12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportIohannis: Lupta anticorupţie trebuie să continue și avem cu toţii responsabilitatea să...

Iohannis: Lupta anticorupţie trebuie să continue și avem cu toţii responsabilitatea să o susținem

Preşedintele Klaus Iohannis transmis duminică un mesaj Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cu ocazia Zilei Justiţiei, în care subliniază importanţa luptei anticorupţie pentru viitorul României şi menţionează că susţinerea acesteia este responsabilitatea tuturor, potrivit Mediafax.

"În ultima perioadă, în spaţiul public discuţiile despre justiţie sunt legate cu precădere de lupta anticorupţie. Este foarte adevărat că România traversează, acum, o etapă extrem de intensă, dar necesară pentru viitorul ţării. Lupta anticorupţie trebuie să continue și avem cu toţii responsabilitatea să o susținem", potrivit mesajului transmis de preşedinte şi citit la întâlnirea de Ziua Justiţiei, de către consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu.

Un rol extrem de important în lupta anticorupţie aparţine membrilor CSM, consideră preşedintele, ei fiind felicitaţi "pentru promptitudinea în reacţii şi pentru poziţiile publice în sancţionarea derapajelor şi menţinerea discursului public într-un registru de echilibru şi responsabilitate".

"Nu am fi avut astăzi o justiție apreciată deopotrivă în țară și de partenerii externi fără munca, seriozitatea și exigența cu care vă faceți meseria. În bună măsură, până acum reformele au fost percepute ca fiind inițiate ori stimulate din exteriorul sistemului. Ele pot şi trebuie să fie realizate în întregime în şi din interior. Veţi găsi constant în Preşedintele României un partener şi un susţinător critic, în sens constructiv, în tot acest proces. Dar nu trebuie să uităm că justiția se află în slujba oamenilor, iar acest principiu este la fel de important precum cele ale independenței, responsabilității și echidistanței. Respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, în limitele şi rigorile legii, rămâne o coordonată esenţială a activităţii în administrarea justiţiei", potrivit mesajului preşedintelui.

Iohannis spune că justiţia este o componentă specială a statului de drept, iar "fără domnia legii" nu se poate vorbi "de democraţie şi nici de separaţia puterilor în stat".

Preşedintele a vorbit despre progresul făcut de sistemul judiciar în ultima perioadă, care a devenit "tot mai eficient, modern și performant", datorat în mare măsură întregului corp profesional care înfăptuieşte actul de justiție.

Preşedintele a transmis felicitări "judecătorilor, procurorilor, avocaţilor, notarilor, juriştilor, precum şi personalului instanţelor, reprezentanţilor mediului academic şi tuturor celor care sunt parte a acestei comunităţi cu un rol atât de important într-o societate, acela de a asigura respectarea legii şi de a înfăptui, pe cât posibil, idealul dreptăţii", cărora li se datorează "faptul că astăzi, în țara noastră, există un efort asumat și apreciat de combatere a corupției".

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă