adesea provocări mai mari decât forța celorlalți competitori.

”Cel mai important adversar este absența unei viziuni, a unei priviri asupra întregii competiții. Din acest punct de vedere, cel mai dificil este primul pas, precum cel pe care îl faceți astăzi. Vă încurajez să mergeți mai departe. Evident, un eveniment de o asemenea anvergură nu se poate organiza fără un plan limpede, fără o strategie clară. Sunt convins că se vor găsi, atât din partea Guvernului, cât și a celorlalți factori implicați, și resursele financiare pentru ca planul organizării Universiadei să ne găsească pregătiți”, a mai spus Klaus Iohannis.

Şeful statului a menţionat, în finalul discursului său, că are convingerea că ”România are forța, capacitatea și determinarea necesară de a organiza mari evenimente sportive”.

Klaus Iohannis a participat la ceremonia lansării oficiale a proiectului ”Candidatura României pentru Universiada de Vară 2021”, în cadrul căreia a arătat că ”participarea la competiţiile sportive presupune muncă asiduă şi perseverentă, disciplină şi rigurozitate, fair-play, respectarea regulilor jocurilor, şi pe acelaşi principiu se poate clădi şi un alt mod de a face politică”.

La lansarea oficială a candidaturii României pentru desfăşurarea Universiadei de Vară 2021 în ţara noastră au participat ministrul Tineretului şi Sportului,Gabriela Szabo, Andreea Răducanu, Mihai Covaliu, Alin Petrache, preşedintele Comitetului Olimpic Român şi ministrul Educaţiei, Mihai Câmpeanu.

Cele mai citite

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă